اثر بازدارندگی عصاره دارواش بر رشد و اسپورزایی قارچ Aspergillus flavus در شرایط آزمایشگاهی
محورهای موضوعی : بوم شناسی گیاهان زراعی
1 - مدیر گروه
کلید واژه: ", مهارکنندگی, آسپرژیلوس فلاووس, Viscum album , آفلاتوکسین, ضدمیکروبی,
چکیده مقاله :
نزدیک به ۲۰ تا 45 درصد از غلات دنیا به مایکوتوکسین های تولید شده توسط قارچ های انباری آلوده هستند آسپرژیلوس فلاووس از جمله قارچهایی است که آلودگی وسیعی بر محصولات زراعی و انباری ایجاد می کند. در این پژوهش، فعالیت ضد قارچی عصاره های مختلف گیاه نیمه انگل دارواش بر رشد و اسپورزایی قارچ آسپرژیلوس فلاووس در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. از حلالهای مختلف استن، اتانول، متانول و آب برای استخراج عصاره برگها و جوانه های گیاه دارواش استفاده شد. فعالیت ضد قارچی عصاره ها به روش Agar Plate Diffusion انجام گرفت. هر کدام از عصاره ها در غلظتهای 0 ،2 ،20 ،200 و 2000 میکرو لیتر بر 20 میلی لیتر محیط کشت، افزوده و رشد کلونی و اسپورزایی قارچ در این محیطها ارزیابی شد. کلیه تیمارهای اعمال شده اثر معناداری در سطح 5 درصد بررشد میسلیوم و اسپورزایی قارچ آسپرژیلوس فلاووس در مقایسه با شاهد نشان داد. عصاره متانول در غلظت 2000 میکرو لیتر بیشترین اثر را در مهار رشد و اسپرزایی قارچ داشت و عصاره آبی دارواش کمترین اثر را نشان داد. عصاره استنی در غلظت 2000 موجب مهار 99 درصدی اسپورزایی شد. از این پژوهش می توان نتیجه گرفت که، عصاره متانولی دارواش می تواند به عنوان عامل ضد قارچی مؤثرتری بر مهار رشد و اسپورزایی آسپرژیلوس فلاووس نسبت به حلالهای دیگر باشد.
Abstract: Nearly 20 to 45% of the world's grains are contaminated with mycotoxins produced by storage fungi. In this study, the antifungal activity of different extracts of the semi-parasitic mistletoe plant on the growth and sporulation of Aspergillus flavus was investigated in laboratory conditions. Different solvents of acetone, ethanol, methanol and water were used to extract extracts of leaves and buds of mistletoe plant. Antifungal activity of extracts was done by Agar Plate Diffusion method. Each of the extracts was added in concentrations of 0, 2, 20, 200 and 2000 microliters per 20 milliliters of culture medium, and the colony growth and sporulation of fungi were evaluated in these mediums. All applied treatments showed a significant effect at the level of 5% on mycelium growth and sporulation of Aspergillus flavus compared to the control. Methanol extract at a concentration of 2000 microliters had the most effect in inhibiting the growth and sporulation of the fungus, and mistletoe aqueous extract showed the least effect. Acetone extract at a concentration of 2000 inhibited sporulation by 99%. From this research, it can be concluded that the methanol extract of mistletoe can be more effective as an antifungal agent in inhibiting the growth and sporulation of Aspergillus flavus than other solvents.