تاثیر روغن کتان و پودر زنجبیل بر عملکرد تولیدی و پروفایل اسیدچرب زرده تخممرغ در مرغ مادر گوشتی
محورهای موضوعی : فصلنامه زیست شناسی جانوریامین کاظمی زاده 1 , خلیل میرزاده 2 , علی آقایی 3 , زربخت انصاری پیرسرائی 4
1 - گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
2 - گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
3 - گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، ملاثانی، ایران
4 - گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
کلید واژه: آنتیاکسیدان, تولید تخممرغ, مرغ مادر, امگا3, اسید چرب زرده,
چکیده مقاله :
این پژوهش با هدف مطالعهی تاثیر روغن کتان و پودر زنجبیل بر عملکرد تولیدی و پروفایل اسیدچرب زرده تخممرغ در مرغ مادر گوشتی طی سه دوره 28 روزه انجام گرفت. تعداد 200 قطعه مرغ مادر گوشتی رأس 308 با سن 45 هفته و بهصورت طرح کاملاً تصادفی فاکتوریل (2×4) شامل 2 سطح زنجبیل (صفر و 5/1 درصد) و 4 سطح کتان (صفر، 1، 2 و 3 درصد) در 8 تیمارآزمایشی 5 تکرار 5 قطعه مرغ در هر تکرار انجام شد. فقط در دوره 28 تا 56 و 56 تا 84 روزگی تولید تخممرغ تحت تاثیر پودر زنجبیل و روغن کتان و اثرات متقابل آنها قرار گرفت (05/0>p ). در کل دوره تنها پودر زنجبیل و اثرات متقابل پودر زنجبیل و روغن کتان باعت افزایش تولید تخممرغ شده بود (05/0> p). در هیچکدوم از دورهها روغن کتان و اثرات همزمان پودر زنجبیل و روغن کتان برای وزن تخممرغ تاثیری نداشت، و تنها اثرات پودر زنجبیل در دوره 56 تا 84 روز معنیدار بود که باعث کاهش وزن تخممرغ شد (05/0> p). فراسنجه توده تخممرغ فقط در دوره 28 تا 56 و 56 تا 84 روزگی و کل دوره، تحت تاثیر پودر زنجبیل و روغن کتان و اثرات همزمان آنها قرار گرفت (05/0> p). مصرف روغن کتان و همزمان پودر زنجبیل و روغن کتان منجر به افزایش معنیدار اسیدهای چرب زرده تخممرغ و کاهش معنیدار نسبت امگا 6 به امگا 3 شد (05/0>p ). درکل، مکمل کردن جیره مرغ مادر با سطح 5/1 درصد زنجبیل و سطح 2 درصد روغن کتان اثر مثبتی بر عملکرد تولیدی و پروفایل اسیدچرب زرده تخممرغ دارد.
The aim of this study was to investigate the effect of flaxseed oil and ginger powder on production performance and egg yolk fatty acid profile in broiler hens during three periods of 28 days. Number 200 pieces of Ross 308 broiler chicken with 45 weeks of age and in a completely random factorial design (2×4) including 2 levels of ginger (zero and 1.5%) and two levels of flax (zero, 1, 2 and 3%) in 8 experimental treatments 5 replications of 5 hens per replication were performed. Only in the period of 28 to 56 and 56 to 84 days, egg production was affected by ginger powder and flax oil and their mutual effects (P<0.05). In the whole period, only ginger powder and the mutual effects of ginger powder and flax oil increased egg production (P<0.05). In none of the periods, linseed oil and the simultaneous effects of ginger powder and linseed oil had no effect on egg weight (P>0.05), and only the effects of ginger powder in the period 56 to 84 days were significant, which caused a decrease in egg weight (P<0.05). Egg mass measurement was affected by ginger powder and linseed oil and their simultaneous effects only in the period of 28 to 56 and 56 to 84 days and the whole period (P<0.05). Consumption of flaxseed oil and ginger powder and flaxseed oil at the same time led to a significant increase in egg yolk fatty acids and a significant decrease in the ratio of omega-6 to omega-3 (P<0.05). In general, supplementing the diet of mother hens with 1.5% level of ginger and 2% level of linseed oil has a positive effect on production performance and egg yolk fatty acid profile.
_||_