شناسایی مولکولی و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی گونههای باکتری شیگلای جدا شده از شیرهای خام و پنیرهای سنتی
محورهای موضوعی : آلودگی میکروبی مواد غذائی
فرزانه حسنی
1
,
مجتبی بنیادیان
2
,
حمداله مشتاقی
3
1 - گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد
2 - دانشیار
3 - گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی
کلید واژه: شیر خام, پنیر سنتی, شیگلا, PCR, مقاومت آنتی¬بیوتیکی,
چکیده مقاله :
شیگلوز یکی از علل اصلی مرگ و میر ناشی از اسهال و عوارض آن در سطح جهان است. وجود شیگلا در فراوردههای لبنی و مقاومت آنتیبیوتیکی این باکتری از بحرانهای کنونی در دنیا میباشد. هدف مطالعه حاضر ارزیابی آلودگی و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی گونههای باکتری شیگلای در شیرهای خام و پنیرهای سنتی بود. تعداد 200 نمونه شامل 100 نمونه شیر خام و 100 نمونه پنیر سنتی از مراکز عرضه در شهرستان¬های مختلف استان چهارمحال و بختیاری به صورت تصادفی اخذ و در کنار یخ به آزمایشگاه منتقل و آزمونهای استاندارد میکروب¬شناسی و بیوشیمیایی، همچنین آزمون PCR برای جداسازی و شناسایی شیگلا انجام شد. مقاومت آنتی¬بیوتیکی جدایه¬ها با استفاده از روش دیسک انتشاری ارزیابی شد. نتایج نشان داد از مجموع 200 نمونه شیر و پنیر سنتی، فقط از 5 نمونه شیرهای خام باکتری مشکوک به شیگلا جدا شد که با انجام آزمون PCR 3 (3 درصد) جدایه¬ها شیگلا تشخیص داده شدند. آزمونهای تاییدی نشان داد که هر 3 جدایه شیگلا فلکسنری بودند. ارزیابی مقاومت آنتی-بیوتیکی نشان داد بیشترین مقاومت جدایه¬های شیگلا در برابر سولفامتاکسازول با 66/66 درصد و بیشترین حساسیت نسبت به سفکسیم، تتراسایکلین و آمپی¬سیلین با 100 درصد بود. بر اساس نتایج مطالعه حاضر، شیرهای خام آلوده به سویه های بیماریزای باکتری شیگلا بوده که نسبت به برخی آنتی بیوتیک¬ها مقاوم هستند لذا ضروری است که از مصرف شیر و فراورده¬های غیر پاستوریزه آن اجتناب شده و جهت جلوگیری از آلودگی متقاطع با دیگر مواد غذایی آماده مصرف صرفاً از شیرهایی که روند پاستوریزاسیون را گذرانده¬اند استفاده شود.
Shigellosis is one of the main causes of death due to diarrhea and its complications worldwide. The prevalence of Shigella in dairy products and the antibiotic resistance of this bacterium is one of the current crises in the world. The purpose of this study was to evaluate the prevalence and antibiotic resistance pattern of Shigella species isolated from raw milk and traditional cheeses. Totally 200 samples including 100 samples of raw milk and 100 samples of traditional cheese from the supply centers in different cities of Chaharmahal and Bakhtiari province were randomly collected and transported to the food hygiene laboratory in Coolbox. Shigella was detected using standard microbiological and biochemical tests. The PCR test was performed for verification of the isolates. Antibiotic resistance was also evaluated using the disk diffusion method and CLSI standard. The results of this study showed that out of a total of 150 samples of traditional milk and cheese, from 5 samples of raw milk Shigella suspected colonies were isolated. The PCR revealed that only 3(3%) isolates were confirmed as Shigella flexnerii. Also, among Shigella isolates, there was the highest resistance to sulfamethoxazole at 66.66% and the highest sensitivity to cefixime, tetracycline, and ampicillin at 100%. According to the results, raw milk is contaminated with Shigella pathogenic strains that are resistant to some antibiotics, so it is necessary to avoid the consumption of milk and its non-pasteurized products and prevent Cross-contamination with other ready-to-eat foods, use only milk that has passed the pasteurization process.
1. Barbano DM., Ma Y. and Santos MVd. 2006. Influence of raw milk quality on fluid milk shelf life. J Dairy Sci. 89(3): 15-24.
2. Bennish ML., Salam MA., Hossain MA., Myaux J., Khan EH. and Chakraborty J. 1992. Antimicrobial resistance of Shigella isolates in Bangladesh, increasing frequency of strains multiply resistant to ampicillin, trimethoprim-sulfamethoxazole, and nalidixic acid. Clin Infect Dis. 14(5): 1055-1060.
3. Bern C., Martines J., De Zoysa I. and Glass R. 1992. The magnitude of the global problem of diarrhoeal disease: a ten-year update. Bulletin WHO. 70(6): 705-715.
4. Demirci M., Yiğin A., Altun S., Uysal H., Saribaş S. and Kocazeybek B. 2019. Salmonella Spp. and Shigella Spp. detection via multiplex real-time PCR and discrimination via Maldi-tof ms in different animal raw milk samples. Nigerian J Clin Prac. 22(8): 1083-1090.
5. Dutta S., Ghosh A., Ghosh K., Dutta D., Bhattacharya SK. and Nair GB. 2003. Newly emerged multiple-antibiotic-resistant Shigella dysenteriae type 1 strains in and around Kolkata, India, are clonal. J Clin Microbiol. 41(12): 5833-44.
6. Elkenany R., Eltaysh R., Elsayed M., Abdel-Daim M. and Shata R. 2022. Characterization of multi-resistant Shigella species isolated from raw cow milk and milk products. J Vet Med Sci. 84(7): 890-897.
7. Farshad S., Sheikhi R., Japoni A., Basiri E. and Alborzi A. 2006. Characterization of Shigella strains in Iran by plasmid profile analysis and PCR amplification of ipa genes. J Clin Microbiol. 44(8): 2879-2883.
8. Ghandian Sh., Satari M. and Nikbin V. 2011. Examining the pattern of antibiotic sensitivity and determining the ipaH gene in Shigella strains isolated from selected provinces of the country. Modares J Med Sci: Biopathol. 14(1): 81-88.
9. Greig J. and Ravel A. 2009. Analysis of foodborne outbreak data reported internationally for source attribution. Int J Food Microbiol. 130(2): 77-87.
10. Hayes M., Ralyea R., Murphy S., Carey N., Scarlett J. and Boor K. 2001. Identification and characterization of elevated microbial counts in bulk tank raw milk. J Dairy Sci. 84(1): 292-298.
11. Hornik B., Czarny J., Staninska-Pięta J., Wolko Ł., Cyplik P. and Piotrowska-Cyplik A. 2021. The raw milk microbiota from semi-subsistence farms characteristics by NGS analysis method. Molecules. 26(16): 5029-5042.
12. Karimi-Yazdi M., Ghalavand Z., Shabani M., Houri H., Sadredinamin M. And Taheri M. 2020. High rates of antimicrobial resistance and virulence gene distribution among Shigella spp. isolated from pediatric patients in Tehran, Iran. Infec Drug Res. 48(4): 101-112.
13. Mokhtari W., Nsaibia S., Majouri D., Ben Hassen A., Gharbi A. and Aouni M. 2012. Detection and characterization of Shigella species isolated from food and human stool samples in Nabeul, Tunisia, by molecular methods and culture techniques. J Appl Microbiol. 113(1): 209-222.
14. Najafi A., Ziabakhsh DM., Karimian H., Abednia AR. and Hosseininezhad M. 2011. Microbiological changes of pousti cheese during ripening. J Food Tech Nutr. 30(2): 741-752.
15. Octavia S. and Lan R. 2015. Shigella and Shigellosis: genetics, epidemiology and pathogenesis. Molecul Med Microbiol. 2: 1147-1168.
16. O'hara CM. 2005. Manual and automated instrumentation for identification of Enterobacteriaceae and other aerobic gram-negative bacilli. Clin Microbiol Rev. 18(1): 147-62.
17. Pakbin B., Amani Z., Allahyari S., Mousavi S., Mahmoudi R. and Brück WM. 2021. Genetic diversity and antibiotic resistance of Shigella spp. isolates from food products. Food Sci Nut. 9(11): 6362-6371.
18. Reta MA., Bereda TW. and Alemu AN. 2016. Bacterial contaminations of raw cow’s milk consumed at Jigjiga City of Somali Regional State, Eastern Ethiopia. Int J Food Conta. 3(1): 1-9.
19. Salek MA., Forouhesh TH., Ansari H., Ravadgar B., Noorian VA. and Ghassemi M. 2001. A Survey on Bacterial Contamination on One-Hundred Unpasteurized Cheese Samples and Pasteurized Cheese as Control and Stability of Commonly Contaminating Bacteria to Different Salt Concentration. Razi J Med Sci. 15(2): 70-82.
20. Shakya G., Acharya J., Adhikari S. and Rijal N. 2016. Shigellosis in Nepal: 13 years review of nationwide surveillance. J Heal Popul Nutr. 35(1): 1-9.
21. Soulieman N., Al-Mariri A. and Al-Atrash F. 2020. Detection of Shigella in raw bovine milk by polymerase chain reaction. Iraqi J Vet Sci. 34(1): 9-16.
22. Thabet H. and Mabd Z. 2020. Occurrence of Shigella species in raw milk and Kareish cheese with special reference to its virulence genes. Assi Vet Med J. 12(1): 44-54.
23. Vicar EK., Feglo PK., Acquah SE., Williams W., Saba CK. and Mensah GI. 2019. Antibiotic-resistant bacteria in raw cow milk and milk products retailed in the northern region of Ghana; a food safety challenge. J Food Safe Hyg. 5(4): 206-213.
24. Wayne P. 2011. Clinical and Laboratory Standards Institute. Performance standards for antimicrobial susceptibility testing. 8(3): 79-90.
25. Woteki C. and Kineman BD. 2003. Challenges and approaches to reducing foodborne illness. Ann Rev Nutr. 23(1): 315-344.
26. Younis GA., Elkenany RM. and Abd-Elmoati WS. 2018. Advanced studies on virulence genes of Salmonella and Shigella species isolated from milk and dairy products. Ann Res Rev Biol. 29(3): 1-11.