تحلیل پیامدهای بشردوستانه تحریم های آمریکا علیه ایران با تأکید بر امنیت غذایی و تغذیه
محورهای موضوعی : روابط بین المللغلامحسین کردی 1 , محمدعلی خسروی 2 , رضا جلالی 3 , سوسن صفاوردی 4
1 - دانشجوی دکتری علوم سیاسی گرایش جامعه‏ شناسی سیاسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، ‏تهران، ایران
2 - استادیار گروه علوم سیاسی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - استادیار گروه روابط بین‏الملل، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
4 - گروه علوم سیاسی، دانشکده علوم سیاسی، دانشگاه آزاد تهران مرکزی، تهران، ایران
کلید واژه: ایران, امنیت غذایی, برجام, ها, پیامدهای بشردوستانه تحریم &rlm,
چکیده مقاله :
مقاله حاضر تأثیرات بشردوستانه تحریم های آمریکا علیه جامعه ایران را از چشم انداز امنیت غذایی و تغذیه مورد ملاحظه قرار داده و به دنبال یافتن پاسخ هایی مناسب برای این دو پرسش برآمده است که نشانه های تهدید امنیت غذایی در ایران متعاقب وضع تحریم های هسته ای واشنگتن علیه تهران چیست؟ و تحریم های آمریکا علیه ایران چرا و چگونه امنیت غذایی و تغذیه ایرانیان را به مخاطره انداخته است؟ مقاله پیشرو از نوع توصیفی-تحلیلی بوده و از روش شناسی استنتاجی بهره برده است. یافته ها که به طور عمده با شیوه استدلال و تحلیل کیفی ذیل "نظریه ساده لوحانه" تحریم ها از یوهان گالتونگ انجام پذیرفته است، نشان می دهد که کالاهای حیاتی بشردوستانه (شامل مواد غذایی) طی سال های گذشته به دلیل مشکلاتی که تحریمها برای بازرگانی و ترابری کالا و مبادلات مالی بینالمللی ایران ایجاد کرده است در عمل مشمول قوانین و مقررات تحریم ها علیه ایران بوده اند. این محدودیت ها، قیمت مواد غذایی را تا دو برابر افزایش داد که بیشترین تورم به گروه مواد مغذی (شامل سبزیجات، گوشت و میوه) مربوط می شود. کمینه میانگین هزینه یک رژیم غذایی سالم برای یک خانواده ایرانی نیز 3 برابر بیشتر از مبلغی است که یک خانواده ایرانی می تواند صرف غذا و دخانیات کند. درصد خانوارهای شهری و روستایی ایرانی مستعد ناامنی غذایی (بسیار زیاد، زیاد و متوسط) نیز از سال 1396 تا 1398 به ترتیب از 8.84% و 25.17% به 11.2% و 29.2% افزایش یافته است.
This paper examines the humanitarian effects of US sanctions against Iranian from the perspective of food and nutrition security and is to find appropriate answers to the two questions of: What are the signs of the threat to food security in Iran after that Washington imposed nuclear sanctions against Tehran? Why and how have the American sanctions against Iran have endangered the food security and nutrition of Iranians? This paper is descriptive-analytical type and applies inferential methodology. The findings, mainly implemented through utilizing reasoning and qualitative analysis under the “Naïve Theory” of Sanctions by Johan Galtung, show that vital humanitarian goods (including food) during the past years have been subject to the laws and regulations of sanctions against Iran, due to the impediment’s sanctions have imposed trade and transportation of goods and international financial exchanges. These restrictions increased the price of food by 200 percent, and the highest has targeted food categories (including vegetables, meat and fruits). The minimum average cost of a healthy diet for an Iranian family is 3 times more than the amount of which an Iranian family can spend on food and tobacco. The percentage of Iranian urban and rural households prone to food insecurity (very high, high and moderate) has also increased between 1396-1398, respectively from 8.84% and 25.17% to 11.2% and 29.2%.
_||_