اثر محلولپاشی متانول و اتانول بر ترکیبات اسانس نعناعفلفلی
محورهای موضوعی : بوم شناسی گیاهان زراعی
حسن نورافکن
1
(گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، واحد میانه، دانشگاه آزاد اسلامی، میانه، ایران)
زهرا کلانتری
2
(گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، واحد میانه، دانشگاه آزاد اسلامی، میانه، ایران)
فاطمه سفیدکن
3
(مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران)
کلید واژه: تغذیه برگی, دیاکسیدکربن, منتول, منتون, هیدروالکل,
چکیده مقاله :
گونه های مختلف نعناع منبع عمده تولید اسانس های منتولی به شمار می روند. محلول پاشی گیاهان دارویی با الکل هایی نظیر متانول و اتانول می تواند افزایش رشد و میزان متابولیت های ثانویه را سبب شود. این پژوهش جهت تعیین اثر محلولپاشی متانول و اتانول بر ترکیب اسانس نعناع فلفلی در مزرعه تحقیقاتی گیاهان دارویی دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانه به صورت آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام گرفت. گیاهچه های 1 ماهه نعناع فلفلی با محلول های آبی 10، 20، 30 و 40% حجمی متانول و اتانول محلول پاشی شده و این کار 2 و 4 هفته بعد از اولین محلول پاشی تکرار شد. گیاهان در مرحله گلدهی کف بُر شده و استخراج اسانس با روش تقطیر با آب انجام شد. ترکیب اسانس نعناع فلفلی با دستگاه کروماتوگراف گازی و کروماتوگراف گازی متصل به طیف سنج جرمی تعیین شد. میزان ترکیبات موجود در اسانس نعناع فلفلی به جز ترانس پولِگُل، سیس پولِگُل، منتیل استات، ای کریوفیلن، آلفاهیموکالن و جرماکرن دی تحت تأثیر محلول پاشی با هیدروالکل ها قرار گرفت. کاربرد هیدروالکل ها در غلظت بالاتر از 10% میزان منتول را به طور معنی داری افزایش داد. در مجموع، میزان منتول در گیاهان محلول پاشی شده با متانول بیشتر از اتانول بود. با این حال، مقادیر اغلب ترکیبات موجود در اسانس نعناع فلفلی با کاربرد اتانول 30% افزایش بیشتری نشان داد. همچنین، محلول پاشی با متانول اثر منفی بر تولید منتون و ایزومنتون در نعناع فلفلی داشت. بنابراین، با توجه به یافته های این پژوهش، محلول پاشی متانول برای افزایش کیفیت اسانس نعناع فلفلی قابل توصیه می باشد.
Mentha spp. are the main source of menthol essential oils. Medicinal plants sprayed with alcohols such as methanol and ethanol may cause vegetative growth and secondary metabolites improvement. The current study was carried out to evaluate ethanol and methanol foliar application efficiency on peppermint essential oils composition at Medicinal Plant Research Farm of Islamic Azad University, Miyaneh Branch based on randomized complete block design. One month aged peppermint plantlets were sprayed by 10, 20, 30 and 40% (v/v) ethanol and methanol aqueous solutions repeated twice two and four weeks after. The plants were harvested in flowering stage and their essential oils were extracted using hydro-distillation. The essential oils composition was specified using GC and GC-MS techniques. All phytochemicals in peppermint essential oils were significantly affected by hydroalcoholic solutions application but transpulegol, cis-pulegol, menthyl acetate, e-caryophyllene, α-himochalene and germacrene D. Plants sprayed by upper than 10% hydroalcohol solutions contained more menthol, significantly. Moreover, menthol amount was in higher values in the case of methanol application than ethanol. However, most of phytochemicals of peppermint were effectively promoted using ethanol 30%. Also, menthone and isomenthone negatively affected by methanol spraying in peppermint. Therefore, considering current research findings, methanol spraying is recommending to increase peppermint essence quality.
_||_