Effect of Halophyte Salicornia bigelovii (Torr.) as Animal Supplement in Goat in Sonora Desert, Mexico
محورهای موضوعی : Camelر.جی. هولگوین پنا 1 , ب.ای. لوپز کرونا 2 , اچ. سلایا میچل 3 , جی.م. وارگاس لوپز 4 , اف. رُدری گواِز فلیکس 5 , یو. رامیرز کامپاس 6 , جی. اُرتگا-گارسیا 7 , ای.اُ. رواِدا پواِنتا 8
1 - Centro de Investigaciones Biológicas del Noroeste, La Paz, Baja California Sur, México
2 - Instituto Tecnológico de Sonora, Obregón Sonora, México
3 - Departamento de Agricultura y Ganadería, Universidad de Sonora, Hermosillo, Sonora, México
4 - Departamento de Investigación y Posgrado en Alimentos, Universidad de Sonora, Hermosillo, Sonora, México
5 - Departamento de Investigación y Posgrado en Alimentos, Universidad de Sonora, Hermosillo, Sonora, México
6 - Departamento de Agricultura y Ganadería, Universidad de Sonora, Hermosillo, Sonora, México
7 - Departamento de Agricultura y Ganadería, Universidad de Sonora, Hermosillo, Sonora, México
8 - Departamento de Agricultura y Ganadería, Universidad de Sonora, Hermosillo, Sonora, México
کلید واژه: Forage, halophyte, Goat, arid zones, <i>Salicornia</i>,
چکیده مقاله :
In the northwest of Mexico, a desert zone, new alternatives are required to satisfy the needs of food in goats; evidence indicate that feeding with Salicornia bigelovii forage, could be a contribution to goat obtaining system. Regarding to this halophyte, the information related to its use as a forage supplement in Sonora desert is very limited, specifically in goats. The goal of this study consist to analyze to Salicornia bigelovii about nutritional composition as a forage in pregnant goats, evaluating the weight of goat kids at birth, their average weight gain daily, the weight at weaning, as well as milk production goats from mothers. The diet was based on Salicornia and Alfalfa (Treatment 1: fully fed (100% Salicornia bigelovii) (96% dry matter, 14% crude protein, 17% crude fiber and 45% nitrogen-free extract). Treatment 2: fed totally (100%) with alfalfa (90% dry matter, 18% crude protein, 24% crude fiber and 52% nitrogen-free extract), 20 experimental units per treatment were analyzed. The daily dry matter provided to each experimental unit (dry matter/goat/daily) was 600 g. The results indicate that hay-based forage of Salicornia can used as a forage ingredient, but is not essential in Creole goat’s diet, since it benefited positively the growth of goat kids and milk production. It is important to carry out evaluations with the halophyte Salicornia in different variables of obtaining goats, by using diets based on other forage species alternatives such as salty grass and coquia, among and other native species.
در شمال غربی مکزیک، یک ناحیه بیابانی، جایگزینهای جدیدی برای رفع احتیاجات خوراک در بزها مورد نیاز است: شواهد نشان میدهند که تغذیه با علوفه Salicornia bigelovii، میتواند کمکی به سیستم بدستآوری بز باشد. با توجه به این گیاه مقاوم به شوری، اطلاعات مرتبط با استفاده از آن به عنوان علوفه مکمل در بیابان Sonora بسیار محدود است، خصوصاً در بزها. هدف از این مطالعه شامل آنالیز Salicornia bigelovii در رابطه با ترکیب تغذیهای به عنوان علوفه در بزهای آبستن، ارزیابی وزن بزغالهها در زمان تولد، میانگین رشد وزنی روزانه آنها، وزن در زمان از شیرگیری، و همچنین تولید شیر بزها از مادرها بود. جیره براساس Salicornia و یونجه (تیمار 1: خوراک کامل (100 درصد Salicornia bigelovii) (96 درصد ماده خشک، 14 درصد پروتئین خام، 17 درصد فیبر خام و 45 درصد عصاره عاری از ازت). تیمار 2: خوراک کامل (100 درصد) با یونجه (90 درصد ماده خشک، 18 درصد پروتئین خام، 24 درصد فیبر خام و 52 درصد عصاره عاری از ازت)، با 20 واحد آزمایشی به ازای هر تیمار آنالیز شدند. ماده خشک روزانه فراهم شده به ازای هر واحد آزمایشی (ماده خشک/بز/روزانه) 600 گرم بود. نتایج نشان دادند که براساس علوفه خشک Salicornia میتواند به عنوان یک جزء علوفهای استفاده شود، اما در جیره بزهای Creole ضروری نیست، از آنجاکه رشد مثبتی در رشد بزغالهها و تولید شیر داشت. مهم است که ارزیابیها را با گیاه مقاوم به شوری Salicornia در متغییرهای مختلف بدستآوری بز، با استفاده از جیرههای براساس گونههای علوفهای دیگر از قبیل علف نمکی و coquia، و سایر گونههای بومی نیز انجام شود.
Ávila Serrano N.Y. (2006). Evaluación de producción forrajera y rendimiento de grano en cultivares de frijol yorimón [Vignaunguiculata (L.) Walp] y su efecto en aspectos productivos de cabras criollas. Ph D. Thesis. Centro de Investigaciónes Biológicas del Noroeste, La Paz, México.
Adeloye A.A. (1995). Short communication: the value of cowpea husk to the goat. Biores. Technol. 52, 281-282.
Akpa G.N., Usuhor C.U., Olugbemi T.S. and Nwani P.I. (2003). Milk flow rate and milking frequency in red sokoto goats. Pakistan J. Nut. 2(3), 192-195.
Coirini R.O., Cora A. and NaiBregaglio M. (2005). Goatpreferencesfornativewoodyshrubs in the Chaco Árido region of Córdoba, Argentina. Spanish J. Agric. Res. 2, 243-247.
Faftine O., Muir J.P. and Massaete P. (1998). Dry season supplementation of goats tethered on range supplemented with cowpea or groundnut residues with or without fresh leucaena leaves. Anim. Feed Sci. Technol. 76, 1-8.
Galina M.A., Puga D.C., Hernández A. and Haenlein G.F.W. (1998). Biodiverse and biosustainable production system with goats in Mexico: importance of a forage bank. Small Rumin. Res. 27(1), 19-23.
García-De Miranda E. (1981). Modificaciones al Sistema de Clasificación Climática de Köppen. Universidad Nacional Autónoma de México, México.
Ghadami M., Teimouri Yansari A. and Chashnidel Y. (2019). Effect of cut and irrigation water quality on chemical composition and in situ rumen degradability of alfalfa. Iranian J. Appl. Anim. Sci. 4(9), 609-615.
Glenn E.P., Brown J.J. and Blumwald E. (1999). Salt tolerance and crop potential of halophytes. Crit. Rev. Plant Sci. 18(2), 227-255.
Hidalgo L.G., Cauhepe M.A. and Erni A.N. (1998). Digestibilidad de materia seca y contenido de proteína bruta en especies del pastizal de la Pampa deprimida, Argentina. Invest. Agr. Prod. Sanid. Anim. 13(1), 165-167.
Hossain M.E., Shahjalal M., Khan M.J. and Hasanat M.S. (2003). Effect of dietary energy supplementation of feed intake, growth and reproductive performance of goats under grazing condition. Pakistan. J. Nut. 2(3), 159-163.
Koushki R., Mansoori Yarahmadi H., Khaldari M., Fakhraei J. and Karkoodi K. (2019). Milk yield and blood metabolite profile in late pregnancy in Lori ewes receiving diets containing undegradable protein sources. Iranian J. Appl. Anim. Sci. 4(9), 643-650.
Lou J., Goetsch A.L., Nsahlai I.V., Johnson Z.B., Sahlu T., Moore J.E., Ferrell C.L., Galyean M.L. and Owens F.N. (2004). Maintenance energy requirements of goats: prediction based on observations of heat and recovered energy. Small Rumin. Res. 53, 221-230.
Mellado-Bosque M. (1991). Producción de Caprinos en Pastoreo. Universidad Autónoma Agraria Antonio Narro, Buenavista, Saltillo, Coahuila, México.
Moore J.E., Goetsch A.L., Lou J., Owens F.N., Galyean M.L., Johnson Z.B., Sahlu T. and Ferrell C.L. (2004). Prediction of fecal crude protein excretion of goats. Small Rumin. Res. 53, 275-292.
Nsahlai I.V., Goetsch A.L., Luo J., Johnson Z.B., Moore J.E., Sahlu T. and Owens F.N. (2004a). Metabolizable protein requirements of lactating goats. Small Rumin. Res. 53(3), 327-337.
Nsahlai I.V., Goetsch A.L., Luo J., Johnson Z.B., Moore J.E., Sahlu T. and Owens F.N. (2004b). Metabolizable energy requirements of lactating goats. Small Rumin. Res. 53(3), 253-273.
Shimada M.A. (2003). Nutrición Animal. Trillas, México.
Sahlu T., Goetsch A.L., Lou J., Nsahlai I.V., Moore J.E., Galyean M.L., Owens F.N., Ferrell C.L. and Johnson Z.B. (2004). Nutrient requirements of goats: Developed equations, other considerations and future research to improve them. Small Rumin. Res. 53, 191-219.
Pandey R.K. (1990). Guía del Agricultor Para el Cultivo del Chícharo de Vaca en Arrozales. Limusa, México.
Rueda Puente E.O., Castellanos T., Troyo E. and Díaz Á. (2004). Effect of Klebsiellapneumoniae and Azospirillumhalopraeferens on the growth and development of two Salicornia bigelovii genotypes. Australian J. Exp. Agric. 44(1), 65-74.
Sanz M.S., Perez L., Boza J. and Amigo L. (1998). Forage of different physical forms in the diets of lactating Granadina goats: Nutrient digestibility and milk production and composition. J. Dairy Sci. 81(2), 492-498.
Shaver R. and Hoffman P. (2010). Use of straw in dairy cattle diets. Focus on Forage. 12, 2-10.
Villegas A.Y.G.A., Hernández P.J., Pérez C.C., López H.J., Herrera Q.J., Enríquez V. and Gómez A. (2004). Patrones estacionales de crecimiento de dos variedades de alfalfa (Medicago sativa). Técnica pecuaria en México. 42, 145-158.
Zaragoza R.J.L. and Pérez P.J. (2001). Cosechando alfalfa de alta calidad. P. 203 in Proc. Semin. Prod. Alfalfa., Colegio de Postgraduados, Montecillo, México.