The effect of Kardeh (Biarum Bovei) Hydro-alcoholic extract on pain threshold in STZ induced diabetic rats
محورهای موضوعی : مجله گیاهان داروییمعصومه سیفی زنگنه 1 , مریم رفیعی راد 2 , حسین سازگار 3
1 - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
2 - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، واحد ایذه، دانشگاه آزاد اسلامی، ایذه، ایران
3 - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
کلید واژه: Pain, Rats, Diabetes, blood glucose, Biarum Bovei,
چکیده مقاله :
Background & Aim: Diabetes mellitus in long-term through various means such as augmented oxidative stress is associated with disturbances such as pain and cognition in humans and laboratory animals. According to the evidence of anti-diabetic extract of Biarum Bovei (BB), Effect of oral administration of this extract was evaluated on blood glucose level and pain threshold in diabetic rats. Experimental: Animals were divided into; Control (intact), diabetic (STZ 70 mg /kg) and diabetic group that received Biarum Bovei Extract (BBE) (50, 100, 200, 400, 800 mg/kg) for two weeks by gavage. Blood glucose was measured from tail blood, then performed tail filick test to measure pain threshold. The results were analyzed statistically through SPSS, One way ANOVA and Tukey's test. Diabetes led to a decrease in blood glucose (p < 0.001) and pain threshold (p <0.001) prescribed doses (100, 200 mg/kg) BBE resulted a decrease in blood glucose (p Results & Discussion: The findings of this study showed that Hydro-alcoholic extract of kadeh (BB) possibly with high-antioxidant property is able to reduce blood glucose and diabetes complications such as pain in animals. Recommended applications/industries: Considering the low side effects of herbal medicines, especially antioxidants including Kardeh can be used to reduce the complications of diabetes with drug therapy.
مقدمه و هدف: دیابت قندی در دراز مدت از راههای مختلف از جمله تشدید روند استرس اکسیداتیو با اختلالاتی همچون درد و شناخت در جامعه انسانی و حیوانات آزمایشگاهی همراه است. با توجه به وجود شواهدی مبنی بر اثر ضد دیابتی عصاره کارده، اثر تجویز خوراکی این عصاره بر میزان قند خون و آستانه درد در موش های صحرایی دیابتی مورد بررسی قرار گرفت. روش تحقیق: حیوانات به گروه کنترل(سالم)، دیابتی و 5 گروه دیابتی با استرپتوزوتوسین )mg/kg 70 STZ,) که به مدت دو هفته عصاره هیدرو الکی کارده (mg/kg 50، 100، 400،200، 800) را به روش گاواژ دریافت کرده اند، تقسیم شدند. میزان قند خون با خون گیری از ناحیه دم اندازگیری شد. و سپس تست تیل فیلیک جهت سنجش آستانه درد انجام شد. نتایج با استفاده از آزمونهای آماری تجزیه واریانس یک طرفه و تست توکی آنالیز گردیدند. نتایج و بحث: دیابت باعث کاهش قند خون (001/0> p) وآستانه درد (001/0> p) گردید و تجویز دوزهای (mg/kg 100، 200) عصاره کارده با عث کاهش قند خون (01/0>p ) و دوز mg/kg100 منجر به افزایش آستانه درد (05/0> p) گردید. عصاره کارده در دوزهای (mg/kg 50، 800،400) تاثیری بر درد نداشت. یافته های این مطالعه نشان داد که مصرف عصاره هیدرو الکلی کارده احتمالا با خاصیت آنتیاکسیدانی قادر به کاهش قند خون و عوارض ناشی از دیابت از جمله درد در حیوانات مبتلا به دیابت میگردد. توصیه کاربردی/ صنعتی: با توجه به اثرات جانبی کم داروهای گیاهی بویژه انتیاکسیدانها از جمله کارده می تواند در کاهش عوارض ناشی از دیابت در کنار دارودرمانی استفاده شود.
Afifi, F. U., Shervington, A., and Darwish. R. 1997. Phytochemical and biological evaluation of Arum palaestinum.Part1: Flavon c-glycosides. Acta Technologiae etLegis Medicamenti., 8: 105-111.
Aksoy, N., Vural, H., Sabuncu, T., and A. S. 2003. Effects of melatonin on oxidative-antioxidative status of tissues in streptozotocin induced diabetic rats. . Cell Biochem Funct., 21: 121-125.
Baydas, G., Nedzvetskii, V. S., Nerush, P.A., Kirichenko, S.V., and Y. T. 2003. Altered expression of NCAM in hippocampus and cortex may underlie memory and learning deficits in rats with streptozotocin-induced diabetes mellitus. Life Sci., 73: 1907-1916.
Biessels, G.J., Smale, S., K. A. Duis, S. E., and G. WH. 2001. The effect of gamma-linolenic acid-alpha-lipoic acid on functional deficits in the peripheral and central nervous system of streptozotocin-diabetic rats. J Neurol Sci., 182: 99-106.
Bogner, J., and Boyce, P. 1989. A remarkable new Biarum (Araceae) from Turkey. Willdenowia., 18: 409-417.
Dejgaard, A., Gade, A., Larsson, H., Balle, V., Parving, A., and Parving, H.H. 1991. Parving HH: Evidence for diabetic encephalopathy. Diabet Med., 8: 162-167.
Dobretsov, M., Hastings, S.L., Stimers, J. R., and Z. J. M. 2003. Mechanical hyperalgesia in rats with chronic perfusion of lumbar dorsal root ganglion with hyperglycemic solution. J Brain Res., 17: 174-183.
Dobretsov, M., Hastings, S.L., Stimers, J.R., and Zahang, J. M. 2001. Mechanical hyperalgesia in rats with chronic perfusion of lumbar dorsal root ganglion with hyperglycemic solution. J Neurosci Methods. , 110, 9-15.
Farbood, Y., Sarkaki, A., and Badavi, M. 2009. Preventive effect of grape seed hydroalcholic extract on dementia type of Alzheimer's disease in aged male rats. Int J Pharmacology., 5: 257-262.
Galer, B. S., Gianas, A., and Jensen, M. P. 2000. Painful diabetic polyneuropathy epidemiology, pain description, and quality of life. Diabetes Res Clin Pract., 47: 123-128.
Gharib, A., Faezizadeh, Z., Mirzaei, M., Mehrabi, M.R., M. M. and c. a. g. a. o. i. v. g. r. o. a.-. Study on the effects of catechin, 2009. Study on the effects of catechin, caffeine and gallic acid on in vitro glycation reaction of albumin. Study on the effects of catechin, caffeine and gallic acid on in vitro glycation reaction of albumin., 16: 55-60.
Greene, D.A., Lattimer, S.A., and S. A.A. 1987. Sorbitol, phosphoinositides, and sodium-potassium-ATPase in the pathogenesis of diabetic complications. N Engl J Med., 316: 599-606.
Havsten, B. 1983. Flavonoids, a class of natural products of high pharmacological potency. J Biochem Pharmacol., 13: 1141-1148.
Hegnauer, R. 1987. Phytochemistry and Chemotaxonomy of the Araceae. Aroideana., 10: 17.
Hosseini, E., Karimzadeh, K., and Vessal, M. 2012. Effects of a hydroalcoholic extract of walnut male flowers on streptozocin diabetic rats. HealthMED Journal., 6: 4253-4257.
Hosseini, N., Akbari, M., Ghafarzadegan, R., Changizi Ashtiyani, S., and S. R. 2012. Total phenol, antioxidant and antibacterial activity of the essential oil and extracts of ferulago angulate. J Plants Med., 11: 80-89.