تاثیر نانو ذرات اکسید آهن بر جلوگیری از کلروزآهن درپایه نارنج (Citrus aurantium) در شرایط درون شیشه ای
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیسعاد سعیدی 1 , موسی موسوی 2 , محمدهادی غفاریان مقرب 3
1 - گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران
2 - گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران
3 - مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی زنجان، زنجان، ایران
کلید واژه: کشت بافت, کلات آهن, کمبود آهن, مرکبات,
چکیده مقاله :
.کمبود آهن که بیشتر به صورت کلروز در برگ های جوان بروز مینماید، به عنوان یکی از نارسایی های مهم تغذیهای در درختان مرکبات مطرح است و به شدت عملکرد و کیفیت محصول آنها را تحت تاثیر قرار میدهد. گزینش ترکیبات آهندار مناسب یکی از راهکارهای مهم برای جلوگیری از این مسئله تغذیهای به شمار میرود. به همین منظور آزمایشی برای بررسی تاثیر نوع ترکیب آهن شامل FeEDTA، FeEDDHA و دو نوع نانو ذرات اکسید آهن بدون پوشش و با پوشش پلی اتیلن گلیکول در محیط کشت موراشیگی و اسکوگ ((MS بدون آهن برای جلوگیری از کمسبزینگی پایه نارنج (Citrus aurantium) در قالب طرح کاملا تصادفی در5 تکرار اجرا گردید. بذر پایه نارنج روی محیط کشت MS حاوی ترکیب آهن مختلف کشت گردید. در پایان آزمایش (2 ماه) صفات رویشی (طول شاخساره و ریشه، تعداد و سطح برگ)، وزن تر و خشک (گیاهچه، ریشه و شاخساره)، میزان کلروفیل، میزان آهن در برگ و درصد کلروز برگ ملاک تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند. نتایج نشان داد که محیط کشت MS حاوی نانو ذرات بدون پوشش دارای بیشترین اثر معنی دار در سطح آماری یک درصد بر افزایش میزان جذب آهن و کاهش میزان کلروز گیاهچههای نارنج رشد یافته در آن بودند. همچنین محیط کشت MS با نانو ذرات آهن دارای بیشترین اثر بر افزایش میزان صفات رویشی، وزن تر و خشک و میزان کلروفیل نسبت به شاهد (MS بدون کلات آهن( داشت.
Iron deficiencies mostly appears as chlorosis in young leaves as one of the most important nutritional disorders is citrus trees and severely affect yield and quality of their crop. Suitable selection of iron composition is one of important solution ways for prevent of this nutritional question. For this purpose experiment to investigate the effect of iron composition type including of FeEDTA, FeEDDHA and two type of iron oxide nanoparticles uncoated and coated with polyethylene glycol for prevention iron chlorosis in sour orange (Citrus aurantium) rootstock on Murashige and Skoog (MS) medium without iron in completely randomized design with five replicates was followed. The sour orange seeds were cultivated on MS medium with different iron composition .At the end of experimental period (2 months) vegetative characteristics (root, shoot and seedling length, number and leave area), seedling, root and shoot dry and fresh weights, the amount of chlorophyll a, b and total, Leaf iron concentration and chlorosis percentage, were measured. The results indicated that MS culture medium with uncoated nanoparticles of iron oxide had highest significant effect at <1% probability on increase of iron uptake and the lowest degree of chlorosis of seedlings were grown on culture medium. It was also observed that MS medium with iron nanoparticles have significant effects on increase of vegetative characteristics, fresh and dry weights and the chlorophyll content than control (MS without iron chelated).
_||_