جداسازی و شناسایی باکتریهای اسید لاکتیک موجود در دهان و بررسی اثر بازدارندگیشان بر روی برخی از باکتریهای بیماریزای رودهای
محورهای موضوعی : میکروب شناسی پزشکیجمیله نوروزی نوروزی 1 , آنیتا خنافری 2 , شیرین بیگلری 3
1 - گروه میکروبشناسی دانشگاه علوم پزشکی ایران
2 - گروه میکروبشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال
3 - گروه میکروبشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال
کلید واژه: استرپتوکوکوس میوتانس, لاکتوباسیلوسها, دهان, اثر بازدارندگی,
چکیده مقاله :
سابقه و هدف: استرپتوکوکهای دهانی، ارگانیسمهای غالب در پلاک دندانی هستند و استرپتوکوکوس میوتانس، مهمترین گونه در ایجاد پوسیدگی اولیه دندان است. لاکتوباسیلها در مرحله بعدی پوسیدگی دندان دخالت دارند. هدف از این پژوهش، جداسازی باکتریهای اسید لاکتیک موجود در دهان افراد در گروههای مختلف سنی، تعیین pH و بررسی اثر مهاری لاکتوباسیلها بر روی تعدادی از باکتریهای بیماریزای رودهای (سالمونلا، شیگلا و اشریشیا کلی) میباشد. مواد و روشها: در این بررسی، نمونه برداری از بزاق و اطراف دندان 75 نفر در گروههای مختلف سنی توسط سواب انجام شد و در محیط MRS کشت داده شد. لاکتوباسیلها و استرپتوکوکها با روش استاندارد (شکل ظاهر کلنی، میکروسکوپی، تخمیر قندها و انجام تستهای بیوشیمیایی) جداسازی و شناسایی شدند. همچنین pH مناسب رشد لاکتوباسیلها و استرپتوکوکها اندازهگیری گردید و اثر بازدارندگی لاکتوباسیلها بر باکتریهای بیماریزای رودهای (اشریشیا کلی، سالمونلا و شیگلا) با روش نقطهگذاری، دیسک گذاری و ایجاد چاهک تعیین شد. یافتهها: لاکتوباسیلهای جدا شده شامل شش گونه، لاکتوباسیلوس فرمنتوم، لاکتوباسیلوس کازئی، لاکتوباسیلوس گاسری، لاکتوباسیلوس برویس، لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و استرپتوکوک جدا شده استرپتوکوکوس میوتانس بودند. لاکتوباسیلهای جدا شده از دهان، رشد اشریشیا کلی را متوقف کردند، اما بر روی سالمونلا و شیگلا دارای اثر مهاری ضعیف یا فاقد اثر بازدارندگی بودند. نتیجه گیری: نتایج این بررسی نشان داد که برخی از لاکتوباسیلها در شرایط آزمایشگاهی از رشد پاتوژنها جلوگیری میکنند. بنابراین مصرف لبنیات در تغذیه روزانه به علت وجود لاکتوباسیلها توصیه میشود.
Background and objectives: Predominant organisms in plaques are of the genus Streptococcus, with Streptococcus mutans being the species most important in the formation of dental caries. Another organism that is important in the development of caries is the lactobacillus. Lactobacillus species are not important in the initiation of caries but in the continuation. The aim of this study was to isolate and identify of lactic acid bacteria from the mouth in different ages, determination of pH and study the inhibitory effect of isolated Lactobacilli on some entropathogens bacteria (Salmonella, Shigella and Escherchia coli). Material and Methods: From 75 persons in different ages, the samples were collected from saliva and around dental and were cultured in MRS medium. Lactobacilli and Streptococci were isolated and identified by standard methods (morphology, microscopic shape and chemical characteristics and fermentation of carbohydrates). Growth pH of isolated Lactobacillus was determined. Inhibitory effects of isolated bacteria were evaluated by spot on the lawn, blank disk and well-diffusion methods on Salmonella, Shigella and Escherichia coli. Results: Isolated Lactobacillus were including L. fermentum, L. casei, L. gasseri, L. brevis, L. plantarum and L. acidophilus, and isolated Streptococci was Streptococcus mutans. Isolated Lactobacilli had inhibitory effect on Escherichia coli but they didn't have any inhibitory effect on Salmonella and Shigella. Conclusion: Our results showed that some Lactobacilli had inhibitory effect on some pathogenic in vitro. So, consumption of dairy (because of the presence of Lactobacilli) is recommended.