Effect of Clinoptilolite Coated with Silver Nanoparticles on Meat Quality Attributes of Broiler Chickens during Frozen Storage
محورهای موضوعی : Camelس.ر. هاشمی 1 , د. داودی 2 , ب. دستار 3
1 - Department of Animal Science, Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources, Gorgan, Iran
2 - Department of Nanotechnology, Agricultural Biotechnology Research Institute of Iran (ABRII), Karaj, Iran
3 - Department of Animal Science, Gorgan University of Agricultural Science and Natural Resources, Gorgan, Iran
کلید واژه: zeolite, Nanosilver, meat quality, Broiler, Clinoptilolite, frozen storage,
چکیده مقاله :
This study was carried out to assess the effect of clinoptilolite coated with silver nanoparticles on meat quality attributes of broiler chickens during frozen storage. A total of 375 one-day-old broiler chicks were assigned in a completely randomized design to 1 of 5 experimental groups including: basal diet, basal diet supplemented with 1% clinoptilolite and basal diet supplemented with 1% clinoptilolite coated with either 25, 50 or 75 ppm nanosilver. On d 42, five birds per treatment were slaughtered and breast and thigh meat were kept 3 or 7 days at -17 ˚C before assessing meat quality attributes. The addition of nanosilver coated on clinoptilolite at all levels increased water-holding capacity (WHC) in thigh muscles after 7 days frozen storage. The lowest value of springiness and chewiness was for the breast muscle of broilers fed clinoptilolite coated with 25 ppm nanosilver diet. Adhesiveness, cohesiveness and gumminess value were not influenced by treatment (P>0.05). In conclusion, nanosilver coated on clinoptilolite can be used as potential feed additive in the broiler diet without negative implications on meat quality characteristics.
این آزمایش به منظور بررسی اثر نانو ذرات نقره پوشش داده شده بر کلینوپتیلولیت بر کیفیت گوشت جوجههای گوشتی در زمان نگهداری در فریزر با استفاده از 375 قطعه جوجه گوشتی سویه تجاری کاپ 500، در قالب طرح کاملاً تصادفی با استفاده از پنج تیمار غذایی انجام شد. تیمارهای غذایی شامل: (1) جیره پایه، (2) جیره پایه مکمل شده با 1 درصد کلینوپتیلولیت و (3، 4 و 5) جیره پایه مکمل شده با 1 درصد کلینوپتیلولیت پوشش داده شده با سه سطح مختلف نانو ذرات نقره (25، 50 و 75 قسمت در میلیون) بودند. در روز 42 آزمایش پنج پرنده در هر تیمار کشتار و گوشت سینه و ران جهت بررسی خصوصیات کیفی گوشت در دمای منفی 17 درجه سانتیگراد به مدت 3 و 7 روز در فریزر نگهداری شدند. نتایج آزمایش نشان داد که 7 روز پس از ذخیره گوشت در فریزر تیمارهای حاوی نانو ذرات نقره پوشش داده شده بر کلینوپتیلولیت در تمامی سطوح باعث افزایش ظرفیت نگهداری آب گوشت ران نسبت به تیمار شاهد شدند. کمترین میزان ارتجاعی بودن و قابلیت جویدن در ماهیچه سینه مربوط به پرندگانی بود که از تیمار حاوی نانو ذرات نقره پوشش داده شده بر کلینوپتیلولیت به مقدار 25 قسمت در میلیون استفاده کرده بودند. شاخصهای چسبندگی، پیوستگی و صمغی بودن گوشت سینه و ران تحت تأثیر تیمارهای آزمایش قرار نگرفتند. به طور خلاصه، نتایج آزمایش نشان داد که، کلینوپتیلولیت پوشش داده شده با نانو ذرات نقره این امکان را دارد که به عنوان یک افزودنی غذایی بدون اثرات منفی بر خصوصیات کیفی گوشت در جیره غذایی جوجههای گوشتی مورد استفاده قرار گیرد.
AOAC. (1995). Official Methods of Analysis. Vol. I. 16th Ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA.
AOAC. (1998). Official Methods of Analysis. Vol. I. 18th Ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA.
Bowker B.C. and Zhuang H. (2015). Relationship between water-holding capacity and protein denaturation in broiler breast meat. Poult. Sci. 94, 1657-1664.
Chauke N. and Siebrits F.K. (2012). Evaluation of silver nanoparticles as a possible coccidiostat in broiler production. South African J. Anim. Sci. 42, 493-497.
Dabes A.C. (2001). Propriedades da carne fresca. Rev. Nac. Carne. 25, 32-40.
Hashemi S.R., Davoodi D., Dastar B., Bolandi N., Smaili M. and Mastani R. (2014). Meat quality attributes of broiler chickens fed diets supplemented with silver nanoparticles coated onzeolite. Poult. Sci. J. 2, 183-193.
Hatami M. and Ghorbanpour M. (2013). Effect of nanosilver on physiological performance of pelargonium plants exposed to dark storage. J. Hort. Res. 21, 15-20.
Hermansson A.M. (1986). Water-and fat holding. Pp. 31-38 in Functional Properties of Food Macromolecules. R. Mitchell, and D.A. Ledward, Eds. Elsevier Applied Science Publishers, London, UK.
Honikel K.O. (2004). Water-holding capacity of meat. Pp. 389-400 in Muscle Developmentof Livestock Animals: Physiology, Genetics and Meat Quality. M.F. tePas, M.E. Everts and H.P. Haagsman, Eds. CABI Publishing, Cambridge, USA.
Huff-Lonergan E. and Lonergan S.M. (2005). Mechanisms of water-holding capacity of meat: the role of postmortem biochemical and structural changes. Meat Sci. 71, 194-204.
Jang A., Liu X.D., Shin M.H., Lee B.D., Lee S.K., Lee J.H. and Jo C. (2008). Antioxidative potential of raw breast meat from broiler chicks fed a dietary medicinal herb extract mix. Poult. Sci. 87, 2382-2389.
Jiang S.Q., Jiang Z.Y., Lin Y.C., Xi P.B. and Ma X.Y. (2007). Meat quality and antioxidative property of male broilers fed oxidized fish oil. Asian-Australasian J. Anim. Sci. 20, 1252-1257.
Kannan N. and Subbalaxmi S. (2011). Green synthesis of silver nanoparticles using Bacillus subtillus IA751 and its antimicrobial activity. Res. J. Nanosci. Nanotechnol. 1, 87-94.
Khalafalla F.A., Ali F.H.M., ZahranDalia A. and Mosa A.M.M.A. (2011). Influence of feed additives in quality of broiler carcasses. J. World's Poult. Res. 2, 40-47.
Kulthong K., Srisung S., Boonpavanitchakul K., Kangwansupamonkon W. and Maniratanachote R. (2010). Determination ofsilver nanoparticle release from antibacterial fabrics into artificial sweat. Part. Fibre. Toxicol. 7, 1-9.
Li Y., Leung P., Yao L., Song K.W. and Newton E. (2006). Antimicrobial effect of surgical masks coated with nanoparticles. J. Hosp. Infect. 62, 58-63.
Lu C.M., Zhang C.Y., Wen J.Q. and Wu G.R. (2002). Research on the effect of nanometer materials on germination and growth enhancement of glycine max and its mechanism. Soybean Sci. 21, 68-171.
Melody J.L., Lonergan S.M., Rowe L.J., Huiatt T.W., Mayes M.S. and Huff-Lonergan E. (2004). Early postmortem biochemicalfactors influence tenderness and water-holding capacity of threeporcine muscles. Anim. Sci. 82, 1195-1205.
Meluzzi A., Sirri F., Castellini C., Roncarati A., Melotti P. and Franchini A. (2009). Influence of genotype and feeding on chemical composition of organic chicken meat. Italian J. Anim. Sci. 8, 766-768.
Nikpey A., Kazemian H., Safari-Varyani A., Rezaie M. and Sirati-Sabet M. (2013). Protective effct of microporous natural clinoptilolite on leadinduced learning and memory impairment in rats. Health Scope. 2, 52-57.
Offer G., Knight P., Jeacocke R., Almond R., Cousins T., Elsey J., Parsons N., Sharp A., Starr R. and Purslow P. (1989). The structural basis of the water-holding, appearance, and toughness ofmeat and meat products. Food Microstruct. 8, 151-170.
Santhi D. and Kalaikannan A. (2014). The effect of the addition of oat flour in low-fat chicken nuggets. J. Nutr. Food Sci. 4, 260.
SAS Institute. (2004). SAS®/STAT Software, Release 9.1. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Sawosz E., Binek M., Grodzik M., Zielinska M., Sysa P., Szmidt M., Niemec T., Sondi I. and Salopek-Sondi B. (2004). Silver nanoparticles as antimicrobial agent: a case study on E. Colias a model for Gram-negative bacteria. J. Colloid Interf. Sci. 275, 177-182.
Sekhon B.S. (2014). Nanotechnology in agri-food production: an overview. Nanotechnol. Sci. Appl. 7, 31-53.