بررسی اثر فاکتورهای فیزیکوشیمیایی بر میزان تشکیل دیپیکولینیک اسید در باسیلوس سرئوس PTCC1015
محورهای موضوعی : باکتری شناسیصابر نیک سیرت 1 , محمد فائزی قاسمی 2 , خسرو عیسی زاده 3 , محمد رضا مجید خوش خلق پهلویانی 4
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد لاهیجان، گروه میکروبیولوژی
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد لاهیجان ،دانشکده علوم پایه، گروه میکروبیولوژی
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد لاهیجان ،دانشکده علوم پایه، گروه میکروبیولوژی
4 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد لاهیجان ،دانشکده علوم پایه،گروه میکروبیولوژی
کلید واژه: DPA, رنگ سنجی, اسپور, باسیلوس سرئوس,
چکیده مقاله :
سابقه و هدف: دیپیکولینیک اسید (پیریدین 2،6- دی کربوکسیلیک اسید) یکی از مهمترین ترکیبات اسپور باکتریها میباشد. این ترکیب دارای ساختمان منحصر به فردی است و تنها در اندوسپور باکتریها وجود دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر تنش های محیطی بر میزان تولید DPA در باسیلوس سرئوس PTCC1015 انجام گرفته است. مواد و روشها: در این پژوهش به صورت تجربی اثر تنش های گرما، اتانول، نمک و pH بر اسپور زاییباسیلوس سرئوس PTCC1015 با روش رنگ سنجی (تشکیل ترکیب رنگی حاصل از واکنش آهن با دیپیکولینیک اسید) و مقایسه آن با منحنی استاندارد مورد بررسی قرار گرفت. یافتهها: نتایج نشان داد که افزایش میزان نمک و اسیدیته محیط موجب کاهش تشکیل DPA در سویه باسیلوس سرئوس می شوند. اما pH قلیایی در محدوده ی 10-8 افزایش آن را به دنبال دارد. همچنین در محدوده 5 تا 55 درصد اتانول کاهش چشمگیری در تولید DPA مشاهده گردید. در دمای بهینه Cº 30 میزان تشکیل DPA نسبت به شاهد بیشتر بود. همچنین با افزایش دما تا Cº 90 به دلیل عدم رشد باکتری تعداد سلولها کاهش و به دنبال آن میزان DPA کاهش یافت. نتیجه گیری: محیطهای استرسی که کمترین تولید DPA را دارند میتوانند در راستای کنترل اسپور باسیلوس سرئوس در صنایع غذایی و لبنی حائز اهمیت باشند.
Background and Objective: Dipicolinic acid (pyridne 2, 6 dicarboxylic acid) is a major component of bacterial spore and is unique in that it has been found only in bacterial endospore. This study was aim to evaluate the environmental stress on DPA production in Bacillus cereus PTCC1015. Materials and Methods: In this experimental study the effects of environmental stresses including temperature, ethanol, NaCl and pH on the production of DPA by Bacillus cereus PTCC 1015 were evaluated by colorimetric assay (the color complex formed by interaction of ferrous iron with dipicolinic acid) and comparison with standard curves. Results: The results showed that the amount of DPA in B. cereus decreased upon increase in acidic condition and salt concentration in the medium. DPA formation increased at alkaline pH 8-10. DPA formation decreased in the medium containing 5-55% of ethanol. DPA formation was higher in optimum temperature at 30 ºCin comparison to the reference strains. The cell concentration decreased at 90 ºC and level of DPA detected in this stage. Conclusion: In stressful condition, DPA formation significantly reduced and these properties can be used in food and dairy industries to control spore production of Bacillus cereus.
22. Vepachedu VR, Setlow P. Role of SpoVA proteins in Bacillus subtilis sporestriggered by dodecylamine or lysozyme. J Bacteriol. 2007; 189(5): 1565-1572.