Antioxidant activity of methanol extract of Salvia aethiopis L. on circulatory system of rat
محورهای موضوعی : مجله گیاهان داروییمصطفی اسدبگی 1 , رویا کرمیان 2 , پریسا حسنین 3 , مسعود رنجبر 4 , رامتین پاکزاد 5
1 - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران؛
2 - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران؛
3 - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران؛
4 - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران؛
5 - گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران؛
کلید واژه: Rat, antioxidant activity, DPPH free radical, Salvia aethiopis,
چکیده مقاله :
Background & Aim: Free radicals play a crucial role in the development of tissue damage in various human diseases such as cancer, aging, neurodegenerative disease, malaria and arteriosclerosis, and pathological events in living organisms. Antioxidants may have an important role in the prevention of these diseases. The aim of this study is to evaluate potency of scavenging of DPPH free radicals in the circulatory system of rats by the methanolic extracts of Salvia aethiopis. This species belongs to the genus Salvia of the family Lamiaceae, many species of which are valuable in food and medicine. Further studies will indicate whether this plant can be as a suitable candidate for pharmacological and industrial applications. Experimental: Ten female rats (200-250 g) were randomly selected and then divided in three groups. The rats were injected intraperitoneally with 0.5 ml of 1, 1-diphenyl-2-picryl hydrazyl (DPPH) free radical in methanol (3×10-4 M), 1 ml of methanolic extract of S. aethiopis (1 mg/ml) along with 0.5 ml of methanolic solution of DPPH and 1 ml of ascorbic acid along with 0.5 ml of methanolic solution of DPPH as positive control, respectively. The absorbance of DPPH solution in the blood serum of rats was measured by spectrophotometric method in 517 nm. Results & discussion: Decrease in absorbance of DPPH free radical (1.85 nm) in circulatory system of the rats in presence of ascorbic acid as positive control (1.07 nm) and S. aethiopis extract (0.78 nm) as sample. It can be concluded that the potency of free radical scavenging by the metabolic extract of S. aethiopis in circulatory system of the rats is more than that of ascorbic acid. Industrial and practical recommendations: The Results from present investigation showed that S. aethiopis extract can be used as a natural compound with a high antioxidant activity in future studies.
مقدمه و هدف: رادیکالهای آزاد نقش مهمی را در گسترش آسیبهای بافتی در بیماریهای مختلف مانند سرطان، پیری، ضعف سیستم عصبی، مالاریا، تصلب شرائین و رخدادهای پاتولوژیکی بازی میکنند. آنتیاکسیدانها نقش مهمی در ممانعت از پیشرفت این بیماریها ایفاء میکنند. هدف از این مطالعه ارزیابی پتانسیل مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPHدر سیستم گردش خون موش صحرایی توسط عصاره متانولی Salvia aethiopis است. این گیاه متعلق به جنس مریم گلی از تیره نعناعیان است که اغلب گونههای آن ارزش غذایی و دارویی دارند. مطالعات بیشتر پتانسیل این گونه گیاهی را به عنوان یک کاندید مناسب جهت کاربردهای دارویی و صنعتی آشکار میسازد. روش تحقیق: بدین منظور تعداد 10 سر موش صحرایی ماده بالغ به طور تصادفی با وزن حدود 200-250 گرم انتخاب شده و سپس به طور مساوی و تصادفی به سه گروه تقسیم شدند. گروه اول موشهای صحرایی 0/5 میلی لیتر محلول متانولی DPPH (4-10×3 مولار) دریافت کردند. گروه دوم موشهای صحرایی 1 میلیلیتر عصاره Salvia aethiopis (1 میلیگرم در میلیلیتر) به همراه 0/5 میلی لیتر محلول متانولی DPPH دریافت کردند و گروه سوم موش های صحرایی 1 میلیلیتر اسید آسکوربیک را به جای عصاره گیاه به همراه 0/5 میلی لیتر محلول متانولی DPPH به عنوان کنترل مثبت دریافت کردند. تمام تزریق ها به صورت درون صفاقی انجام شد. پس از خونگیری از قلب حیوانات و جداسازی سرم، مقدار فعالیت مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH توسط عصاره Salvia aethiopis با در نظر گرفتن کاهش جذب قرائت شده به روش اسپکتروفتومتری ارزیابی شد. نتایج و بحث: کاهش جذب برای رادیکال آزاد DPPH (1/85 نانومتر) در سرم خون موشها در حضور اسید آسکوربیک به عنوان کنترل مثبت (1/07 نانومتر) و عصاره متانولی Salvia aethiopis به عنوان نمونه (78/0 نانومتر) حاکی از توانایی مثبت مهارکنندگی رادیکال آزاد عصاره متانولی گونه مورد مطالعه در سیستم گردش خون موش صحرایی از اسید آسکوربیک به عنوان یک آنتیاکسیدان سنتزی است. در مجموع نتیجه این مطالعه نشان میدهد که عصاره Salvia aethiopisبهدلیل دارا بودن فعالیت آنتی اکسیدانی مناسب میتواند در مطالعات بالینی آتی مورد استفاده قرار گیرد.
قهرمان، ا.، 1373. کروموفیتهای ایران (سیستماتیک گیاهی). چاپ اول. مرکز نشر دانشگاهی، تهران.
مظفریان، و. 1382. فرهنگ نامهای گیاهان ایران: لاتینی، انگلیسی، فارسی.چاپ سوم. فرهنگ معاصر.
Ames, B. M., Shigena, M. K. and Hagen, T. M. 1993. Oxidants, antioxidants and the degenerative diseases of aging. Proceedings of the National Academy of Science. 90: 7915-7922.
Abiy, Y. Solomon, D. Jacob, O. M. Christine, C. B., Matthias, H. and Martin, G. P. 2005. Antimicrobial flavonoids from the stem bark of Erythrina burtii. Fitoterapia. 96: 496-499.
Bade, A. Z. M. A. and Farage, R. S. 1989. Antioxidant activity of some spice essential oils on linoleic acid oxidation in aqueous media. Journal of the American Oil Chemists' Society. 66: 345-356.
Bracco, U., Loliger, J. and Virret, J. L. 1981. Production and use of natural antioxidants. Journal of the American Oil Chemists' Society. 34: 686-690.
Cook, N. C. and Samman, S. 1996. Flavonoids: chemistry, metabolism, cardio protective effects and dietary sources. Nutritional Biochemistry. 7: 66-76.
Halliwell, B. 2000. The antioxidant paradox. Lancet. 355: 179-80.
Kelen, M. and Tepe, B. 2008. Chemical composition, antioxidant and antimicrobial properties of the essential oils of three Salvia species from Turkish flora. Bioresource Technology Journal. 99: 4096-104.
Kumpulainen, J. T. and Salonen, J. T. 1999. Natural antioxidants and anticarcinogens in nutrition, health and disease. The Royal Society of Chemistry. 3: 178-187.
Maxell, S. R. J. 1995. Prospects for the use of antioxidants therapies. Drugs. 49: 345-61.
Pham-Huy, L. H. and Pham-Huy, C. 2008. Free radicals, antioxidants in disease and health. International Journal of Biomedical Science. 4: 89-96.
Pokorny, J. Yanishlieva, N. and Gordon, M. 2001. Antioxidants in foods: practical applications, CRC Press.
Stadtman, E.R. 1992. Protein oxidation and aging. Science. 257: 1220-1224.
Yu, B. P. 1994. Cellular defenses against damage from reactive oxygen species. Physiolgical Reviews 74: 139-162.