مقایسه اثر آنتیاکسیدانی ویتامین E و عصاره زردچوبه (Curcuma Longa L. ) بر آسیب شناسی بافتی کبد و کلیه متعاقب مصرف آسپارتام در موش صحرایی
محورهای موضوعی :
پاتوبیولوژی مقایسه ای
صدیقه قویدل، سیدهآیدا داوری*، مهدی راسخ .
1
1 - .
تاریخ دریافت : 1397/01/24
تاریخ پذیرش : 1397/01/24
تاریخ انتشار : 1397/04/01
کلید واژه:
آنتیاکسیدان,
ویتامین E,
زردچوبه,
آسپارتام,
کبد,
کلیه,
چکیده مقاله :
آسپارتام یکی از رایجترین شیرین کنندههای مصنوعی با مصرف جهانی میباشد. هدف از مطالعه حاضر مقایسه اثر آنتیاکسیدانی ویتامین E و عصاره زردچوبه بر آسیب شناسی بافتی ناشی از مصرف آسپارتام در موش صحرایی بود.32 موش صحرایی نر ویستار به صورت تصادفی به 4 گروه مساوی 1- کنترل، 2- دریافت کننده mg/kg350 آسپارتام به صورت خوراکی، 3- دریافت کننده mg/kg350 آسپارتام به صورت خوراکی و mg/kg400 ویتامین E به صورت تزریق داخل صفاقی 4- دریافت کننده mg/kg350 آسپارتام و mg/kg200 عصاره زردچوبه به صورت خوراکی به مدت یک ماه تقسیم شدند. در پایان آزمایش، پس از آمادهسازی نمونههای بافتی کبد و کلیه موشها، جراحات آسیب شناسی آنها مورد بررسی قرار گرفتند و توسط آزمون کروسکال ـ والیس آنالیز شدند. بررسی آسیب شناسی کبد موشهای گروه 2 نشان دهنده بینظمی طنابهای هپاتوسیتی، دژنرسانس واکوئولر و وجود مواد نکروزه داخل هپاتوسیتها بود. همچنین ارزیابی بافت کلیه، دژنرسانس مجاری پیچیده نزدیک و دور، آتروفی گلومرولی و افزایش فضای ادراری را نشان داد. ضایعات مذکور به طور معناداری در گروههای 3 و 4 در مقایسه با گروه 2 بهبود یافت (001/0>P). علاوه بر این، ویتامین E و عصاره زردچوبه اثرات درمانی بالاتری در بافت کبد در مقایسه با بافت کلیه داشتند و نیز درمان با ویتامین E سبب کاهش معنادار ضایعات پاتولوژیکی در مقایسه با عصاره زردچوبه شد (001/0>P). این نتایج نشان دهنده اثرات آنتیاکسیدانی ویتامین E و عصاره زردچوبه بر ضایعات ناشی از مصرف آسپارتام بود و این اثر حفاظتی در گروه دریافت کننده ویتامین E بارزتر بود.
چکیده انگلیسی:
Aspartame is one of the most widely used artificial sweeteners in worldwide. The aim of this study was comparison of the antioxidant effect of vitamin E and Curcuma Longa L. extract on the histopathological lesions of aspartame consumption in rat. 32 males adult Wistar rats were randomly divided into four equal groups as follows: (1) control, (2) receiving aspartame (350 mg/kg) orally, (3) receiving aspartame (350 mg/kg) orally and vitamin E (400 mg/kg) by peritoneal injection, (4) receiving aspartame (350 mg/kg) and Curcuma Longa L. extract (200 mg/kg) orally for 1 month. At the end of the experiment, after tissue processing of livers and kidneys of rats, histopathological changes were examined and analyzed by using the Kruskal-Wallis test. Histopathological examination of liver in group 2 showed disruption of the hepatic cords, vacuolar degeneration and accumulation of necrotic materials in hepatocytes. Furthermore, renal tissue evaluation revealed degeneration of proximal and distal convoluted tubules; glomerular atrophy and increasing of urinary space. Above-mentioned lesions were significantly improved in groups 3 and 4 in comparison to group 2 (P<0.001). Besides, Vitamin E and Curcuma Longa L. extract had higher therapeutic effects in the liver tissue in comparison to the kidney. Furthermore, treatment with vitamin E caused a significant decrease of histopathological lesions in comparison to Curcuma Longa L. extract (P<0.001). These results showed the antioxidant effects of vitamin E and Curcuma Longa L. extract on the lesions of aspartame consumption and this protection effect was more pronounced in the group received vitamin E.
منابع و مأخذ:
رضائی، آ.، حیدری، م.، راضی جلالی، م.، پورمهدی بروجنی، م.، نجف زادهورزی، ح.، محمدیان، ب.، راکی، ع.ر. (1391): مطالعه نقش ویتامینE در کاهش سمیت آرسنیک براساس یافته های هیستوپاتولوژیک کبدی، هموگرام و گلوتاتیون پراکسیداز در موش صحرایی، مجله دانشگاه علوم پزشکی تبریز، 34 (4): 79-74.
سلیمانی مهر نجانی، م.، توکلیان، ز. (1391): مطالعه استریولوژیکی اثر ویتامین E بر بافت کلیه رت پس از تیمار با پارا نونایل فنل، مجله سلول و بافت )علمی- پژوهشی(، 3 (4): 306-297.
طوطیان، ز.، لیموئی، ح.، شیبانی، م.ت.، فاضلی پور، س.، سالار آملی، ج. (1392): مطالعه تغییرات مورفومتریک و هیستومتریک کلیه در موشهای نابالغ مواجهه یافته با آسپارتام، مجله تحقیقات دامپزشکی، 68 (2): 195-165.
مهاجری، د.،موسوی، غ.، منصوری، م.غ. (1391): مطالعه آسیب شناسی تأثیر پودر زردچوبه بر آسیب ایسکمی-بازخونرسانی کلیه در موش صحرایی، مجله دامپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، 6 (1): 1503-1493.
Abhilash, M., Sauganth Paul, M., Varghese, M. V., Nair, R. H. (2013): Long-term consumption of aspartame and brain antioxidant defense status. Drug Chem Toxicol. 36(2): 135-140.
Aggarwal, B.B., Kumar, A., Bharti, A.C. (2003): Anticancer potential of curcumin: preclinical and clinical studies. Anticancer Res. 23(1A): 363-398.
Ak, T., Gülçin, İ. (2008): Antioxidant and radical scavenging properties of curcumin. Chem. Biol. Interact. 174(1): 27-37.
Ashok, I., Sheeladevi, R. (2015): Oxidant stress evoked damage in rat hepatocyte leading to triggered nitric oxide synthase (NOS) levels on long term consumption of aspartame. J. Food. Drug. Anal. 23(4): 679-691.
Bhalodia, Y., Kanzariya, N., Patel, R., Patel, N., Vaghasiya, J., Jivani, N., Raval, H. (2009): Renoprotective activity of Benincasa cerifera fruit extract on ischemia/reperfusion-induced renal damage in rat. Iran. J. Kidney. Dis. 3(2): 80-85.
Butchko, H.H., Stargel, W.W., Comer, C.P., Mayhew, D.A., Benninger, C., Blackburn, G.L., de Sonneville, L.M., Geha, R.S., Hertelendy, Z., Koestner, A., Leon, A.S., Liepa, G.U., McMartin, K.E., Mendenhall, C.L., Munro, I.C., Novotny, E.J., Renwick, A.G., Schiffman, S.S., Schomer, D.L., Shaywitz, B.A., Spiers, P.A., Tephly, T.R., Thomas, J.A., Trefz, F.K. (2002): Aspartame: review of safety. Regul. Toxicol. Pharmacol. 35(2 Pt 2): S1-93.
El Haliem, N.G.A., Mohamed, D.S. (2011): The effect of aspartame on the histological structure of the liver and renal cortex of adult male albino rat and the possible protective effect of Pimpinella anisum oil. Egypt. J. Histol. 34(4): 715-726.
Gulcin, I., Buyukokuroglu, M.E., Oktay, M., Kufrevioglu, O.I. (2002): On the in vitro antioxidative properties of melatonin. J. Pineal. Res. 33(3): 167-171.
Hassan, G., Mazher, K.M. (2016): Genotoxicity and histopathological studies on the liver and kidney of male rats fed on diet containing waste fat released from chicken during grilling process. Egypt. J. Genet. Cytol. 39(2): 205-220.
Hozayen, W., Soliman, H., Desouky, E.M. (2014): Potential protective effects of rosemary extract, against aspartame toxicity in male rats. J. Inter. Acad. Res. Multidisc. 2(6): 111-125.
Katsayal, U., Nadabo, Y., Isiorho, V. (2008): Effects of methanol extract of Azadirachta indica leaves on the histology of liver and kidney of Wister rats. Nigerian. J. Pharm. Sci. 7(1): 9-14.
Khidr, B.M., El-Sokkary, G.H., Saleh, S.M.M. (2017): Study on morphological changes induced by aspartame on liver of normal and diabetic male albino rats. J. Histol. Histopathol. 4(1): 1-7.
Magnuson, B., Burdock, G., Doull, J., Kroes, R., Marsh, G., Pariza, M., Spencer, P.S., Waddell, W.J., Walker, R., Williams, G.M. (2007): Aspartame: a safety evaluation based on current use levels, regulations, and toxicological and epidemiological studies. Crit. Rev. Toxicol. 37(8): 629-727.
Mahady, G.B., Pendland, S., Yun, G., Lu, Z. (2001): Turmeric (Curcuma longa) and curcumin inhibit the growth of Helicobacter pylori, a group 1 carcinogen. Anticancer. Res. 22(6C): 4179-4181.
Najafzadeh, H., Razijalali, M., Morovvati, H., Navvabi, L. (2011): Evaluation the effect of cimetidine, estradiol and vitamin e on myoglobinuric renal toxicity in rats. Am-Euras. J. Toxicol. Sci. 3(3): 177-183.
Parthasarathy, N.J., Kumar, R.S., Manikandan, S., Devi, R.S. (2006): Methanol-induced oxidative stress in rat lymphoid organs. J. Occup. Health. 48(1): 20-27.
Rezaei-Moghadam, A., Mohajeri, D., Rafiei, B., Dizaji, R., Azhdari, A., Yeganehzad, M., Shahidi, M., Mazani, M. (2012): Effect of turmeric and carrot seed extracts on serum liver biomarkers and hepatic lipid peroxidation, antioxidant enzymes and total antioxidant status in rats. Bioimpacts. 2(3): 151-157.
Sung, S., Yao, Y., Uryu, K., Yang, H., Lee, V.M., Trojanowski, J.Q., Praticò, D. (2004): Early vitamin E supplementation in young but not aged mice reduces Aβ levels and amyloid deposition in a transgenic model of Alzheimer’s disease. FASEB. J. 18(2): 323-325.
Vences-Mejía, A., Labra-Ruíz, N., Hernández-Martínez, N., Dorado-González, V., Gómez-Garduño, J., Pérez-López, I., Nosti-Palacios, R., Camacho Carranza, R., Espinosa-Aguirre, J. (2006): The effect of aspartame on rat brain xenobiotic-metabolizing enzymes. Hum. Exp. Toxicol. 25(8): 453-459.
Yoshikawa, T., Naito, Y. (2002): What is oxidative stress? Japan. Med. Assoc. J. 45(7): 271-276.
_||_