بررسی خصوصیت ضد باکتریایی و ترکیبهای شیمیایی اسانس حاصل از گیاه آویشن شیرازی(Thymus Lancifolious) در منطقه گریت-استان لرستان
محورهای موضوعی : مجله علمی- پژوهشی اکوفیزیولوژی گیاهیکلثوم کرمی 1 , امیر حیدری جمشیدی 2 , علی آریاپور 3
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد،
2 - کارشناس ارشد زراعت و اصلاح نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان
3 - عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجرد
کلید واژه: Thymus lancifolious, اسانس, اثرات ضد میکروبی, خصوصیات بوتانیکی, تیمول,
چکیده مقاله :
جنس آویشن دارای گونههای مختلفی در ایران است که در استانهای مختلف پراکنش دارد. هدف از این مطالعه بررسی ترکیبات موجود در اسانس حاصل از اندامهای هوایی گونه گیاهی Thymus lancifolious و بررسی اثر ضد میکروبی عصاره گونه مذکور میباشد. نمونههای گیاهی در سال 1390 از مناطق مختلف منطقه گریت از استان لرستان و در مرحله گلدهی از گیاه برداشت شد. سپس اسانس آن به روش تقطیر با آب توسط دستگاه کلونجر استخراج و توسط دستگاه گاز کروماتوگرافی متصل به شناساگر جرمی بررسی و اجزای آن شناسایی شد. همچنین در این پژوهش اثر ضد میکروبی عصاره گونه مورد نظر بر علیه 4 باکتری گرم مثبت و گرم منفی با استفاده از روش دیسک به کمک محیط کشت مولر هینتون آگار (MAH) و سنجش قطر هاله عدم رشد بررسی شد. در بررسیهای آزمایشگاهی مشخص شد گونه مورد مطالعه با گونههای دیگر در منطقه لرستان با نامهای T. eriocalyx و T. kotschyanus از نظر آناتومیکی خصوصیات مشابهی دارند. با توجه به زمان بازداری ترکیبها، اندیس بازداری کواتس، طیف جرمی و مقایسهی این پارامترها با ترکیبات استاندارد، نتایج نشان داد که این گونه 45 ترکیب در اسانس خود دارد که در مجموع 85/95 درصد کل اسانس را تشکیل میدهند. ترکیبات اصلی آن شامل کیمول (26/3 درصد)، کارواکرول (34/52 درصد)، تیمول (43/16 درصد) و گاما ترپینن (86/10 درصد) میباشد. همچنین نتایج حاصله در خصوص اثر ضد میکروبی نشان داد که عصارههای گونهی مورد نظر دارای اثرات ضد باکتریایی میباشد
Lamiaceae family has about 200 genus and 4000 species which one of them is Thymus. Majority of this family have essence which utilize in medical, toiletry, hygienic and nutrient. Thymus genuses have many species which propagating in many provinces. The aim of this study was recognition and assessing of component in shoot structure of Thymus lancifolious and investigation of antibacterial of the essential oil on the species. Samples were collected in flowering stage in Gret of Lorestan province, Iran, in 2011. The samples were shadow dried and extracted its components by Clevenger device as Hydrodistilation method. Then anatomical properties were studied by painting and using bismarc brown and methyl green stains. After producing essences, kind of components and percent of essential chemical components recognized and separated completely by using GC and GC/MS devices. Plate sink was used to investigate of antibacterial effects of the plant extract on some g+ and g-pathogen bacteria such as Staphylocococus Aureus, Escherichia Coli, Pseudomonas aeroginosa and β.streoptocococs. Results showed that the species has the same anatomical properties with other spices such as T. eriocalyx and T. kotschyanus in Lorestan. According to Retention volume, Retention time, Kovats retention index and comparison this parameters with standards components, results showed that the essential oil of this species has 45 components (95.85% of all components). The main constituents include Cymol (3.26%), Carvacrol (52.34%), Gamma-terpinene (10.86) and Thymol (16.43%) is. The results of this research with other researches in terms existing main compounds of the essential oil were the same but have different, That this difference might be caused by environmental factors or methods of harvesting that harvest time on essential oil biosynthesis, location, stage of plant growth, climate change and the regional factors, including them. Also The results showed that the antimicrobial effect the extracts have antibacterial effects of species in.