Effect of Different Levels of Sunflower Meal and Niacin on Performance, Biochemical Parameters, Antioxidant Status, and Egg Yolk Cholesterol of Laying Hens
محورهای موضوعی : Camelپ. باغبان-کنعانی 1 , ح. جانمحمدی 2 , ع.ر. استادرحیمی 3
1 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
2 - Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
3 - Nutrition Research Center, Tabriz University of Medical Science, Tabriz, Iran
کلید واژه: performance, sunflower meal, laying hens, niacin, shell thickness,
چکیده مقاله :
This study was conducted to evaluate the effect of different levels of sunflower meal (SFM) and niacin on laying hens performances, biochemical parameters, antioxidant status, and egg yolk cholesterol concentration. A total of 960, White Leghorn (Hy-Line W-36) commercial layers were randomly assigned to 12 groupsof 8 replicates with 10 hens each. Hens were allocated to diets 1 through 12 in a 3 × 4 factorial design and the dietary treatments included 3 levels of SFM (0, 10 and 15%) and 4 levels of niacin (0, 175, 225 and 275 mg/kg) fed to the birds for 10 weeks. Feed consumption was not affected (P>0.05) by niacin, SFM and SFM × niacin interaction. Dietary supplementation of 15% of SFM significantly (P<0.05) reduced egg weight, egg production and consequently egg mass. However, dietary addition of 275 mg of niacin/kg of diet increased (P<0.05) egg production and egg mass. Egg weight was not affected (P>0.05) by dietary addition of niacin. Feed conversion ratio was affected (P<0.05) by dietary addition of SFM and was not affected (P>0.05) by dietary incorporation of niacin and the SFM × niacin interaction. In fact, dietary supplementation of 15% of SFM significantly increased (P<0.05) FCR from 2.12 to 2.14. With the exception of shell thickness, all other parameters were not affected (P>0.05) by dietary addition of niacin. Dietary supplementation of 15% of SFM reduced (P<0.05) egg shell thickness from 0.29 to 0.28. However, only egg shell strength was affected (P<0.05) by dietary incorporation 275 mg of niacin/ kg of diet. Egg yolk cholesterol content was affected (P<0.05) by dietary addition of SFM and niacin. Our data also showed that serum concentration of aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT) and triglycerides (TG) levels were not affected (P>0.05) by dietary incorporation of SFM, niacin, and their interaction. By contrast serum concentration of total cholesterol (TC) were affected (P<0.05) by dietary addition of SFM, niacin and their interaction. There were no effects (P>0.05) of the experimental diets on total antioxidant capacity (T-AOC), total superoxide dismutase (TSOD), glutathione peroxidase (GSH-Px) and malondialdehyde (MDA) serum concentration.
این آزمایش به منظور بررسی اثر سطوح مختلف کنجاله آفتابگردان و نیاسین بر عملکرد، پارامترهای بیوشیمیایی، وضعیت آنتیاکسیدانی و کلسترول زرده تخم مرغ مرغان تخمگذار انجام گردید. تعداد 960 قطعه مرغ تخمگذار لگهورن سویه تجاری های-لاین W-36 به طور تصادفی در قالب 12 جیره غذایی آزمایشی، 8 تکرار و در هر تکرار از 10 قطعه مرغ به عنوان واحد آزمایشی استفاده گردید. روش آزمایش به صورت فاکتوریل 3 × 4 در قالب طرح کاملاً تصادفی شامل 3 سطح کنجاله آفتابگردان (0، 10 و 15 درصد) و 4 سطح نیاسین (0، 175، 225 و 275 میلی گرم بر کیلوگرم) به مدت 10 هفته بود. خوراک مصرفی تحت تأثیر کنجاله آفتابگردان، نیاسین و اثر متقابل نیاسین و کنجاله آفتابگردان قرار نگرفت (05/0<P). تولید تخم مرغ، وزن تخم مرغ و توده تخم مرغ در مرغان تغذیه شده با سطح 15 درصد کنجاله آفتابگردان کاهش یافت (05/0>P). هر چند افزودن سطح 275 میلیگرم بر کیلوگرم نیاسین موجب افزایش تولید تخم مرغ و توده تخم مرغ گردید (05/0>P). وزن تخم مرغ تحت تأثیر سطوح مختلف نیاسین قرار نگرفت (05/0>P). ضریب تبدیل خوراک تحت تأثیر سطوح مختلف کنجاله آفتابگردان قرار گرفت (05/0>P)، اما تحت تأثیر سطوح مختلف نیاسین و اثر متقابل نیاسین و کنجاله آفتابگردان قرار نگرفت (05/0<P). در حقیقت، سطح 15 درصد کنجاله آفتابگردان ضریب تبدیل خوراک را از 12/2 به 14/2 افزایش داد (05/0>P). بجز ضخامت پوسته، سایر پارامترهای کیفی تخم مرغ تحت تأثیر سطوح مختلف نیاسین قرار نگرفت (05/0<P). مکملسازی جیره غذایی با 15 درصد کنجاله آفتابگردان منجر به کاهش ضخامت پوسته از 29/0 به 28/0 گردید (05/0>P). سطح 275 میلیگرم بر کیلوگرم نیاسین تأثیر معنیداری بر استحکام پوسته تخم مرغ داشت (05/0>P). کلسترول زرده تخم مرغ به میزان قابل توجهی تحت تأثیر کنجاله آفتابگردان و نیاسین قرار گرفت (05/0>P). همچنین دادههای حاصل از این آزمایش نشان داد که غلظت آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز و تری گلیسیرید سرم تحت تأثیر کنجاله آفتابگردان، نیاسین و اثرات متقابل این دو قرار نگرفت (05/0<P). اما کلسترول سرم تحت تأثیر سطوح مختلف کنجاله آفتابگردان، نیاسین و اثرات متقابل این دو قرار گرفت (05/0>P). جیرههای آزمایشی خصوصیات آنتیاکسیدانی سرم را تحت تأثیر قرار ندادند (05/0<P)
Abdalla M.A.M. (1999). Effect of white and red sesame cake varity on broiler performance [dissertation]. MS Thesis. Khartoum Univ., Khartoum, Sudan.
Baghban-Kanani P., Hosseintabar-Ghasemabad B., Azimi-Youvalari S., Seidavi A., Ayaşan T., Laudadio V. and Tufarelli V. (2018). Effect of different levels of sunflower meal and multi-enzyme complex on performance, biochemical parameters and antioxidant status of laying hens. South African J. Anim. Sci. 48, 390-399.
El-Husseiny O.M., Abd-Elsamee M.O., Omara I.I. and Fouad F. (2008). Effect of dietary zinc and niacin on laying hens performance and egg quality. Int. J. Poult. Sci. 7, 757-764.
Elkin R.G. and Rogler J.C. (1990). Reduction of the cholesterol content of eggs by the oral administration of lovastatin to laying hens. J. Agric. Food Chem. 38, 1635-1641.
Gungor T., Yigit A.A. and Basalan M. (2003). The effects of supplemental niacin in laying hen diet on performance and egg quality characteristics. Rev. Med. Vet. 154, 371-374.
Jenkins D.J.A., Wolever T.M.S. and Jenkins A. (1991). Specific types of colonic fermentation may raise low-densitylipoprotein-cholesterol concentrations. Am. J Clin. Nutr. 54, 141-147.
Kurtoglu F., Kurtoglu V. and Nizamlioglu M. (2004). Egg and serum cholesterol concentrations and zootechnical performances of layer hens fed with various levels of Niacin. Rev. Med. Vet. 155, 393-400.
Lawrance P. (2015). Niacin (vitamin B3) - A review of analytical methods for use in food. Government Chemist Programme Report, National Mesurment Office, United Kingdom.
NRC. (1994). Nutrient Requirements of Poultry, 9th Rev. Ed. National Academy Press, Washington, DC., USA.
Rezaei M. and Hafezian H. (2007). Use of different levels of high fiber sunflower meal in commercial leghorn type layer diets. Int. J. Poult. Sci. 6, 431-439.
Rose R.J., Coit R.N. and Sell J.L. (1972). Sunflower seed meal as a replacement for soybean meal protein in laying hen rations. Poult. Sci. 51, 960-967.
SAS Institute. (2003). SAS®/STAT Software, Release 9.3. SAS Institute, Inc., Cary, NC. USA.
Satoh K. (1978). Serum lipid peroxide in cerebrovascular disorder determined by a new colorimetric method. Clin. Chim. Acta. 90, 37-43.
Shi S.R., Lu J., Tong H.B. and Wang K.H. (2012). Effects of graded replacement of soybean meal by sunflower seed meal in laying hen diets on hen performance, egg quality, egg fatty acid composition, and cholesterol content. J. Appl. Poult. Res. 21, 367-374.
St-Onge M.P., Farnworth E.R. and Jones P.J.H. (2000). Consumption of fermented and non-fermented dairy products: Effects on cholesterol concentrations and metabolism. Am. J. Clin. Nutr. 71, 674-681.
Triebel D. (1981). L’approvisionnement Vitaminigue des Poules Pondeuses. F. Hoffmann-La Roche Ltd., Neuilly-sur-Seine, France.
Tsuzuki E., Garcia E.D., Murakami A.E., Sakamoto M.I. and Galli J.R. (2003). Utilization of sunflower seed in laying hen rations. Rev. Bras. Cienc. Avic. 5, 179-182.
Winterbourn C.C., Hawkins R.E. and Brain M. (1975). The estimation of red cell superoxide dismutase activity. J. Lab. Clin. Med. 85, 337-341.
Yagi K. (1984). Assay for blood plasma or serum. Method. Enzymol. 105, 328-331.