تاثیر مصرف مکمل لیکوپن بر استرس اکسایشی و ظرفیت آنتی اکسیدان تام مردان چاق بعد از یک جلسه تمرین مقاومتی شدید
محورهای موضوعی : فصلنامه زیست شناسی جانوریبابک هوشمند مقدم 1 , مژگان اسکندری 2
1 - گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
2 - گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشکده تربیت بدنی و علوم ورزشی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
کلید واژه: مالون دی آلدهید, تمرین مقاومتی, ظرفیت ضد اکسایشی تام, مکمل لیکوپن,
چکیده مقاله :
پژوهش حاضر به منظور تاثیر مصرف مکمل لیکوپن (عصاره گوجه فرنگی) بر شاخص های غلظت آنتی اکسیدانی تام (TAC) و مالون دی آلدئید (MDA) در مردان چاق متعاقب یک جلسه فعالیت مقاومتی مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش، 20 مرد چاق (30 ≤ BMI) به طور تصادفی دریکی از دو گروه شبه دارو (10 نفر) و مکمل (10 نفر) قرار گرفتند.گروه مکمل به مدت دو هفته روزانه 2 عدد قرص 200 میلی گرمی لیکوپن و گروه شبه دارو نیز به همین مقدار پلاسیبو مصرف نمودند. سپس افراد دو گروه در یک جلسه فعالیت مقاومتی شرکت کرده و نمونه های خون وریدی آنها در سه مرحله؛ قبل از مصرف مکمل (2 هفته قبل از فعالیت)، قبل و 24 ساعت بعد از فعالیت مقاومتی، جمع آوری شد. نتایج نشان داد غلظت بیومارکرهای TAC و MDA در گروه دریافت کننده مکمل به ترتیب افزایش و کاهش معنی داری نسبت به گروه شبه دارو در طول زمان داشت (05/0 ≥ p). .پژوهش حاضر نشان داد مصرف مکمل لیکوپن می تواند باعث افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی تام پلاسما و کاهش استرس اکسایشی در مردان چاق متعاقب یک جلسه فعالیت مقاومتی شود.
The effect of supplementation with lycopene (tomato juice) on the TAC and MDA in obese men after resistance exercise was examined. In this study, 20 obese men (BMI ≥ 30) were randomly assigned to one of two groups: placebo (n = 10) and supplements (n = 10). Group supplements daily for two weeks 2 tablets of 200 mg lycopene and the placebo group the amount received placebo. Then the two groups participating in resistance exercise and venous blood samples at three stages: before supplementation (2 wk before the activity), before, and 24 h after the exercise was collected. The TAC and MDA concentration of biomarker in the supplement group were respectively increased and decreased significantly in the placebo group over time (P≤0.05). Supplementation with spirulina could increase plasma antioxidant capacity and reduce oxidative stress in obese men after resistance exercise.
. آتشک، س.، 1393. تاثیر مکمل کوتاه مدت عصاره شاهتوت بر ظرفیت آنتیاکسیدانی تام پلاسما و شاخص پراکسیداسیون لیپیدی مردان چاق متعاقب یک جلسه فعالیت مقاومتی. مجله علوم غذایی و تغذیه، دوره11، شماره 2، صفحات 62-55.
2. Atashak S., Piree M., Azarbayejani M. A., Stannard S.R., Haghighi M.M., 2011. Obesity-related cardiovascular risk factors after long- term resistance training and ginger supplementation. Journal of Sport Science and Medicine, 10(9): 685-691.
3. Canene-Adams K., Campbell J.K., Zaripheh S., Jeffery E.H., Erdman J.W., J.R., 2005. The tomato as a functional food. Journal of Nutrition, 135: 1226-1230.
4. Chaiyastt W., Mcclements D.J., Decker E.A., 2005.The relationship between the physicochemical properties of antioxidants and their ability to inhibit lipid oxidation in bulk oil and oil-in-water emulsions. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 53: 4982-4988.
5. Herzog A., siler U., Spitzer V., Seifert N.,Denelavas A., Hunziker P.B., Hunziker W., Goralczyk R., Wertz K., 2005. Lycopene reduced gene expression of steroid targets and inflammatory markers in normal rat prostate. Faseb Journal, 19: 264-272.
6. Gupta A., Nair A., Kumria R., Al-Dhubiab B.E., Chattopadhyaya I., Gupta S.C., 2013. Assessment of pharmacokinetic interaction of spirulina with glitazone in a type 2 diabetes rat model. Journal of Medical Food, 16(12): 100-126.
7. Belviran M., Gokbel H., Okudan N., BaOaral K., 2012. Effects of grape seed extract supplementation on exercise-induced oxidative stress in rats. British Journal of Nutrition, 108(2): 56-90.
8. Srivastava A., Greenspan P., Hartle D. K., Hargrove J. L., Amarowicz, R., Ronald B., 2010. Antioxidant and anti-inflammatory activities of polyphenolics from southeastern U.S. range blackberry cultivars. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 58(10): 6102-6109.
9. Cefali L.C., Cazedey E.C., Souza-Moreira T.M., Correa M.A., Salgado H.R., Isaac V.L., 2015. Antioxidant Activity and Validation of Quantification Method for Lycopene Extracted from Tomato. Journal of AOAC International, 98(5): 1340-1345.
10. Ha T.V., Kim S., Choi Y., Kwak H.S., Lee S.J., Wen J., Oey I., Ko S., 2015. Antioxidant activity and bioaccessibility of size-different nanoemulsions for lycopene-enriched tomato extract. Food Chemistry, 178: 115-121.
11. Ali M.M., Agha F.G., 2009. Amelioration of streptozotocin-induced diabetes mellitus, oxidative stress and dyslipidemia in rats by tomato extract lycopene. Scandinavia Journal of Clinical Lab Investigation, 69(3): 371-379.
12. Liu C.C., Huang C.C., Lin W.T., Hsieh C.C., Huang S.Y., Lin S.J, Yang S.C., 2005. Lycopene supplementation attenuated xanthine oxidase and myeloperoxidase activities in skeletal muscle tissues of rats after exhaustive exercise. British Journal of Nutrition, 94(4): 595-601.
13. Falk B., Gorev R., Zigel L., Ben-Amotz A., Neuman I., 2005. Effect of lycopene supplementation on lung function after exercise in young athletes who complain of exercise-induced bronchoconstriction symptoms. Annual Allergy and Asthma Immunology, 94(4): 480-485.