اثر تغذیه با نیتروژن و کاربرد برخی عناصر ریزمغذی بر میزان تولید بذر در گیاه آمارانت
محورهای موضوعی : یافته های نوین کشاورزیالناز فرج زاده معماری تبریزی 1 , مهرداد یارنیا 2 , ورهرام رشیدی 3 , فرخ رحیم زاده خوئی 4 , محمدباقر خورشیدی بنام 5
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، گروه کشاورزی، تبریز، ایران
2 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، گروه کشاورزی، تبریز، ایران
3 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، گروه کشاورزی، تبریز، ایران
4 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز، گروه کشاورزی، تبریز، ایران
5 - عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی
کلید واژه: آمارانت, عناصر غذایی و تعداد دانه تولیدی,
چکیده مقاله :
هدف از این بررسی مطالعه تاثیر سطوح مختلف کود های نیتروژنه، آهن، روی و منگنز با تیمار های مختلف تقسیط کود بر عملکرد و کیفیت بذور آمارانت است. نتایج به دست آمده از این بررسی نشان داد که سطوح مختلف کود نیتروژنه منجر به افزایش صفات مورد بررسی شد، بیشترین افزایش را در صفات کاربرد کود نیتروژنه، آهن و روی در مقادیر مطلوب و بیشتر از حد مطلوب مشاهده شد. در اکثر صفات مورد بررسی بین این دو سطح کودی در صفات تعداد دانه، اختلاف معنی داری مشاهده نشد. در این بررسی تیمار مصرف 200 و 300 کیلوگرم در هکتار نیتروژن افزایشی به ترتیب 32/11 و 98/9 درصدی را در تعداد دانه ها باعث شد. بیشترین تعداد دانه با محلول پاشی 7 در هزار سولفات روی 8464 عدد بود که افزایش 37/3 درصدی را نسبت به سطح شاهد نشان داد. لذا با توجه به نتایج حاصل، کاربرد کود های مورد بررسی منجر به بهبود صفات کمی و کیفی آمارانت می شود.
Amaranth is a crop belonging to the genus Amaranth. This genus includes about 60 species of wild Amaranth that are majority. Some of them as crop food and some of them are used as ornamental crop. But the majority of them are weeds without applied.The amaranth seed proteins contain most of essential amino acids that other plants lack like such as lysine. However, one of the most important factors affecting its yield and quality is the plant nutrition and fertilizers on which managing nutritional elements influence greatly. Treatment this study was elements( iron, nitrogen, zinc, and manganese), amount application(100,200, 300 kg/ha of Nitrogen and 3,5 and 7 in thousand Iron, Mn and Zinc) and time of application. The results showed that different levels of nitrogen fertilizer increased the features. The highest of these effects was observed after application of iron, nitrogen and zinc fertilizers by application 2 and 3) and. The study showed that had significant increase in the features of height, number of seeds. However, in case of the number of the seeds several stages of treatment induced similar increases in comparison with application in planting amounts. According to the findings of the present study, treatment of 200, 300 kg/ha nitrogen showed 11.32 and 9.98 % increases in the seed number respectively. Maximum seed number by 7 in thousand application Zinc was 8464 that 3.37 % than control increased. According this experimental application of fertilizers improve qualitative and quantitative features of amaranth.
1- Asghar, A., Ali, A., Syed, W. H., Asif, M., Khaliq, T. and Abid, A. A. 2010. Growth and yield of maize (Zea mays L.) cultivars affected by npk application in different proportion. Pakistan Journal of Science. 62:25-31.
2- Bahrani, A., Heidari, H., Abad, S. and Aynehband, A. 2011. Nitrogen remobilization in wheat as influenced by nitrogen application and post-anthesis water deficit during grain filling. African Journal of Biotechnology.10(52):10585-10594.
3- Borneo, R. and Aguirre, A. 2008. Chemical composition, cooking quality, and consumer acceptance of pasta made with dried amaranth leaves flour. LWT - Food Science and Technology. 41: 1748–1751.
4- Carrancaa, C., Torresb, M. O. and Baetaa, J. 2009. White lupine as a beneficial crop in Southern Europe I. Potential for N mineralization in lupine amended soil and yield and N2 fixation by white lupine. Europ. J. Agronomy. Xxx: xxx–xxx.
5- Casa, R., Cavalieri, A. and Cascio, B. L. 2011. Nitrogen fertilisation management in precision agriculture: a preliminary application example on maize. Italian Journal of Agronomy.6: 23-27.
6- Chakhatrakan, S. 2003. Influencesof N fertilizers on the Amaranth production vegetable. Int. Thammasat J. Sc.Tech.8:1-5.
7- Hussain, N., Khan, M. A. and Javed, M. A. 2005. Effect of application of plant micronutrient mixture on growth and yield of wheat (Triticum Aestivum L.). Pakistan Journal of Biological Science. 8(8):1096-1099.
8- Mendonça, S., Saldiva, P. H., Cruz, R. J. and Arêas, J. A. G. 2009. Amaranth protein presents cholesterol-lowering effect. Food Chemistry.116: 738–742.
9- Menkir, A. 2008. Genetic variation for grain mineral content in tropical-adapted maize inbred lines. Food Chemistry 110: 454–464.
10- O’Brien, G. K. and Price, M. L. 2008. Amaranth Grain & Vegetable Types, ECHO technical note. www.echonet.org.
11- Pahlavan-Rad, M. R. and Pessarakli, M. 2009. Response of wheat plants to zinc, iron, and manganese applications and uptake and concentration of zinc, iron, and manganese in wheat grains. Communications in soil science and plant analysis. 40: 1322-1332.
13- Svirski, A. 2003. Investigation of Amaranth cultivation and utilisation in Lithuania. Agronomy Research. 1(2):253-264.
14- Yang, C., Shen, B., Yu, J., Lo, C., Wu, J. and Wu, J. 2003. Estimating chlorophyll and nitrogen status in plants of Amar anth mangostanus with chlorophyll meter.