اثرتغذیه سطوح مختلف پروتئین بر الگوی پروتئین همولنف زنبورعسل آپیس ملیفرا
محورهای موضوعی : پاتوبیولوژی مقایسه ایلیلا اسکندری 1 , غلامرضا قلمکاری 2 , عباسعلی قیصری 3
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد ،دانشکده کشاورزی، واحد خوراسگان ،گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی،ایران
2 - دانشیار فیزیولوژی دام، دانشکده کشاورزی ، واحد خوراسگان ،گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی،ایران
3 - عضو هیأت علمی، گروه علوم دامی، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان ،ایران
کلید واژه: تغذیه, پروتئین همولنف, زنبور عسل,
چکیده مقاله :
تحقیق حاضر به منظوربررسی تغییرات پروتئین همولنف دراثرتغذیه با سطوح مختلف پروتئین زنبورعسل انجام شد.این آزمایش در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمارشامل سطوح مختلف پروتئین (0، 5/2، 5، 5/7 و 10 درصد)و 4 تکرار در شرایط انکوباتور انجام گرفت.جهت تفکیک پروتئین های استخراج شده از روش الکتروفورز ژل پلی اکریل آمید در حضور سدیم دودسیل سولفات (SDS) استفاده شد. همچنین مصرف خوراک در دوره آخر آزمایش (12-9 روزگی) در گروه شاهد نسبت به دیگر تیمارها کمتر بود(05/0>p). بیان پپتیدهای ضد باکتریایی دیفنسین و آباسین در همولنف در سن 12 روزگی بین تیمارهای آزمایشی از لحاظ آماری معنی دار شد (0001/0>p). و تیمار 10% پروتئین بیشترین و گروه شاهد کمترین مقدار بیان را در پپتید دیفنسین نشان دادند (به ترتیب، 2293 واحد برابر 1412 واحد) و در مورد پپتید آباسین، تیمار 5% پروتئین بیشترین مقدار بیان و تیمار شاهد و 5/2% پروتئین کمترین مقدار بیان را نشان دادند (به ترتیب برابر 1970 واحد در برابر 1257 و صفر) (0001/0>p). به طور کلی نتایج نشان داد که الگوی پروتئینی همولنف زنبور با مصرف سطوح مختلف پروتئین تغییر و بهبود پیدا کرد.
The present study was conducted to evaluate hemolymph protein changes in the effect of feeding different levels of the protein of honey bee(Apismellifera L.). The experiments carried out with five treatments, including different levels of protein (0, 2.5, 5, 7.5 and 10 percent) and 4 replications in a completely randomized design with four replicates in the incubator condition. poly-acrylamide gel electrophoresis in sodium dodecyl sulfate (SDS)methode was used for the separation of proteins extracted from Hemolymph. Antibacterial peptides expression of defencin and abasin in hemolymph at the age of 12 days between treatments was statistically significant and 10% protein treatment expression showed the highest and control group the lowest value in defencin peptide (2293 units against 1412 units respectively) and about abasin peptide,treatment of 5 % protein showed the greatest amount and control and 2.5% protein treatment showed the lowest value of expression (1970 units against 1257 and zero respectively) (p<0.0001). Totally, the results showed that the profile of protein of hemolymphand of honey bee with feeding different levels of protein changed and improved.
- Sayedi N, Jalali GH, Moghadam M, Tabari M, Mohamadi A. Application of seed storage proteins ersity three populations of wild Plant Biology. 1389;2 (6):1-14.
- Seyavoshi Y, Bahreyni Behzadi M, Behjanian Esfahani M. Investing changes in bee mammary gland proteins sodium acrylamide gel sulfide gel electrophoresis at dif ferent ages. Journal of Animal Research . 1396;30(4) : 1-18.
- Rahimi SH. Effect protein Material services published on the amount of feed carcass protein, infant rearing and the growth of the European bee colony population. (Apis mellefar), Iranian jornal of Animal Sciene. 1384; 46(3): 345-355.
- Abasiyan AR. The effect of different protein sources on the amount of dry matter,protein,carcass fat and bee length. Articles Summary of the Bee Research Seminar; 1376.
5.Mirzaei nodoshan H, Shariat A & Asadi karam F. Electrophoresis Of hawthorn species. Genetic research and improvement of rangeland and forest plants in Iran. Forset and Rangeland Research Intitute Publications. 1380; 7: 99-117.
- Alqarni AS. Influence of some protein diet on the longevity and some physiological. conditions of Honeybees Apis mellifera L. workers . International Journal of Biological Sciences . 2006; 6(10): 734-737.
- Basualdo M, Barraga S, Vanagas L, Garci, C, Solana H . Conversion of High and Low Pollen Protein Diets Into Protein in Worker Honey Bees (Hymenoptera: Apidae) . Journal of Economic Entomology. 2013 ; 106(4):1553-8.
- Hoover SE, Higo HA, Winston ML. Worker honeybee ovary development: seasonal variation and the influence of larval and adult nutrition, Journal of Comparative Physiology B . 2006;176: 55-63.
- Kirill A, PluzhnikovSergey A, KozlovAlexander A, VassilevskiOlga, V.,VorontsovaAlexei, V, FeofanovEugene V. Linear antimicrobial peptides from Ectatomma quadridens ant venom.journal Biochimie. 2014;107:211-215.
- Muneer S, Jeong BR. A proteomic approach identifies novel proteins and metabolites for lesion mimic formation and disease resistance enhancement in rice. journal.pone. 2011; 10(7): 1- 18.
- Nicolson s, Neves DS, Human H, Christian WW. Digestibility and nutritional value of fresh and stored pollen for honey bees(Apis mellifera scutellata). Journal of Insect Physiologyjournal. 2018;107:302-308.
- Ohashi k, Natori S, Kubo T. Expression of amylase and glucose oxidase in the hypopharyngeal gland with an age‐dependent role change of the worker honeybee (Apis mellifera L.) .European Journal of Biochemistry. 2001; 127-131.
- Pernal SF, Currie RW. Pollen Quality of fresh and 1-year-old single pollen diets for worker honey bees(Apis mellifera L).Apidologie . 2000;31: 387-409.
14.Queenie WT. The innate immune and systemic response in honey bees to a bacterial pathogen, Paenibacillus larvae. BMC Genomics. 2009; 10: 340-378.
- Standifer LN, Macdonald RH, Levin D. Influence of different pollen diets on the development of hypopharyngeal glands and size of acid gland sacs in caged honey bees (Apis mellifera). Apidologie. 2017;48 (11):425–436.
16.Somerville D.Honeybee nutrition and supplementary feeding .NSW.Agriculture (agonte) Goulburn.2000.
17.Vidauab C, Panekab J, Texier C.Differential proteomic analysis of midguts from Nosema ceranae-infected honeybees reveals manipulation of key host functions. Journal of Invertebrate Pathology. 2014; 12(1):89-96.
- Zeng Y, Ping X, Cao G. Hemolymph protein profiles of subterranean termite Reticulitermes flavipes challenged with methicillin resistant Staphylococcus aureus or Pseudomonas aeruginosa. Scientificreports. 2018; 8:1-18.