حق بر صلح در نظام حقوق بین الملل در پرتو رویه و عملکرد دیوانهای کیفری بین المللی
محورهای موضوعی : تحقیقات حقوقی بین المللی
1 - استاد یار دانشکده حقوق دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز. نویسنده اصلی و مسئول مکاتبات
کلید واژه: دموکراسی, حاکمیت قانون, صلح جهانی, صلح مثبت, حق بر صلح, صلح و امنیت بین المللی, جامعه بین المللی, دیوانهای کیفری بین المللی,
چکیده مقاله :
چکیده: در بادی امر، چنین مینماید که منظور از صلح، عدم جنگ در روابط بین دولتهاست (صلح منفی یا صلح ناشی از نفی جنگ). شاید به همین دلیل در میثاق جامعه ملل و همینطور در منشور ملل متحد، محدودیت و ممنوعیت توسل به زور در روابط بین المللی دولتها به عنوان ابزاری برای رسیدن به صلح پیش بینی گردید. اما، وقوع جنگهای خانمان سوز، از جمله جنگ جهانی دوم ناکارایی این نگرش را به نمایش گذاشت. و امروزه بیشتر جنگها، نه بین دو یا چند دولت، که در چارچوب کشورهاست (جنگهای داخلی). از سوی دیگر، خیلی از مصادیق حق بر صلح، موارد صلح مثبت هستند که از جمله عبارتند از حق بر توسعه، خلع سلاح خصوصا سلاحهای کشتار جمعی، احترام به قوانین و عرفهای حقوق بشردوستانه بین المللی، لزوم رعایت حقوق و آزادیهای بنیادین بشری از جمله دموکراسی یا حق دموکراتیک، آموزش، رفع فقر و گرسنگی، و مبارزه با بیماریهای واگیردار و غیره که بستر استقرار صلح و امنیت بین المللی را فراهم میسازند. جالب توجه اینکه، هم شخص انسان و هم سایر دارندگان حقوق (دولت و مردم) دارای حق بر صلح هستند زیرا تمامیاین صاحبان حق، استحقاق حیات و بقاء را دارند (اصل بقا). صلح عادلانه متضمن عدالت کیفری نیز میباشد. تاسیس دیوانهای کیفری بین المللی (موردی و دائمی) از همین روست. محاکمه جنایتکاران بین المللی و مجازات آنها، همچنین رعایت اصول محاکمه عادلانه در حق آنها، به استقرار حکومت قانون و تحقق صلح جهانی کمک میکند. سرانجام، اصل صلح جهانی یکی از مهمترین اصول کلی حقوق بین الملل بوده که در منشور ملل متحد به عنوان یک هدف غایی به ظهور رسیده، و از آن، قاعده دموکراسی (که همان حق دموکراتیک فرد است) به وجود آمده، قاعدهای که با تدوین در میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی، صورتی قانونمند یافته و بر همه دولتها الزام آور گشته است.
منابع:
1. Nastase Adrian , The Right to peace , in mohammed Bedjaoui: international law achievements and prospects 1991.
2. Theodor Meron,classicfication of armed conflicts in the former yogoslavia: Nicaraguas fallout. 92 AMJI 236 1998,quated in meron,The Humanization of International Law.2006 , Martinus Nijhoff Publishers.
3. Thomas m. Frank, fairness in international law and institutions. (1995).
4. Thomas m. Frank, The power of legitimacy and The legitimacy of power. American journal of international, law ,2008.