Determination of Apparent and True Digestibility of Poultry by Product Meal in Broiler Chickens
محورهای موضوعی : CamelA. Zarei 1 , V. Jaberzadeh 2 , B. Hemmati 3
1 - Department of Animal Science, Karai Branch, Islamic Azad University, Karai, Iran
2 - Department of Animal Science, Karai Branch, Islamic Azad University, Karai, Iran
3 - Department of Animal Science, Karai Branch, Islamic Azad University, Karai, Iran
کلید واژه: poultry byproduct meal, crude protein, excreta, ileum,
چکیده مقاله :
In order to determination of ileum apparent and true digestibility of two samples of poultry by product meal, an experiment was conducted with a total of 60 day-old broiler chicks, Ross 308 strain. Poultry by-product meal was prepared from two slaughter house in Alborz province. Samples were sent to laboratory for determination of chemical analysis. The birds received commercial broiler starter and grower diets from day l to 30. On day 30, sixty birds of uniform nearly some body weight (38±4 g) were allocated to twelve groups of five birds each and assigned to twelve cages. There were three dietary treatments, two diets containing two samples of poultry by-product meal (PBPM) and a nitrogen-free diet. Apparent digestibility values of the assay diet, using ileal contents, were calculated using chromic oxide as indigestible marker. True digestibility values were calculated using endogenous output determined by feeding a nitrogen-free diet. In day 42, birds were slaughtered by CO2 and ileum content was collected. Apparent and true digestibility of protein, Ca, P and metabolizable energy were calculated. Result showed there is difference between two samples of PBPM in chemical composition and nutrient digestibility. Apparent metabolizable energy (AME) and apparent metabolizable energy corrected for nitrogen (AMEn) in sample 2 were higher than sample 1 (3665±137.75 vs. 3241±2.85 and 3495±134.45 vs. 3111±1.50, respectively) however these differences were not significant in some cases.
به منظور تعیین قابلیت هضم ظاهری و حقیقی پودر ضایعات کشتارگاهی طیور با استفاده از نمونه برداری ایلئومی، آزمایشی بر روی 60 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 انجام شد. به همین منظور نمونه پودر ضایعات کشتارگاهی طیور از دو کارخانه تولیدی در استان البرز جمعآوری و جهت آنالیز تقریبی شیمیایی به آزمایشگاه ارسال گردیدند. در مرحله بعد قابلیت هضم ظاهری و حقیقی نمونهها در جوجههای گوشتی با تکنیک نمونه برداری ایلئومی اندازهگیری شد. برای این منظور پرندگان از جیرههای تجارتی آغازین و رشد تا سن 30 روزگی تغذیه نمودند. درسن 30 روزگی 60 پرنده با وزن بدن تقریبا یکسان(4±38 گرم) به 12 گروه 5 قطعهای اختصاص داده شدند. آزمایش شامل 3 جیره غذایی بود که دو جیره حاوی دو نمونه پودر ضایعات کشتارگاهی طیور و یک جیره فاقد نیتروژن بودند. بنابراین هر تیمار شامل 4 تکرار 5 قطعهای بود. قابلیت هضم ظاهری جیرهها با استفاده از محتویات ایلئوم و نشانگر دی اکسید کروم اندازهگیری شد. مقادیر قابلیت هضم حقیقی با در نظر گرفتن دفع آندوژنوس ناشی از جیره بدون نیتروژن محاسبه گردیدند. در سن 42 روزگی با استفاده از گاز دی اکسید کربن پرندهها کشتار و محتوای ایلئومی آنها استخراج شد. قابلیت هضم ظاهری و قابلیت هضم حقیقی پروتئین، کلسیم، فسفر و همچنین انرژی قابل متابولیسم محاسبه گردیدند. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که از نظر ترکیب شیمیایی و قابلیت هضم مواد مغذی بین دو نمونه پودر ضایعات کشتارگاهی طیور تفاوت معنیداری وجود دارد. AME و AMEn در نمونه 2 بیشتر ازنمونه 1 بود (به ترتیب: 75/137±3665 در مقابل 85/2±3241 و 45/134±3495 در مقابل 5/1±3111) اما این اختلاف معنیدار نبود.
AOAC. (1990). Official Methods of Analysis. Vol. I. 15th Ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA.
Dozier W.A., Dale N.M. and Dove C.R. (2003). Nutrient composition of feed-grade and pet food grade poultry by product meal. J. Appl. Poult. Res. 12, 526-530.
Dozier W.A. and Dale N. (2005). Metabolizable energy of feed gradend pet food-grade poultry by product meals. J. Appl. Poult. Res. 14, 349-351.
Hosseinzadeh M.H., Ebrahimnezhad Y., Janmohammadi H., Ahmadzadeh A.R. and Sarikhan M. (2010). Poultry by-product meal: influence on performance and egg quality traits of layers. Int. J. Agric. Biol. 12(4), 547-550.
Jafari M., Ebrahimnezhad Y., Hanmohammadi H., Nazeradl K. and Nemati M. (2011). Evaluation of protein and energy quality of poutry by product meal using poultry assays. African J. Agric. Res. 6(6), 1407-1412.
Kadim I.T. and Moughan P.J. (1997). Development of an ileal amino acid digestibility assay for the growing chicken effect of time after feeding and site of sampling. Br. Poult. Sci. 38, 89-95.
Kadim I.T., Moughan P.J. and Ravindran V. (2002). Ileal amino acid digestibility assay for growing meat chicken comparison of ileal and excreta amino acid digestibility in chicken. Br. Poult. Sci. 44, 588-597.
McNaughton J.L., May J.D. and Strickland A.C. (1977). Composition of poul try offal meals from various processing plants. Poult. Sci. 56, 1659-1661.
Najafabadi H.J., Moghaddam H.N., Pourreza J., Shahroudi F.E. and Golian A. (2007). Determination of chemical composition, mineral contents and protein quality of poultry by-product meal. Int. J. Poult. Sci. 6(12), 875-882.
NRC. (1994). Nutrient Requirements of Poultry, 9th Rev. Ed. National Academy Press, Washington, DC.
Pesti G.M., Faust L.O., Fuller H. and Dale N. (1986). Nutritive value of poultry by product meal. 1. Metabolizable energy values as influenced by method of determination and level of substitution. Poult. Sci. 65, 2258-2267.
Parsons C.M., Castanon F. and Han Y. (1997). Protein and amino acid quality of meat and bone meal. Poult. Sci. 76, 361-368.
Robbins D.H. and Firman J.D. (2006). Evaluation of the metabolizable energy of poultry by-product meal for chicken and turkeys by various methods. Int. J. Poult. Sci. 5(8), 753-758.
Samli E.H., Senkoylu N., Ozduven L., Akyurek H. and Amgma A. (2006). Effect of poultry by product meal on laying performance, egg quality and storage stability. Pakistan J. Nutr. 5(1), 06-09.
Senkoylu N., Samli H.E., Akyurek H., Agama A. and Yasar S. (2005). Performance and egg characteristics of laying hens fed diets incorporated with poultry by product and feather meals. J. Appl. Poult. Res. 14, 542-547.
Zarei A., Shivazad M. and Mirhadi A. (2006). Use of artemia meal as a protein supplement in broiler diet. Int. J. Polt. Sci. 5(2), 142-148.