بررسی رشد رویشی ، خصوصیات میوه و عملکرد هشت رقم کنسروی زیتون در شرایط نیمه گرمسیر استان فارس
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهی
1 - عضو هیئت علمی مرکز تخقیقات کشاورزی و منابع طبیعی فارس
کلید واژه: ارقام زیتون, مرفولوژی, رشد میوه, باردهی,
چکیده مقاله :
زیتون(Olea europea L) یکی از درختان میوه نیمه گرمسیری است که سازگاری مناسبی با شرایط مختلف آب وهوایی دارد. در سال های اخیر کشت زیتون در استان فارس افزایش یافته است. نیاز های محیطی ارقام کنسروی و روغنی زیتون متفاوت می باشد بنابر این لازم است ارقام مناسب کنسروی زیتون جهت کشت در مناطق نیمه گرمسیر استان فارس تعیین گردد. این پژوهش در ایستگاه تحقیقات زیتون کازرون روی هشت رقم کنسروی زیتون شامل ارقام ابوسطل، لوکوس، ماری طارم، خدیری، ماری گرگان، مانزانیلا، کنسروالیا و توفاهی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. در طی آزمایش صفات رویشی مانند متوسط رشد طولی درخت، افزایش قطر تنه ، عرض سایه انداز، افزایش طول سرشاخه ها و همچنین ویژگی های میوه مانند وزن ، طول و عرض میوه، وزن هسته ،نسبت گوشت به هسته و عملکرد اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که از لحاظ رشد رویشی ارقام خدیری و مانزانیلا بیشترین رشد رویشی را دارا بودند در حالی که از لحاظ ویژگی های میوه رقم کنسروالیا با وزن میوه حدود 4 گرم بهترین رقم بود. از لحاظ عملکرد ارقام مانزانیلا، ابوسطل و کنسروالیا با حدود 8 کیلو گرم میوه در هر درخت بیشترین عملکرد را دارا بودند. بنابراین رقم کنسروالیا با داشتن اندازه تاج مناسب ، وزن و شکل میوه مطلوب و نیز مقدار نسبتا مطلوب روغن در وزن تر میوه، یک رقم مناسب دو منظوره (کنسروی و روغنی ) می باشد. این رقم مناسب کشت در مناطق نیمه گرمسیر استان فارس مانند کازرون می باشد .
Olive (Olea europea L.) is a subtropical tree with a good adaptation to varius climatic conditions. In recent years, olive cultivation has increased rapidly in Fars province. However enviromental requairmentes of canning and oil olive cultivars are different. Therefor, it is nesessary to determine suitable canning cultivars for subtropical region of Fars province. This research was conducted in Kazeroon olive research station with eight canning olive cultivars: ‘Abu-Satl’, ‘Lucus’, ‘Mary-Tarom’, ‘Khodiri’, ‘Mary-Gorgan’, ‘Manzanilla’, ‘Conservalia’ and ‘Tufahi’ in a RCBD experiments with 3 replication. During experiment, vegetative characterestics including mean shoot growth, increasing in thick diameter, length of canopy shade and growth of lateral shoots, and fruit characterestics such as fruit weight, length and diameter of fruits, seed weight, pulp to seed ratio and yield were measured. Results showed that in relation to vegetative growth, ‘khadiri’ and ‘Manzanillo’ cultivars were the best and ‘Conservalia’ with 4 grams fruit weight was the best cultivar regard to all fruit characteristic. In relation to fruits yield, ‘Conservalia’, ‘Abu-Satl’ and‘Manzanilla’ with 8 kg fruit per tree were the best. Therefor ‘Conservalia’with suitable canopy size and good fruits weight and shape, and with moderate oil in fresh fruit weight, it is a good cultivar in relation to oil production and canning fruits. Therefor ‘Conservalia’ is suitable cultivar for cultivation in sub tropical conditions like Kazeroon.
_||_