جداسازی و شناسایی ترکیبات فرار برگ دو گونه گیاه زیتون و بررسی ویژگی ضد اکسیدانی عصاره های به دست آمده با تغییر شرایط استخراج
محورهای موضوعی : شیمی تجزیهزهرا حاجی آقاجانی 1 , فائزه کبیر 2 , علی اصغر انگاشته واحد 3
1 - دانشیار شیمی تجزیه، گروه شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قم، قم، ایران
2 - کارشناس ارشد شیمی آلی، گروه شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قم، قم، ایران
3 - کارشناس ارشد شیمی و فن آوری اسانس، گروه شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد قم، قم، ایران
کلید واژه: زیتون, عصاره, مانزانیلا, کرونایکی, ظرفیت ضد اکسیدانی, روش استخراج,
چکیده مقاله :
زیتون یکی از گیاهانی است که افزون بر کاربرد غذایی، ویژگی دارویی نیز دارد. این گیاه گونه های متنوعی دارد و تمام پیکره رویشی و زایشی آن، مواد مؤثره دارد. هدف از این مطالعه، شناسایی ترکیبات فرار برگ دو گونه زیتون (مانزانیلا و کرونایکی) با توجه به نزدیکی ژنتیکی این دو گیاه و جداسازی ترکیبات آن به روش GC/FID و GC/MS و هم چنین ارزیابی ظرفیت ضد اکسیدانی عصاره های آنها با توجه به تغییر شرایط استخراج است. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که اتیل استات ، 2-هگزنال و n – اکتیل استات بیشترین درصد اجزای اسانس برگ گونه کرونایکی را به خود اختصاص می دهند و اجزای عمده اسانس برگ گونه مانزانیلا ژرانیل استات ، پارا- سیمن و والریک اسید هستند. هم چنین تمام عصاره های این برگ ها دارای قدرت قابل توجهی برای مهار رادیکال 2و2 دی فنیل - 1 -پیکریل هیدرازیل هستند و این توانایی به ترتیب با افزایش قطبیت حلال مورد استفاده برای استخراج، افزایش پیدا کرده است. روش استخراج عصاره نیز تاثیر قابل توجهی بر مقدار ویژگی ضد اکسیدانی داشته است . با توجه به این نتایج به نظر می رسد که عصاره های متفاوت از این گیاه، می توانند به عنوان منبع غنی از ضد اکسیدان ها در پزشکی و صنایع وابسته مورد استفاده قرار گیرند.
[1] Campeol, E.; Flamini, G.; Cioni, P.L.; Morelli, I.; Cremonini, R.; Ceccarini, L., J. Agric. Food Chem. 51(7), 1994-1999, 2003
[2] Korir, N.K.; Han, J.; Shangguan, L.F.; Wang, C.; Kayesh, E.; Zhang, Y.Y.; Fang, J.G., Crit. Rev. Biotechnol. 33(2), 111–125, 2013
[3] APG-III, An update of the Angiosperm Phylogeny Group classification for the orders and families of flowering plants, Bot. J. Linn. Soc. 161 (2), 105–121, 2009
[4] Peter, S. Green. In: K. Kubitzki and W. Kadereit. The Families and Genera of Vascular Plants volume VII. Springer-Verlag. 296-306, 2004
[5] میرغضنفری، سیدمهدی؛ صالحی سورمقی، محمدحسین؛ نگار، بهروز؛ خسرویانی. نیوشا؛ همه خواص درمانی و فواید غذایی زیتون, ماهنامه دنیای تغذیه. شماره 160، ص 51، 1394
[6] Zarzuelo, A.; Duarte, J.; Jimenez, J.; Gonzales, M.; Utrilla, MP. Planta Med., 57, 417-419, 1991
[7] Khayyal, MT.; el-Ghazaly, MA.; Abdallah, DM.; Nassar, NN.; Okpanyi, SN.; Kreuter, MH. Arzneimittelforschung, 52,797-802, 2002
[8] Silva, S.; Gomes, L.; Leitão, F.; Coelho, A.V.; Vilas Boas, L. Food Sci. Technol. Int. 12(5), 385–395, 2006
[9] Somova L.I; Shode F.O.; Ramnanan, P.; Nadar A. J. Ethnopharmacol. 84, 299-305, 2003
[10] Campeol, E.; Flamini, G.; Chericoni, S.; Catalano, S. J. Agric. Food Chem. 49, 5409-5411, 2001
[11] Brahmi, F.; Flamini, G.; Issaoui, M.; Dhibi M.; Dabbou S.; Mastouri, M.; Hammami, M. Med Chem Res. 21, 2863–2872, 2012
[12] Swami, S.; Preet, S.; Khanuja, S. Extraction Technologies for Medicinal and Aromatic Plants. International Centre for Science and High Technology, Trieste (2008).
[13] Gill K.; Gupta, R.; Bhise, S.; Bansal, M.; Gill, G. Int J Eng Sci. 4(6), 8-12, 2014
[14] Adams, RP. .Identification of Essential Oil Components by Gas Chromatography Mass Spectroscopy; Allured Publishing: Carol Stream, IL, 1995.