ارزیابی اثرات آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی عصاره های الکلی ساقه و برگ گیاه سیاه گینه
محورهای موضوعی : میکروب شناسی پزشکیمصطفی علم هولو 1 , سنبل ناظری 2
1 - کارشناس ارشد، دانشگاه بو علی سینا، همدان، دانشکده کشاورزی، گروه بیوتکنولوژی
2 - استادیار، دانشگاه بو علی سینا، همدان، دانشکده کشاورزی، گروه بیوتکنولوژی
کلید واژه: آنتی اکسیدان, ضدباکتری, سیاه گینه, باکتری های بیماریزای انسانی,
چکیده مقاله :
سابقه و هدف: افزایش روزافزون مقاومت دارویی به آنتی بیوتیک ها و حساسیت به ترکیبات شیمیایی ضدمیکروبی از جمله دلایل رویکرد محققان برای یافتن ترکیبات دارای خاصیت ضدمیکروبی با منشأ گیاهی است. این مطالعه با هدف بررسی خواص آنتی اکسیدانی و آنتی باکتریایی عصاره های برگ و ساقه گیاه سیاه گینه علیه 10 سویه باکتری بیماریزای انسانی انجام شد. مواد و روش ها: گیاه سیاه گینه از ارتفاعات 1961 متر کوه الوند در استان همدان جمع آوری گردید. پس از شناسایی، عصاره ها به روش خیساندن تهیه شدند. در این مطالعه مقطعی، اثرات ضدباکتریایی به روش انتشار چاهک در آگار، MIC (به روش رقت لوله ای) و MBC مشخص شدند. خواص آنتی اکسیدانی به روش DPPH و میزان فنل و فلاونوئید کل به روش فولین سیو کالتو و آلومینیوم کلرید اندازه گیری گردید. یافته ها: بیشترین هاله بازدارندگی با قطر 0.6±27.3 میلی متر در کشت باکتری میکروکوکوس لوتئوس روی عصاره اتانولی ساقه مشاهده شد. MIC وMBC عصاره ساقه در مقایسه با برگ کمتر بود. عصاره متانولی ساقه در غلظت یک میلی گرم بر میلی لیتر بیشترین درصد مهار رادیکال آزاد داشت. بیشترین میزان فنل 0.5±79.4 (mgGAE/g) و فلاونوئید 0.1±2.1 (mgQ/g) به ترتیب در عصاره متانولی ساقه و برگ به دست آمد. نتیجه گیری: نتایج تحقیق حاضر نشان داد که عصاره الکلی به ویژه عصاره متانولی گیاه سیاه گینه توانایی استخراج ترکیبات آنتی باکتریایی را دارد. از آنجایی که ترکیبات فنول و فلاونوئید دارای خاصیت آنتی باکتریایی و آنتی اکسیدانی هستند، این ویژگی عصاره گیاه می تواند مربوط به حضور این ترکیبات در بافت های مورد مطالعه باشد.
Background & Objectives: The increases in the microbial antibiotic resistance and decreases in the sensitivity of bacteria to antimicrobial chemical compounds are some concerns of the researchers who look for herbal compounds as antimicrobial properties. The purpose of this study is to investigate the antibacterial and antioxidant properties of leaf and stem extracts of Dendrostellera lesserti against 10 human pathogenic bacteria. Material & Methods: Dendrostellera lesserti was collected from the Alvand Mountain (1961 m height) located at Hamedan province. After identification, the extracts were prepared using maceration method. In this sectional study, antibacterial activity was determined by agar well diffusion method, MIC (serial dilution method) and MBC. The antioxidant properties of these extracts was determined by DPPH method. Also, the amounts of phenol and flavonoid was assayed by Folin-ciocalteu and Aluminum chloride methods, respectively. Results: The largest growth inhibition zone with 27.3±0.6 mm diameter was observed on Micrococcus luteus culture exposed to ethanolic extract of the stem. The MIC and MBC of the extracted obtained from stem were lower than the leaf extract. Methanolic extract of stem in concentration of 1 mg/ml had the highest scavenging percentage of free radical. The methanol extracts of stem and leaf achieved the highest amount of phenol and flavonoid, 79.4±0.5 (mgGAE/g) and 2.1±0.1(mgQ/g), respectively. Conclusion: The results of present study showed that alcoholic extract, especially methanol extract, of Dendrostellera lesserti showed antibacterial ability. Since the phenolic and flavonoids compounds have antibacterial and anti-oxidant properties, the property showed in this study can be because of the presence of these compounds in the tissues studied.