Botanical, phytochemical and pharmacological properties of quinoa medicinal plant (Chenopodium quinoa Willd.): A review
محورهای موضوعی : مجله گیاهان دارویینسیم پاکباز 1 , حشمت امیدی 2 , حسنعلی نقدی بادی 3 , امیر بوستانی 4
1 - دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
2 - دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
3 - مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، موسسه گیاهان دارویی، کرج، ایران
4 - دانشکده علوم کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران، ایران
کلید واژه: essential amino acids, Health Benefits, Biochemical compound, Chenopodium quinoa Willd,
چکیده مقاله :
Background & Aim:Climatic and geographical conditions of Iran and some factors such as climate change, water limitation and the existence of soils with salinity limitation, the cultivation of medicinal plants compatible with such conditions is one of the most important strategies. Quinoa (Chenopodium quinoa Willd) is a valuable medicinal plant and will also contribute to community health. Quinoa has been cultivated in the Andes for about 5,000 years. The largest area under quinoa cultivation in Bolivia is 100,000 ha. In this review, the botany, traditional uses, phytochemical and pharmacological properties of quinoa are discussed.Experimental:In the current review keywords including quinoa and medicinal properties were searched in scientific websites such as Science Direct, PubMed and Google Scholar to compile the botanical and medicinal properties of quinoa (Chenopodium quinoaWilld.).Results:According to the literature review, quinoa protein is 8-22% with proper quality and balance of essential amino acids (lysine, methionine and thyronine). The amount of essential amino acids in quinoa is higher than the daily requirement set by the World Food Organization and the World Health Organization for each person. Compared to other grains, quinoa is high in alpha tocopherols (vitamin E), riboflavin, thiamine and vitamin C, and has 10 times more folic acid. Quinoa seeds are a safe, gluten-free alternative to cereal grains among celiac patients.Recommended applications/ industries:Quinoawith a high amount of biochemical components and pharmacological effects can be used as a valuable herbal drug. It also provides a gluten-free diet, which is beneficial for celiac patients. Its cultivation for industrial and pharmaceutical purposes can help to improve the production of anti-oxidant, anti-diabetic, anti-inflammatory, anti-celiac and anti-cancer drugs in Iran.
زمینه و هدف: با توجه به شرایط اقلیمی و جغرافیایی ایران و عواملی مانند تغییر آب و هوا ، محدودیت آب و وجود خاکهایی با محدودیت شوری، کشت گیاهان دارویی سازگار با چنین شرایطی مهمترین راهکار است. کینوا (Chenopodium quinoa Willd) یک گیاه دارویی ارزشمند و موثر بر سلامت جامعه است. کینوا حدود 5 هزار سال است که در آند کشت میشود. بزرگترین سطح زیر کشت کینوا در بولیوی 100000 هکتار است. در این بررسی گیاهشناسی، کاربردهای سنتی، خواص فیتوشیمیایی و دارویی کینوا مورد بحث قرار گرفته است.روش تحقیق: در مطالعه مروری حاضر، کلمات کلیدی شامل کینوا و خواص دارویی در وب سایت های علمی مانند Science Direct ، PubMed و Google Scholar برای جمعآوری خواص گیاهشناسی و دارویی کینوا (Chenopodium quinoa Willd) جستجو شد.نتایج: بر اساس مرور تحقیقات، پروتئین کینوا 8-22 درصد با کیفیت مناسب و تعادل آمینو اسیدهای ضروری (لیزین ، متیونین و تیرونین) است. میزان آمینو اسیدهای ضروری در کینوا بیشتر از نیاز روزانه اعلام شده توسط سازمان غذا و سازمان بهداشت جهانی برای هر فرد است. در مقایسه با سایر غلات، کینوا دارای آلفا توکوفرول (ویتامین E )، ریبوفلاوین ، تیامین و ویتامین C است و دارای 10 برابر اسید فولیک بیشتر است. دانه های کینوا به عنوان یک جایگزین ایمن و بدون گلوتن برای دانههای غلات در بیماران مبتلا به سلیاک می تواند استفاده شود.توصیه های کاربردی/ صنعتی: کینوا با مقدار زیاد اجزای بیوشیمیایی و اثرات دارویی میتواند به عنوان داروی گیاهی ارزشمند مورد استفاده قرار گیرد و همچنین رژیم غذایی بدون گلوتن و مفید برای بیماران سلیاک باشد. کشت آن برای اهداف صنعتی و دارویی میتواند به بهبود تولید داروهای آنتیاکسیدان ، ضد دیابت ، ضد التهاب ، ضد سلیاک و ضد سرطان در ایران کمک کند.