Growth Traits, Breast Meat Yield and Quality of Broiler Genotypes under Hot Conditions
محورهای موضوعی : Camel
1 - Institute of Agricultural Research and Training, Ile-Ife, Moor Plantation, Obafemi Awolowo University, Ibadan, Nigeria
کلید واژه: breast meat quality, breast meat yield, featherless broilers, hot temperature, scaleless gene,
چکیده مقاله :
The study evaluated the body weight during growth (BWG), body weight at slaughter (BWS), breast meat yield (BMYg), percent breast meat yield (BMY) and breast meat quality (colour and drip loss) of genetically featherless (scsc) broilers compared to their feathered sibs under hot conditions. Two hundred featherless chicks and 200 feathered sibs were reared under hot conditions in two rooms (average temperature 29 to 33 ˚C) divided into pens by genotypes and diets (control diet and 10%, 15% and 20% protein and energy reduction) for 50 days. Fattening traits (BWG and BWS), breast meat quantity traits (BMYg and BMY %) and breast meat quality traits [(colour: lightness(L*), redness (a*), and drip losses at 24 hours (h) and 72 hours (h) postmortem (PM)] were measured or calculated on 56 featherless and 39 feathered sibs. Results confirmed statistically significant improvements (P<0.05) in favour of the scsc. On day 50, average values of body weight during growth (BWG), body weight at slaughter (BWS), breast meat yield (BMYg) and breast meat yield (BMY) in scsc vs. feathered sibs were: 2299 g vs. 1950 g, 2150 g vs. 1847 g, 390 g vs. 264 g, 18% vs. 14%, respectively. Breast meat colour at 24 h and 72 h PMwas better in scsc with lower L* values (52.8 vs. 54.4 and 53.2 vs. 55.6) and higher a* values (3.2 vs. 2.5 and 4.2 vs. 3.2). Drip losses were lower in featherless birds compared to their feathered sibs at 72 h and 96 h PM(1.27% vs. 1.83% and 1.9% vs. 2.6%). Mortality on day 45 due to a heat wave of 38 ˚C and low relative humidity (25%) led to the mortality of 2 out of 100 featherless birds (2%) and 30 out of 72 feathered sibs (42%). Thus, reduction in BWG, BWS, BMYg and BMY %, survival and breast meat quality of fast growing normally feathered birds under hot conditions can be counteracted by the introduction of the featherless (scsc) gene for cost effective commercial production in hot climate.
این مطالعه به ارزیابی وزن بدن در طی رشد، در سن کشتار، تولید گوشت سینه به (گرم)، درصد تولید گوشت سینه و کیقیت گوشت لاشه جوجههای گوشتی بدون پر در مقایسه با جوجههای گوشتی پردار در شرایط گرمایی انجام شد. 200 جوجه گوشتی بدون پر و 200 جوجه گوشتی پردار تحت شرایط گرمایی (متوسط درجه حرارت 29 الی 35 درجه سانتیگراد) در دو اطاق پرورش یافتند. اطاقها به واحدهای آزمایشی، و بر اساس جیره (جیره شاهد، 10، 15 و 20 درصد کاهش در انرژی و پرروتئین) و ژنوتیپ تقسیم بندی شدند. صفات عملکردی، صفات کمی و کیفی گوشت سینه (شامل شفافیت رنگ (L*)، قرمزی (a*) و اتلاف از طریق از دست رفتن آب در 24 و 72 ساعت بعد از کشتار) به ترتیب در 56 و 39 قطعه جوجه بدون پر و پردار اندازهگیری یا محاسبه شدند. نتایج بهبود معنیدار در عملکرد جوجههای بدون پر را تأیید نمود. در روز 50 متوسط مقادیر افزایش وزن روزانه، افزایش وزن در زمان کشتار، مقدار گوشت سینه تولیدی و درصد گوشت سینه در جوجههای بدون پر در مقایسه با جوجههای پردار به ترتیب 2299 گرم در مقابل 1950 گرم، 2150 گرم در مقابل 1847 گرم، 390 گرم در مقابل 264 گرم 18 درصد در مقابل 14 درصد بود. رنگ گوشت سینه در 24 و 72 ساعت پس از کشتار در گروه بدون پر با مقادیر کمتر L*و مقادیر بالاتر a* بهتر بود. اتلاف از طریق از دست رفتن آب در جوجههای بدون پر در مقایسه با جوجههای پردار در 72 و 96 ساعت پس از کشتار کمتر بود. مرگومیر در روز 45 به دلیل موج درجه حرارت 38 درجه سانتیگرادی و رطوبت نسبی پایین (25 درصد) منجر به تلفات 2 درصد در جوجههای بدون پر و 42 درصد در جوجههای پردار شد. بنابراین، کاهش در افزایش وزن بدن، وزن در زمان کشتار، تولید گوشت سینه، درصد تولید گوشت سینه، درصد زنده مانی و کیفیت گوشت سینه جوجههای پردار با سرعت رشد بالا میتواند توسط معرفی ژن بدون پر خنثی شده و به منظور تولید تجاری و اقتصادی در مناطق گرم استفاده شود.
Abbot U.K. and Asmundson S. (1957). Scaleless an inherited ectodermal defect in the domestic fowl. J. Hered. 48, 63-70.
Aksit M., Yalcin S., Özkan S., Metin K. and Özdemir D. (2006). Effects of temperature during rearing and crating on stress parameters and meat quality of broilers.Poult. Sci. 85, 1867-1874.
Azoulay Y., Druyan S., Yadgary L., Hadad Y. and Cahaner A. (2011). The viability and performance under hot conditions of featherless broilers versus fully feathered broilers. Poult. Sci. 90, 19-29.
Berri C. (2000). Variability of sensory and processing qualities of poultry meat. Poult. Sci. 56, 209-224.
Bianchi M., PetracciM., Sirri F., Folegatti E., Franchini A. and Meluzzi A. (2007). The influence of season and market class on broiler chickens on breast meat quality traits. Poult. Sci. 86, 959-963.
Cahaner A., Pinchasov Y. and Nir I. (1995). Effect of dietary protein under high ambient temperature on body weight, breast meat yield and abdominal fat deposition of broiler stocks differing in growth rate and fatness. Poult. Sci. 74, 968-975.
Cahaner A., Druyan S. and Deeb N. (2003). Improving broiler meat production, especially in hot climates, by genes that reduce or eliminate feather coverage.Br. Poult. Sci. 44, 22-23.
Cahaner A. and Deeb N. (2004). Breeding broilers for adaptability to hot conditions. Pp. 1-8 in Proc. 22nd World’s Poult. Cong., Istanbul CD-ROM.
Cahaner A., Ajuh J., Siegmund Schultze M., Azoulay Y., Druyan S. and Valle Zárate A. (2008). Effects of the genetically reduced feather coverage in naked neck and featherless broilers on their performance under hot conditions. Poult. Sci. 87, 2517-2527.
Daghir N.J. (2008). Poultry Production in Hot Climates. CAB International.
Fletcher D.L. (2002). Poultry meat quality.World’s Poult. Sci. J. 58, 131-145.
Galobart J. and Moran Jr.E.T. (2004). Changes in light reflectance and extent of thawing loss after extended freezing with breast fillets from late marketed broiler males using population representative having L* above and below the median. Int. J. Poult. Sci. 3(9), 586-587.
Lu Q., Wen J. and Zhang H. (2007). Effect of chronic heat exposure on fat deposition and meat quality in two genetic types of chicken.Poult. Sci. 86, 1059-1064.
Petracci M., Fletcher D.L. and Northcutt J.K. (2001). The effect of holding temperature on live shrink, yields and breast meat quality of broiler chicken.Poult. Sci. 80, 670-675.
Qiao M., Fletcher D.L., Smith D.P. and Northcutt J.K. (2001). The effect of broiler breast meat color on pH, moisture, water-holding capacity and emulsification capacity. Poult. Sci. 80, 676-680.
Somes R.G. and Johnson S. (1982). The effect of the scaleless gene, sc, on growth performance and carcass composition of broilers. Poult. Sci. 61, 414-423.
Van Lack R.L., Liu C.H., Smith M.O. and Loveday H.D. (2000). Characteristics of pale, soft, exudative broiler breast meat. Poult. Sci. 79, 1057-1061.
Yadgary L., Kinreich R., Druyan S. and Cahaner A.(2006). The effects of stocking density in hot conditions on growth, meat yield and meat quality of featherless and feathered broilers. World's Poult. Sci. J. 62, 603-604.
Yalcin S., Özkan S., Türkmut L. and Siegel P.B. (2001). Responses to heat stress in commercial and local broiler stocks. I. Performance traits. Br. Poult. Sci. 42, 149-152.
Yunis Y. and Cahaner A.(1999). The effects of naked neck (Na) and frizzle (F) genes on growth and meat yield of broilers and their interactions with ambient temperatures and potential growth rate.Poult. Sci. 78, 1347-1352.