اثرات حفاظتی عصاره هیدروالکلی گیاه کاسنی (Cichorium intybus L.) بر سمیت کبدی داروی وین کریستین سولفات در موش صحرایی
محورهای موضوعی : فصلنامه زیست شناسی جانوریندا دهشت 1 , بستان رودی 2 , ویدا حجتی 3
1 - گروه زیست شناسی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران
2 - گروه زیست شناسی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران
3 - گروه زیست شناسی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران
کلید واژه: موش صحرایی, آنزیم های کبدی, وین کریستین, عصاره کاسنی,
چکیده مقاله :
وین کریستین یک داروی ضد سرطان است که با رشد و گسترش سلول های سرطانی در بدن مبارزه می نماید. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات حفاظتی عصاره هیدروالکلی گیاه کاسنی (Cichorium intybus L.) بر سمیت کبدی داروی وین کریستین سولفات در موش صحرایی می باشد. در این تحقیق از موش صحرایی نر بالغ نژاد ویستار استفاده شد. تعداد 56 سر موش به 7 گروه هشت تایی تقسیم بندی شدند. تیمارها طی15 روز به صورت درون صفاقی انجام شد. گروه کنترل شامل موش های سالم بود. گروه های تجربی ۱ و ۲ هر کدام شامل سه زیرگروه با غلظت های تعیین شده می باشد: گروه تجربی a1، 15 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره کاسنی، 05/0 داروی وین کریستین سولفات و دوباره عصاره کاسنی دریافت کردند. گروه تجربی b1، 20 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره کاسنی، ۱/۰ میلی گرم بر کیلوگرم وین کریستین و مجدد عصاره کاسنی دریافت کردند. گروه تجربی c1، 25 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره کاسنی، سپس وین کریستین با دوز 2/0 سپس مجدد عصاره کاسنی دریافت کردند گروه تجربی a2: ابتدا ۰۵/۰ میلی گرم بر کیلوگرم وین کریستین بعد عصاره کاسنی را با دوز ۱۵ میلی گرم بر کیلوگرم و مجدد وین کریستین دریافت کردند. تجربی b2: ابتدا ۱/۰ میلی گرم بر کیلوگرم وین کریستین سپس 15 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره کاسنی و مجدد وین کریستین دریافت کردند. تجربی c2: ابتدا ۲/۰ میلی گرم بر کیلوگرم وین کریستین، 15 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره کاسنی و مجدد وین کریستین دریافت کردند. پس از انجام مراحل فوق با بیهوش کردن حیوانات، خون گیری از موش ها، جداسازی سرم، جداسازی کبد، اندازه گیری سطح پارامترهای بیوشیمایی و آنزیم های کبدی و بافت کبد آنها مورد آزمایش قرار گرفت. در این بررسی افزایش معنی داری در آنزیم های ALT و AST در گروه های تجربی ۱ نسبت به گروه کنترل و همچنین کاهش معنی دار گروه تجربی ۲ نسبت به گروه تجربی ۱ مشاهده گردید. نتایج نشان داد که تزریق زیرجلدی وین کریستین اثرات افزاشی در میزان آنزیم های کبدی در گروه تجربی ۱داشته اما عصاره کاسنی دارای خواص آنتی اکسیدانی بالا بوده و آنزیم های کبدی را کاهش معنی داری داده است
Vincristine is an anti-cancer drug which fights the growth and spread of cancer cells in the body. This study aimed to investigate the protective effects of hydroalcoholic extract of chicory plant (Cichorium intybus)on hepatotoxicity of vincristine sulfate in rats. Adult male Wistar rats were used in this study. 56 mice were divided into 7 groups of eight. Treatments were intraperitoneally performed for 15 days. The control group contained healthy mice. Experimental groups 1 and 2, each contains three subgroups with defined concentrations: Experimental group a1 received 15 mg/kg of chicory extract, 0.05 mg/kg of vincristine sulfate and again chicory extract. Experimental group b1 received 20 mg/kg of chicory extract, 0.1 mg/kg of vincristine and chicory extract again. Experimental group c1 received 25 mg/kg of chicory extract; then, vincristine at a dose of 0.2 mg/kg, and then chicory extract again. Experimental group a2: first 0.5 mg/kg vincristine then chicory extract at 15 mg/kg dose, and received Wayne Christian. Experimental b2: First, they received 0.1 mg/kg of vincristine; then, 15 mg/kg of chicory extract and again of vincristine. Experimental c2: first, they received 0.2 mg/kg vincristine, then 15 mg/kg chicory extract, and again vincristine. After performing the above steps by anesthetizing the animals, blood sampling from mice, serum isolation, liver isolation, the measurement of the level of biochemical parameters, and liver enzymes, and their liver tissue were tested. In this study, a significant increase in ALT and AST enzymes was observed in experimental groups 1 compared to the control group, and also a significant decrease was observed in experimental groups 2 compared to experimental groups 1. The results showed that the subcutaneous injection of vincristine had additive effects on the number of liver enzymes in experimental group 1, the chicory extract had high antioxidant properties and significantly reduced liver enzymes.
Khalil H.A., Belal T.S., El-Yazbi A.F., Hamdy D.A. 2016.The effect of increased lipoproteins levels on the disposition of vincristine in rat. Lipids in Healthand Disease, 15(1): 152.
_||_