بررسی عوامل فیزیولوژیکی محدودکننده عملکرد در ارقام مختلف گندم (Triticum aestivum L.) از طریق تغییر در روابط منبع و مخزن
محورهای موضوعی : بوم شناسی گیاهان زراعیعلیرضا گهرباری 1 , داود اردتمند اصل 2 , مجتبی یوسفی راد 3
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد گروه زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه.
2 - استادیار گروه زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه.
3 - مربی گروه زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه.
کلید واژه: عملکرد دانه, گندم, برگ پرچم, تنک کردن, منبع, مخزن,
چکیده مقاله :
به منظور تعیین عوامل محدودکننده فیزیولوژیکی عملکرد دانه در ارقام مختلف گندم، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده - فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در سال زراعی 86 – 1385 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه انجام گرفت. این طرح شامل فاکتور اصلی رقم در دو سطح مهدوی و فلات و فاکتور فرعی شامل تیمارهای تنک کردن بوته ها در دو سطح (عدم تنک کردن و تنک کردن 50 درصد) و حذف برگ در سه سطح (عدم حذف، حذف برگ و حذف سه برگ بالایی بوته) بود که به صورت فاکتوریل درآمده و در شش سطح قرار گرفتند. اعمال تیمارها در مرحله گل دهی انجام گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، تیمار تنک کردن بوته ها باعث افزایش در عملکرد دانه از طریق افزایش در وزن خشک دانه های هر دو رقم گردید. این افزایش در وزن دانه بیشتر به علت افزایش در مؤلفه سرعت پر شدن دانه ها بود. حذف برگ ها باعث کاهش در وزن خشک دانه ها شد و این کاهش در رقم دانه درشت مهدوی در مقایسه با رقم دانه ریز فلات بیشتر بود. نتایج این آزمایش نشان دهنده عکس العمل مثبت ارقام دانه ریز نسبت به دانه درشت ها در شرایط محدودیت منبع است.
In order to determine the physiological limiting factors of yield in different varieties of wheat, Triticum aestivum L., an experiment was conducted as split plot in a randomized complete block design with three replications in research farm of Islamic Azad university, Saveh branch in 2006-2007. Two large grain, Mahdavi, and small grain, Falat, wheat varieties were the main factors and removing flag leaf blade, removing three upper leaves, thinning of 50 percent of plants, removing of flag leaf blade and thinning of 50 percent of plants, removing of three upper leaves and thinning of 50 percent of plants and a control were considered as sub factors. The analysis of data showed that thinning of 50 percent of plants increased grain dry matter significantly in both cultivars. Removal of leaves decreased grain dry matter in Mahdavi cultivar more than Falat. Results showed positive reaction of small grain cultivar than large grain one in case of source limitation.
1- امام، ی. 1386. زراعت غلات. مرکز نشر دانشگاهی شیراز، ایران، 200 ص.
2- نادری، ا.1380. ارزیابی تنوع ژنتیکی و مدلسازی انتقال مجدد اسیمیلاتها و نیتروژن به دانه در ژنوتیبهای گندم مناطق گرم جنوب ایران. رساله دکتری دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، 130 ص.
_||_