The essential oils of some medicinal plants on the immune system and growth of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
محورهای موضوعی : مجله گیاهان داروییعبدالله قاسمی پیربلوطی 1 , اسماعیل پیرعلی 2 , غلام رضا پیشکار 3 , سید محمدعلی جلالی 4 , مهدی رئیسی 5 , محسن جعفریان دهکردی 6 , بهزاد حامدی 7
1 - مرکز پژوهشهای گیاهان دارویی و دامپزشکی سنتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران؛
2 - مدیریت شیلات، سازمان جهاد کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری، شهرکرد، ایران؛
3 - گروه علوم دامی، دانشکده ی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران؛
4 - گروه علوم دامی، دانشکده ی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران؛
5 - دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران؛
6 - دانشکده ی دام پزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران؛
7 - مرکز پژوهشهای گیاهان دارویی و دامپزشکی سنتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران؛
کلید واژه: Rainbow trout, immune system, Mentha longifolia L, Satureja bachtiarica Bunge,
چکیده مقاله :
Background & Aim: In present study, some of the Iranian endemic medicinal plants were used to evaluate potential as well as therapeutic agent and immunostimulants in aquaculture. The essential oils of five species from leaves and inflorescence were used to determinate the effects on immune system in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Experimental: The experimental in a completely randomized design with 7 treatments and 3 replicates and each replicate fish was divided into 12 pieces. An experiment with 252 fishes with average weight 50±5 g for 8 weeks was conducted. The experimental treatments were: essential oil of 1. Satureja bachtiarica Bunge; 2. Thymus daenensis Celak; 3. Satureja Khuzestanica Jamzad; 4. Dracocephalum multicaule Benth; 5. Mentha longifolia L) 1% oil); 6. Normal diet + olive oil; 7. Normal diet (control). Results & Discussion: The results of analysis of variance showed significant different (p≤0.05) between almost of factors of immune system and growth of rainbow trout. The results showed the highest levels of immune factors relating to the percentage of phagocytosis and the number and rate of crime phagosite Igm three essential oils of M. longifolia, S. khuzestanica, and D. multicaule. Lymphocytes in the blood and blood heterophile between yourself and the control diet containing the essential oil of Satureja bachtiarica significant difference (p≤0.05) was observed. There was no significant difference between some of the factors of immune system and growth of rainbow trout (hematocrit, hemoglobin, monocytes and etc). Industrial and practical recommendations: The use of essential oils and herbs, especially the Mentha longifolia and Satureja bachtiarica can improve the status indicator.
مقدمه و هدف: اهمیت ماهی قزل آلا رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) در صنعت آبزی پروری ایران از یک سو و افزایش تلفات ناشی از تنش های مختلف مانند شیوع بیماری های عفونی و عدم تأثیر داروهای سنتزی از سوی دیگر، ما را بر آن داشت تا تحقیق حاضر را به منظور بهبود سیستم ایمنی و کاهش تلفات این ماهی با استفاده از ترکیبات طبیعی مانند اسانس گیاهان دارویی به مرحله اجرا درآوریم. روش تحقیق: به منظور بررسی اثر چند گیاه دارویی بر سیستم ایمنی ماهی قزل آلای رنگین کمان، آزمایشی در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 7 تیمار و 3 تکرار و در هر تکرار 12 قطعه ماهی در مجموع با 252 قطعه ماهی با میانگین وزن 5 ±50 گرم به مدت 8 هفته انجام گرفت. هفت تیمار آزمایش شامل 1% اسانس مرزه بختیاری، آویشن دنایی، مرزه خوزستانی، زرین گیاه، پونه کوهی، جیره معمولی+روغن زیتون و جیره معمولی (شاهد) بود. نتایج و بحث: نتایج این پژوهش نشان داد که بالاترین میزان صفات مربوط به شاخص های ایمنی یعنی درصد فاگوسیتوز و تعداد جرم فاگوسیته شده و میزان Igm در اثر تغذیه اسانس 3 گیاه پونه کوهی، مرزه خوزستانی، زرین گیاه بود (05/0>p). میزان لنفوسیت ها و هتروفیل های خون ماهی های تغذیه شده با جیره حاوی اسانس مرزه بختیاری در مقایسه با شاهد به ترتیب کاهش و افزایش مشاهده گردید (05/0>p). توصیه کاربردی/ صنعتی: در مجموع نتایج این تحقیق نشان داد که افزودن 1% اسانس گیاهان دارویی به خصوص پونه و مزره بختیاری به روغن زیتون به همراه جیره غذایی ماهی قزل آلای رنگین کمان سبب تقویت سیستم ایمنی ماهی می شود.
ابراهیمی،ع. 1385. تغذیه و نیازهای غذایی ماهیان در آبزی پروری، انتشارات جهاد دانشگاهی واحد صنعتی اصفهان، 304 صفحه.
جایمند، ک.، میرزا، م.، جمزاد، ز. و فاکر باهر، ز. 1380. بررسی اسانس پونه زیبا Mentha longifolia (L.) Hud. Var. calliantha. فصلنامه تحقیقات گیاهان دارویی و معطر 11: 1-9.
سجادی، ا. 1373. بررسی فیتوشیمیایی زرین گیاه، پایان نامه دکترای فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان.
سفیدکن، ف.، جمزاد، ز.، برازنده، م.م. 1383. اسانس bachtiarica Satureja به عنوان منبعی غنی از کارواکرول. فصلنامه تحقیقات گیاهان دارویی و معطر، جلد 20، شماره 4: 439-425.
علیشاهی ، م.، قربانپور، م .، مصباح ،م .، پیغان ، ر. ، 1388. بررسی اثر عصاره گیاه دارواش بر عیار پادتن ضد باکتری آئروموناس ماهی کپور معمولی، همایش علمی توسعه صنعت گیاهان دارویی ایران.
قاسمی پیربلوطی، ع. 1388. گیاهان دارویی و معطر (شناخت و بررسی اثرات آن ها)، انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی، 500 صفحه.
وهاب زاده رودسری، ح.، زمینی، ع.، عباس زاده مزرعه خلف، م. 1388. تأثیر پروبیوتیک Vanagen بر شاخصهای رشد و بازماندگی قزل آلای رنگین کمان. نخستین همایش ملی بیماریهای اقتصادی صنعت پرورش قزل آلای رنگین کمان، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران.
Duck, J.A. 1985. Handbook of medicinal herbs. Boca Raton: CRC press.
Dugenci, S.K., Arda, N., Cand and A. 2003. Some medicinal plants as immuno stimulants for fish. Journal of Ethnopharamacology., 88: 99–106.
Ghasemi Pirbalouti, A., Jahanbazi, P., Enteshari, S., Malekpoor, F. and Hamedi, B. 2010a. Antimicrobial activity of some of the Iranian medicinal plants. Archive Biological Scicence., 62: 633-642.
Ghasemi Pirbalouti, A., Malekpoor, F., Enteshari, S., Yousefi, M., Momtaz, H. and Hamedi, B. 2010b. Antibacterial activity of some folklore medicinal plants used by Bakhtiari tribal in Southwest Iran. International Journal of Biology., 2: 55-63.
Ghasemi Pirbalouti, A., Nikobin Broujeni, V., Momeni M., Malek Poor, F. and Hamedi, B. 2011. Antibacterial activity of Iranian medicinal plants against Streptococcus iniae isolated from rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Archive Biological Scicence., 63: 59-66.
Guanghong, W.U., Yuan, C.O., Shen, M., Tang, J., Gong, Y.I., Dongme, L.I., Sun, F.F., Huang, C. and Han, X. 2007. Immunological and biochemical parameters in carp (Cyprinus carp) Qompsell feed ingredients for long term administration. Aquaculture Research., 38: 246–255.
Yaghmai, M.S. and Taffazoli, R. 1988. The essential oil of Dracocephalum multicaule. Flavour and Fragrance Journal., 3(1): 33-36.