بررسی اثرات سیاست انقلاب سبز بر عملکرد محصولات کشاورزی دراستان گیلان با استفاده از روش GMM( مطالعه موردی محصول برنج )
محورهای موضوعی : اقتصاد مالیعباسعلی ابونوری 1 , ساعده فرید کیان 2 , هادی پرهیزی گشتی 3
1 - استادیار و عضو هئیت علمی دانشکده اقتصاد و حسابداری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکزی
2 - کارشناس ارشد علوم اقتصادی
3 - کارشناس ارشد علوم اقتصادی
کلید واژه: انقلاب سبز, عملکرد, بهره وری, بذرپرمحصول, مکانیزاسیون, تابع تولید کاب- داگلاس, GMM,
چکیده مقاله :
مطالعه ی حاضر، تلاشی برای تخمین تابع تولید برنج پر محصول در استان گیلان می باشد. بدین منظور، اطلاعات مربوط به متغیرهای تولید برنج پر محصول، مکانیزاسیون، میزان بذر اصلاح شده، میزان آبیاری، میزان کود و همچنین میزان سم مصرفی این استان، طی سال های 1370تا 1387 جمع آوری شده است و پس از تخمین الگو به روش سری زمانی و از طریق تابع تولید کاب – داگلاس، طبق هدف تحقیق که شناسایی اثر عواملی چون مکانیزاسیون کشاورزی، کود، سموم و استفاده از بذرهای اصلاح شده، بر اجرای انقلاب سبز در استان گیلان است، متغیرهایی که بیشترین اثرگذاری بر تولید و در نهایت عملکرد برنج پرمحصول داشته اند، مشخص شده اند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که تغییر در به کارگیری ماشین آلات و تکنولوژی مدرن، بذر اصلاح شده، کود، آفت کش ها و سموم، در اجرای انقلاب سبز در ایران موثر است. چرا که همانگونه که در الگوی تخمینی مشخص شده است، با افزایش یک درصد بذر اصلاح شده تولید برنج پرمحصول 2.69 % افزایش می¬یابد و همچنین با افزایش یک درصدی آبیاری نیز تولید این نوع برنج 2.29 % افزایش می یابد که البته در مورد هر دو متغیر ذکر شده، فرض ثبات سایر شرایط باید در نظر گرفته شود. با افزایش یک درصد نسبت سطح مکانیزاسیون به کل سطح زیر کشت در مرحله ی برداشت و با عدم تغییر سایر متغیرها و شرایط ، تولید این نوع برنج 3.11 % کاهش می یابد که این موضوع به دلیل استفاده از ماشین آلات مختص سایر محصولات کشاورزی مانند گندم در شالیزارهای برنج در مرحله ی برداشت می باشد که باعث کاهش عملکرد این محصول گردیده است. همانطور که از نتایج تحقیق مشخص است، بیشترین کشش مربوط به متغیر بذر اصلاح شده می باشد و بیشترین اثر منفی مربوط به متغیر مکانیزاسیون در مرحله ی برداشت است.
Present study, is an attempt to estimate the high yielding variety (HYV) of rice production in Gilan province. Accordingly, the information of the variables of the HYV of rice production, mechanization , improved seeds , irrigation , fertilizers and also pesticide consumption of this province during 1370 to 1387 has been collected . After estimating the model, using Time Series method and through the production function Cobb-Douglas, according to the research aim that is “Identification of the effects of factors such as mechanization, fertilizers, pesticides and use of modified seeds, on the green revolution in Iran", The variables that had been the most influences on production and then the performance in high yielding rice have been identified. Research results suggest that changes in use of modern machinery and technology, improved seeds, fertilizers, pesticides and insecticides, are effective implementation on the Green Revolution in Gilan province. Because, as specified in the estimated model, with an increase of improved seeds, the high yielding variety (HYV) of rice production 2.69 % would increase and also With an increase of irrigation, production of this type of rice 2.29 % would increase too which about both listed variables, the assuming of being stable other condition, should be considered. with an increase of ratio mechanization level to the total acreage in harvesting stage and with no change in other variables and conditions, this type of rice production decreased 3.11 % that this due to the use of other agricultural products specific machinery like wheat, in paddy rice in the stage of harvesting that causes yield reduction of this product. As is clear the results of the study the highest elasticity is related to improved seeds and the greatest negative impact is related to mechanization in harvesting stage.