بررسی عوامل موثر بر فرهنگ تعاونی بخش کشاورزی استان گیلان
محورهای موضوعی : فصلنامه علمی -پژوهشی تحقیقات اقتصاد کشاورزی
1 - استادیار و عضو هیئت علمی گروه مدیریت کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد رشت.
2 - دکترای فیزیولوژی گیاهان زراعی و مدرس دانشگاه پیام نور تهران.
کلید واژه: کشاورزی, فرهنگ تعاونی, گیلان,
چکیده مقاله :
بخش تعاون بستر مناسبی برای بروز خلاقیت، نوآوری و کارآفرینی بوده و در عین حال زمینهای مناسب برای کاهش تصدیگری دولت فراهم میکند. در راستای توجه و اهمیت دادن به متغیرهای فرهنگ تعاون و توسعهی آن در کشور، تحقیق حاضر در سال 1392 بهمنظور پاسخگویی به مسالهی نامشخص بودن مدل بومی فرهنگ تعاونیها در کشور و با هدف شناسایی و تبیین عوامل سوقدهنده و بازدارندهی فرهنگ تعاونی در بخش کشاورزی استان گیلان پرداخته شد. در این تحقیق 55 نمونه از جامعهی آماری مورد مطالعه، بهطور کاملا تصادفی از کارشناسان بخش مذکور تهیه و سپس با روشهای آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتیجه تحقیق نشان میدهد که میزان وضعیت عوامل سوقدهنده بر فرهنگ تعاونیهای کشاورزی گیلان به مقدار کم و خیلی کم بوده و همچنین میزان وضعیت عوامل بازدارنده بر فرهنگ تعاونی به مقدار زیاد و خیلی زیاد میباشد. با توجه به آزمون t مقایسهای بین عوامل سوقدهنده و بازدارنده مشخص شده است که بازدارندهها شدت بیشتری نسبت به سوقدهندهها بر فرهنگ تعاونی در استان گیلان دارند. رتبهبندی حاصل از آزمون فریدمن نشان داده است که رتبههای عوامل سوقدهنده بهترتیب فردی و محیطی بوده و رتبههای عوامل بازدارنده بهترتیب فردی، گروهی، سازمانی و محیطی میباشند.
طبقه بندیJEL: L11, G1
The cooperative department is an appropriate field for creativity, innovation and entrepreneurship which provides the background necessary to reduce the government's intervention. The present study was carried out in order to pay attention and to give importance to the cooperative culture in 2013. The aim of research was to respond to uncertainty role of native model in cooperatives culture in the country as well as explain the driving and inhibiting factors in agriculture department of Gilan province. A random sample of fifty five expers were selected and and interviewed. Results of study showed thatihibiting factors had high and very high and driving factors had littel effect on agriculture cooperative culture. Results of t-test comparison between driving and inhibitor factors indicated that the inhibitor factors had greater impact than driving factors on cooperative culture. Results of Friedman rank test showed that, ranks of driving factors were individual and environmental and ranks of the inhibitor factors were individual, group, organizational and environmental, respectively.