راهکارهای کاهش ضایعات نان در بین زنان خانه دار شهر کرمانشاه
محورهای موضوعی : فصلنامه زن و جامعهامیر حسین علی بیگی 1 , شهپر گراوندی 2 , زهرا اطهری 3
1 - دانشیار دانشگاه رازی
2 - دانشجوی دکتری توسعه کشاورزی دانشگاه رازی
3 - کارشناس ارشد ترویج و آموزش کشاورزی
کلید واژه: زنان, ضایعات, نان, الگوی مصرف,
چکیده مقاله :
هدف از این مطالعهی توصیفی- پیمایشی، بررسی راهکارهای کاهش تلفات و ضایعات نان در بین زنان شهر کرمانشاه بود. جامعهی آماری این پژوهش زنان خانه دار شهر کرمانشاه بودند (198270= N) که تعداد 326 نفر از آنان با استفاده از روش نمونه-گیری خوشه ای، به عنوان نمونهی آماری انتخاب شدند. جهت تحلیل دادهها از آمارههای توصیفی و روش تحلیل عاملی استفاده شد. بر اساس یافتهها، نان قوت غالب خانوادههای کرمانشاهی را تشکیل میدهد. به گونهای که تمامی زنان شرکت کننده در این پژوهش دست کم روزی یکبار غذای نانی مصرف میکنند. هم چنین، نتایج نشان دادند که در بین گروههای درآمدی گوناگون، زنان خانوادههای پر درآمد و متوسط شهر کرمانشاه به ترتیب کمترین و بیشترین توجه را به مصرف صحیح نان داشتند. بیشترین ضایعات نان مربوط به اطراف آن بود و در بین انواع نان به ترتیب نان لواش سنتی دارای کم ترین ضایعات و نان-های سنگک ماشینی، سنگک سنتی، لواش ماشینی و تافتون در رتبههای بعدی از لحاظ ضایعات نان قرار دارند. بر این اساس، باید سعی در ترویج نانهایی با ضایعات کم تر داشت. از دیدگاه زنان، برخورد قاطع دولت با نانواییهای با نان بی کیفیت، خرید نان به اندازهی مصرف، نظارت مستمر دولت بر کار نانواییها و برگزاری برنامههای آموزشی میتواند نقشی چشم گیر در کاهش ضایعات و تلفات نان داشته باشد. لذا، توصیه میشود که مسئولان و برنامهریزان در جهت تدوین برنامههای کاهش ضایعات نان، از راهکارهای بدست آمده، استفاده کنند.
The purpose of this descriptive survey study was to explore methods of bread waste reduction among housewives in Kermanshah city. The sample of the study included 326 housewives selected from among housewives living in Kermanshah (N=198270) through cluster sampling. A use was made of descriptive and factor analysis to analyze data. The study findings indicated that bread is the main food of the families so much so that all participants pointed out that they eat bread at least once a day. It was, further, demonstrated that women from average- and high-income groups of the sample took the most and the least heed of the proper bread consumption respectively. Bread margins went to waste the most and from among bread types, traditional Lavash was wasted the least. Therefore, its consumption should be encouraged. From the perspective of the participants punishing bakeries making improper bread by the government was one of the most significant steps to be taken to minimize bread waste.