مقایسه دو روش واکنش زنجیرهای پلیمراز و کشت استاندارد برای تشخیص سالمونلا در شیر خام
محورهای موضوعی : پاتوبیولوژی مقایسه ایمجتبی بنیادیان 1 , تقی زهرایی صالحی 2 , امیر مهربانی 3
1 - گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، پژوهشکده بیماری های مش ترک انسان و دام، دانشکده
boniadian@vet.sku.ac.ir . دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد،
2 - استاد گروه میکروبیولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران،
3 - دانش آموخته دوره کارشناسی ارشد بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشگاه شهرکرد،
کلید واژه: سالمونلا, شیر خام, کشت استاندارد, واکنش زنجیرهای پلیمراز,
چکیده مقاله :
باکتری سالمونلا از جمله باکتریهای بیماریزا است که میتواند در غذا و مواد اولیهحضور پیدا کند. وجود این باکتری در مواد غذایی علاوه بر ایجاد بیماری میتواندباعث افت کیفیت تولید و کاهش رشد اقتصادی کشور شود. در این مطالعه، تعداد 150 مخزن حمل شیر خام برای شناسایی و جداسازی باکتری سالمونلا در شیرخام، برای مقایسه روشهای واکنش زنجیرهای پلیمراز و کشت مورد آزمایش قرارگرفت. در این روش ابتدا شیر خام به روش استاندارد مورد کشت و آزمایش قرارگرفت و سپس مراحل تکمیلی و شناسایی برای جداسازی باکتری سالمونلا انجامشد. با استفاده از روش کشت، 6 نمونه کشت باکتری مشکوک، برای انجام آزمایش واکنش زنجیرهای پلیمراز (PCR)انتخاب شد که پس از آزمایش PCR و استفاده از شناساگر ژن invA نتایج آزمایش منفی شد. سپس آزمون PCR مستقیم بر روی شیرخام با استفاده از شناساگر ژن invA انجام شد. در این روش تعداد 3 نمونه از 150 نمونه مورد آزمایش مثبت گردید. در مجموع در 2% از کل نمونه ها، آلودگی به باکتری سالمونلا وجود داشت. نتایج این مطالعه نشان داد که روش PCR نسبت به روشهای سنتی در شناسایی باکتری سالمونلا در شیر خام از توانایی بیشتریبرخوردار است.
Salmonella is one of the authentic bacteria which cause illnesses, may exist in raw material andfood. The existence of these bacteria in food not only causes illnesses, but it also causes thedownfall of production quality and reduction of economic growth of the area and country. Inthis study, 150 bulk raw milk samples were examined to comparison of PCR and conventionalculture for the identification of Salmonella in raw milk. Firstly raw milk was cultured andexamined through the conventional method; afterwards its supplementary procedures forisolating Salmonella were carried out. Regarding to the results of the culture method, sixsuspicious isolates were selected to carry out by PCR using invA gene. The results showed thatnone of the isolates were salmonella. Secondly DNA extracted from raw milk and samples wereassessed utilizing the invA gene by PCR method. Regarding to the results 3 out of 150 examinedsamples were positive. Totally 2 percent of all samples were contaminated with Salmonella.The results of this study revealed that PCR is more potent than conventional culture methods toidentification of salmonella in raw milk.