بررسی اسیدهای چرب فسفولیپیدی و تریگلیسریدی لاروهای شبپره مدیترانهای آرد، Ephestia kuehniella (Lepidoptera: Pyralidae)
محورهای موضوعی : فصلنامه زیست شناسی جانوریمحدثه زرین کلاه 1 , رضا فرشباف 2 , رضا خاک ور 3
1 - گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
2 - گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
3 - گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران
کلید واژه: آرد, تریگلیسرید, Ephestia kuehniella, سنین لاروی, فسفولیپید,
چکیده مقاله :
شب پره مدیترانه ای آرد با نام علمیEphestia kuehniella آفت اَنباری مهمی است که در کارخانه های تولید آرد باعث بروز مشکلات زیادی می شود. بررسی حاضر به منظور مطالعه و تعیین کمّیت و کیفیت اسیدهای چرب فسفولیپیدی و تری گلیسریدی در بدن لاروهای سنین چهارم و پنجم شب پره مدیترانه ای آرد انجام شد. بر اساس نتایج، بیشترین میزان اسید چرب فسفولیپیدی مربوط به اسید اولئیک (18:01) با مقدار میانگین حدود 40 درصد بود. این اسید چرب با تغییرات اندک در هر دو سن چهارم و پنجم و همچنین هر دو جنس نر و ماده بالاترین مقدار را به خود اختصاص داد. کمترین مقدار را در این گروه آراشیدیک اسید با مقدار میانگین 11/0 درصد داشت که در تمام نمونه ها در مقادیر اندک دیده شد، هرچند مقدار آن در ماده ها به طور معنی داری بیشتر از نرها اندازه گیری شد. در گروه تری گلیسرید، دو اسید چرب میریستیک اسید (14:00C) و پالمیتیک اسید (16:00C) به ترتیب با مقادیر 23 و 8/26 درصد بالاترین مقدار اسیدهای چرب را به خود اختصاص دادند و اسید چرب دکوزاهگزانوئیک اسید (DHE) با مقدار اندک 46/0 درصد کمترین مقدار را دارا بود. بیشترین تفاوت در میزان اسیدهای چرب حشرات کامل نر و ماده در دو اسید چرب DHE از گروه فسفولیپید و اسید استئاریک (18:00) از گروه تری گلیسرید ثبت گردید که در ماده ها به ترتیب 5 و 2/2 برابر بیشتر از نرها بود. بیشترین تغییرات در بین دو سن لاروی 4 و 5 در گروه فسفولیپیدی مربوط به لینولنیک اسید (18:3C) و DHE بود که با افزایش سن لاروی از چهار به پنج به میزان 50 درصد افزایش نشان داد. در گروه تری گلیسرید نیز بیشترین تغییرات مربوط به میریستیک اسید (14:00) و DHE بود که از سن چهارم به پنجم، کاهش چندین برابری را از خود نشان داد.
The Mediterranean flour moth (Ephestia kuehniella) is an important storage pest that can cause significant losses in flour factories. The current study was conducted in order to study the quantity and quality of different phospholipids and triglycerides fatty acids in the body of the 4th and 5th instar of E. kuehniella. According to the results, among the fatty acids in the phospholipids group, the highest amount of fatty acid in all tested samples was related to Oleic acid (18:01) with an average value of about 40%. This fatty acid had the highest amount in both 4th and 5th instar as well as both male and female larvae. The lowest amount in this group was Arachidic acid (20:00) with an average value of 0.11%. This fatty acid was seen in small amounts in all samples, although its amount was significantly higher in females than in males. In the triglyceride group, two fatty acids Myristic acid (14:00C) and Palmitic acid (16:00C) accounted for the highest amounts with values of 23% and 26.8% respectively, while Docosahexaenoic acid (DHA) was recorded as the lowest fatty acid with a small amount of 0.46%. In comparison of male and female samples, the biggest difference in the amount of fatty acids was recorded in the two fatty acids DHE from the phospholipid group and stearic acid (18:00) from the triglyceride group, which were measured 5 and 2.2 times more in females than in males, respectively. The biggest changes between the 4th and 5th instars in the phospholipid group were related to linolenic acid (18:3C) and DHE, which showed a 50% increase from 4th to 5th instar, and the most changes in the triglyceride group was related to myristic acid (14:00) and DHE, which showed a several-fold decrease from the age from 4th to 5th instar.