اثر محلول پاشی اسپرمیدین بر ویژگی های بیوشیمیایی خیار (Cucumis sativus L.) در دور های مختلف آبیاری
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیمحسن فرزانه 1 , مژگان قنبری 2 , وحید عبدوسی 3
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، گروه علوم باغبانی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
2 - دانش آموخته کارشناسی ارشد، باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، گروه علوم باغبانی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
3 - استادیار، گروه علوم باغبانی، واحد علوم و تحقیقات تهران، ،دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
کلید واژه: پراکسیداز, محتوای نسبی آب, آسکوربات پراکسیداز, قند محلول, نشت یون,
چکیده مقاله :
به منظور ارزیابی اثر اسپرمیدین بر ویژگیهای بیوشیمایی شامل فعالیت آنزیمهای پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز، محتوای نسبی آب، قند محلول و نشت یون در گیاه خیار (Cucumis sativus L.) تحت تنش خشکی، پژوهشی در دانشگاه آزاد اسلامی شیراز به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتور اول، شامل دورهای مختلف آبیاری در 3 سطح: آبیاری یک روز در میان، آبیاری سه روز در میان و آبیاری به فاصله پنج روز در میان بود. فاکتور دوم شامل محلول پاشی با غلظتهای مختلف اسپرمیدین در سه سطح: صفر، 1 و 2 میلیمولار بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس اثر متقابل اسپرمیدین و دور آبیاری بر فعالیت آنزیم پراکسیداز در سطح احتمال 5 درصد، بر فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز و محتوای نسبی آب در سطح احتمال یک درصد معنیدار شد. نتایج نشان داد که در گیاهانی که آبیاری پنج روز در میان داشتند و با غلظت دو میلی مولار اسپرمیدین تیمار شده بودند، بیشترین میزان فعالیت آنزیم پراکسیداز (از نظر عددی برابر با 0.71 OD.g-1.FW.min -1) و بیشترین فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز (برابر با 0.72 OD.g-1.FW.min -1) همچنین بالاترین محتوای نسبی آب (78%) مشاهده شد. اثر متقابل دور آبیاری و محلولپاشی با اسپرمیدین بر صفتهای قند محلول و نشت یونی غشاء برگ اثر معنیدار نداشت. به طور کلی در این آزمایش تیمار با اسپرمیدین 2 میلیمولار باعث افزایش معنی داری در فعالیت آنزیم پراکسیداز، فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز و محتوای نسبی آب شد.
Spermidine effect on biochemical properties consisted of activity of peroxidase, ascorbate peroxidase, relative water content, soluble sugar, and electrolyte leakages in cucumber (Cucumis sativus L.) was investigated. An experiment was conducted based on CRD with three replications in Islamic Azad University, Shiraz Branch. The first factor was included different irrigation courses at three levels; irrigation every other day, irrigation three days in between and irrigation five days in between. Second factor was included foliar application with three different concentration of spermidine (0, 1 and 2 mM). The resuls of variance analysis for interaction effect of different courses of irrigation and various concentration of spermidine on peroxidase enzyme activity, ascorbate peroxidase activity and relative water content was significant. The results also showed that plants that recived irrigation five days in between with 2mM Spermidine had the highest activity of peroxidase and ascorbate peroxidase enzyme. The interaction of different levels of irrigation and Spermidine foliar applciaiton on sugar solution and electrolyte leakages was not significant. In conclusion the effect of 2mM Spermine on peroxidase enzyme activity, ascorbate peroxidase activity and relative water content was significant.
_||_