Prospective Effects of Regrouping, Number of Animals in Each Group and Concentrate Specificity on Profitability of Lactating Dairy Cows
محورهای موضوعی : Camelا. درزی لمراسکی 1 , س.ه. ابراهیمی 2
1 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
2 - گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
کلید واژه: profitability, cluster, grouping criteria, IOFC,
چکیده مقاله :
Profitability of different grouping criteria was simulated in a dairy farm with 153 lactating cows that were divided into three groups of high (79), medium (40) and low (34) cows based on the milk records. Animals were reassigned to the new groups based on the following criteria using a decision support tool and the same three groups scenario: fat corrected milk 4%, days in milk (DIM), dairy merit (fat-corrected milk (FCM)/body weight (BW)0.75), and cluster (cow’s energy and protein requirements). Four total mixed ration (TMR) were formulated for feeding three simulated groups in which group 2 (medium producing animals) could consume either concentrate type I or concentrate type II, whereas groups 1 and 3 always had their specific concentrate mixture. The number of animals in the high, medium and low producing groups altered following the re-grouping and the highest number of cows fell in either the new medium (FCM and dairy merit) or low (DIM and cluster) producing groups. Cluster and dairy merit grouping criteria resulted the most income over feed costs (IOFC) and maximum profitability compared to the milk records and other simulated scenarios. In all of the grouping criteria, when the second group consumed concentrate type II, the amount of IOFC was higher than situations where this group utilized concentrate type I. Overall, profitability and economic efficiency of the herd increased when a more precise grouping method was used. Furthermore, cluster method provided a liberty for choosing the type of concentrate for medium producing animals with a negligible effect on the calculated IOFC from the simulated data.
سودمندی روش گروهبندی در یک گله گاوشیری با 153 رأس گاو دوشا که براساس میزان شیر روزانه به 3 گروه زیاد (79)، متوسط (40) و کم (34 رأس گاو) تولید تقسیم شده بودند شبیهسازی شد. حیوانات براساس معیارهای شیر تصحیح شده 4 درصد چربی (FCM)، روزهای شیردهی (DIM)، شایستگی شیرواری (FCM/BW0.75)، و با استفاده از ابزار پشتیبانی، مجدداً به گروههای جدید تقسیم شدند. چهار جیره کاملاً مخلوط (TMR) با دو نوع کنسانتره برای تغذیه سه گروه شبیهسازی شده، درنظر گرفته شد به نحوی که گروه دو (حیوانات متوسط تولید) میتوانستند کنسانتره گروه یک یا کنسانتره گروه سه را مصرف کنند، هرچند گروههای یک و سه همیشه کنسانتره خاص خودشان را داشتند. تعداد دامی که در گروههای کم، متوسط و پرتولید قرار گرفته بودند متعاقب گروهبندی تغییر یافت به نحوی که بیشترین گاو شیرده یا در گروه جدید متوسط تولید (معیارهای شیر تصحیح شده 4 درصد چربی و شایستگی شیرواری) قرار داشتند و یا در گروه کم تولید (روش روزهای شیردهی و خوشهای) قرار گرفته بودند. معیارهای گروهبندی خوشهای و شایستگی شیرواری منجر به درآمد فراتر از هزینه خوراک بیشتر و حداکثر سودآوری در مقایسه با معیار شیر ثبت شده روزانه و دیگر معیارهای شبیهسازی شده داشتند. در تمام معیارهای گروهبندی، هنگامی که گروه دوم کنسانتره اختصاصی کمتولیدها را مصرف کردند، میزان درآمد فراتر از هزینه خوراک نسبت به شرایطی که این گروه از کنسانتره پرتولیدها استفاده کردند بیشتر بود. به طور کلی، سودآوری و بهرهوری اقتصادی گله هنگامی که روش گروهبندی بهتری استفاده شد افزایش یافت. علاوه بر این، روش گروهبندی خوشهای شبیهسازی شده، در انتخاب نوع کنسانتره برای گروه متوسط تولید (با تأثیر ناچیز بر درآمد فراتر از هزینه خوراک) آزادی عمل بیشتری ایجاد کرد.
Bach A. (2014). Precision feeding to increase efficiency for milk production. Adv. Dairy Technol. 26, 177-189.
Cabrera V.E. (2016). Impact of nutritional grouping on the economics of dairy production efficiency. Pp. 23-34 in Proc. 25th Annu. Tri-State Dairy Nutr. Conf. Fort Wayne, Indiana, USA.
Cabrera V.E. and Kalantari A.S. (2016). Economics of production efficiency: Nutritional grouping of the lactating cow. J. Dairy Sci. 99, 825-841.
Cabrera V.E., Contreras F., Shaver R.D. and Armentano L.E. (2012). Grouping strategies for feeding lactating dairy cattle. Pp. 40-44 in Proc. Four-State Dairy Nutr. Manag. Conf., Dubuque, IA. Wisconsin Agri-business Association, Madison.
Contreras Govea F.E., Cabrera V.E., Armentano L.E., Shaver R.D., Crump P.M., Beede D.K. and VandeHaar M.J. (2015). Constraints for nutritional grouping in Wisconsin and Michigan dairy farms. J. Dairy Sci. 98, 1-9.
Edmonson A.J., Lean I.J., Weaver L.D., Farver T. and Webster G. (1989). A body condition scoring chart for Holstein dairy cows. J. Dairy Sci. 72, 68-78.
Kalantari A.S., Armentano L.E., Shaver R.D. and Cabrera V.E. (2016). Economic impact of nutritional grouping in dairy herds. J. Dairy Sci. 99, 1-21.
McGilliard M.L., Swisher J.M. and James R.E. (1983). Grouping lactating cows by nutritional requirements for feeding. J. Dairy Sci. 66, 1084-1093.
NRC. (2001). Nutrient Requirements of Dairy Cattle. 7th Ed. National Academy Press, Washington, DC, USA.
Sniffen C.J., Beverly R.W., Mooney C.S., Roe M.B., Skidmore A.L. and Black J.R. (1993). Nutrient requirements versus supply in the dairy cow: Strategies to account for variability. J. Dairy Sci. 76, 3160-3178.
Stallings C.C. and McGilliard M.L. (1984). Lead factors for total mixed ration formulation. J. Dairy Sci. 67, 902-907.
Weiss B. (2014). Setting nutrient specifications for formulating diets for groups of lactating dairy cows. WebMD. http://www.extension.org/pages/70124/setting-nutrient specifications-for-formulating-diets-for groups-oflactating-dairy cows#.VDKX2_ldVEI.