تاثیر کاربرد شاخساره ای اپی براسینولید و متیل جاسمونات بر تحمل به تنش شوری در دو رقم انگور
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیسیده ندا سیف 1 , عنایت الله تفضلی 2 , علیرضا طلایی 3 , عبالحسین ابوطالبی 4 , وحید عبدوسی 5
1 - حق التدریس
2 - استاد
3 - استاد
4 - استاد
5 - استاد
کلید واژه: شوری, رقم, انگور, اپی براسینولید, متیل جاسمونیت,
چکیده مقاله :
شوری یکی از فاکتورهای محدود کننده کشت و پرورش انگور در مناطق خشک و نیمه خشک است. از این رو پژوهشی به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی و با 4 تکرار طراحی گردید. در این آزمایش، دامنه تحمل دو رقم انگور(فلیم سیدلس و پرلت) در برابر سطوح مختلف شوری ایجاد شده توسط کلرید سدیم (صفر، 25، 50، 75 و 100 میلی مولار) و تاثیر اپی براسینولید(EBR) در دو غلظت 3 و 6 میکرو مولار و متیل جاسمونات(MeJA) در دو غلظت 3 و 6 میلی مولار تحت این شرایط مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بیانگر تاثیر معنی دار سطوح شوری و تیمارهای هورمونی بر صفات مورد بررسی بود. نتایج حاصل از تجزیه واریانس، افزایش معنی داری را در میزان پراکسیداسیون لیپیدها، نفوذ پذیری غشا و محتوای پرولین و همچنین کاهش معنی داری را در میزان فتوسنتز و تعرق، محتوای نسبی آب برگ و سطح برگ با افزایش سطوح شوری در هر دو رقم نشان داد. تیمارهای هورمونی، بویژه تیمار 6 میلی مولار متیل جاسمونات به طور معنی داری در افزایش محتوای پرولین، سطح برگ و میزان فتوسنتز و تعرق و کاهش میزان نفوذ پذیری غشا و پراکسیداسیون لیپیدها (بجز در تنش شدید شوری) نسبت به نمونه های شاهد و در تعدیل اثرات منفی شوری در هر دو رقم مورد مطالعه موثر واقع گردیدند. به طور کلی رقم پرلت تحمل بیشتری را نسبت به رقم فلیم سیدلس در شرایط شوری از خود نشان داد.
Effect of foliar application Methyl Jasmonate and Epibrassinolide on salinity tolerance in two grape (Vitis vinifera L.) cultivars ABSTRACT Salinity is a phenomenon challenging the plantation and growth of grape in arid and semiarid regions. In present research, tolerance of two grape cultivars(Flame and Perlette) was evaluated in response of various sodium chloride salinity levels(0, 25, 50, 75 and 100 mM) and the effect of Epibrassinolide (EBR) (3 and 6 µM) and Methyle Jasmonate (MeJA) (3 and 6 mM) surveyed at these conditions which was conducted as factorial experiment based on Completely Randomized Desighn (CRD) with four Replication. Based on the obtained results, the cultivar, salinity levels and hormonal treatments were significantly effective on surveyed traits. The results from analysis of variance revealed that increased salinity levels led to significant increase in values of lipid peroxidation, electrolyte leackage (EL), proline content and significant decrease in values of photosynthesis and transpiration rate, relative water content (RWC) and the content of chlorophyll a and b for two varieties. Furthermore EBR and MeJA treatments(specially 6mM MeJA) significantly increased proline content, content of chlorophyll a and b, photosynthesis and transpiration rate and decreased EL and lipid peroxidation in two varieties(except at high salinity stress) and mitigated the adverse effects of NaCl in two cultivars. In general, Perlette produced the best values for physiological and morphological indices against salinity.
_||_