بررسی میزان شیوع و الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی سویه های استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از تخم مرغهای منطقه اردبیل
محورهای موضوعی : پاتوبیولوژی مقایسه ای
1 - دانشیار بیماریهای طیور، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
کلید واژه: مقاومت آنتی بیوتیکی, استافیلوکوکوس اورئوس, تخم مرغ ها, ونکومایسین,
چکیده مقاله :
استافیلوکوکوس اورئوس یکی از علل مهم بیماریهای منتقله از راه غذا در جهان می باشد که تخم مرغ ها در صورت تماس با سطوح کثیف، بستر آلوده، لباس و دست کارگران پرورش دهنده طیور می توانند به استافیلوکوکوس اورئوس آلوده شوند. هدف از این مطالعه تعیین میزان آلودگی و مقاومت آنتی بیوتیکی استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از تخم مرغ های اردبیل واقع در شمال غرب ایران می باشد. یکصد و پنجاه تخم مرغ به طور تصادفی از مرغداری ها (50 عدد) و مراکز خرده فروشی (50 عدد محلی و 50 فله ای) در نقاط مختلف منطقه اردبیل جمع آوری شد. از نظر آلودگی به استافیلوکوکوس اورئوس، تخم مرغ ها با استفاده از کشت باکتریایی و آزمایشات بیوشیمیایی مورد بررسی قرار گرفت. از 150 نمونه مورد بررسی، 14 نمونه (33/9 درصد) آلوده به استافیلوکوکوس اورئوس بودند. از بین نمونه های مثبت، بیشترین شیوع آلودگی با استافیلوکوکوس اورئوس در تخم مرغ های محلی، صنعتی و فله ای به ترتیب 50 درصد، 58/28 درصد و 42/21 درصد مشاهده شد. بیشترین مقاومت آنتی بیوتیکی در مقابل پنی سیلین (57/78 درصد)، تتراسایکلین (42/71 درصد) و آمپی سیلین (28/64 درصد) بود و درحالیکه کمترین مقاومت در برابر کلرآمفنیکل (42/21 درصد)، جنتامایسین (28/14 درصد) و سیپروفلوکساسین (14/7 درصد) وجود داشت. تمامی جدایه ها نسبت به ونکومایسین حساس (100 درصد) بودند. نتایج این بررسی نشان دهنده وجود آلودگی استافیلوکوکوس اورئوس در تخم مرغ ها و شیوع نسبتا بالای سویه های مقاوم در برابر برخی آنتی بیوتیکها بود که یک خطر بالقوه برای سلامت انسان محسوب می شود.
Staphylococcus aureus is one of the main causes of foodborne diseases globally. Eggs can contaminated with S.aureus when they make contact with dirty surfaces, litter materials as well as clothing and hands of poultry workers. Therefore, the purpose of this study was to determine the prevalence and antibiotic resistance of S. aureus strains isolated from eggs in Ardabil area located in the northwest of Iran. One hundred and fifty eggs were collected randomly from poultry farms (n=50) and retail outlets (n=50 native and n=50 bulk) in different parts of Ardabil. In terms of S. aureus contamination, eggs were examined using bacterial culture and biochemical tests. From 150 egg samples examined, 9 samples (9.3%) were infected with S. aureus. Out of these, the highest contamination rate of S. aureus was observed in native, industrial and bulk eggs 50%, 28.58% and 21.42%, respectively. There was the highest resistance to penicillin (78.57%), tetracycline (71.42%) and ampicillin (64.28%), while the lowest resistance was observed to chloramphenicol (21.42%), gentamicin (14.28%) and ciprofloxacin (7.14%). All the S. aureus isolates were susceptible to vancomycin (100%). The results of this study indicate the presence of S. aureus infection in eggs and the relatively high prevalence of S. aureus isolates resistant to some antibiotics is a potential risk to human health. It is necessary to pay attention to hygienic points in storing and consuming eggs and monitoring the use of antibiotics.
2. Molla Abaszadeh H, Haji Sheikhzadeh B. Surveying the contamination rate, sensibility and antimicrobial resistance patterns in staphylococcus aureus isolated from traditional cheese consumed in Qotur of khoy province. Journal of Fasa University of Medical Sciences. 2014;4(2):209-17.
3. Azizpour A. A Study of Salmonella Spp. Contamination Rate of Eggs and Assessment of their Antibiotic Resistance Pattern in Ardabil, Iran. Qom University of Medical Sciences Journal. 2020;14(1):38-50.
4. Bencardino D, Vitali LA, Petrelli D. High prevalence of clonally diverse spa type t026 Staphylococcus aureus contaminating rural eggshells. Journal of Medical Microbiology. 2017;66(8):1196-201.
5. Momani WA, Janakat S, Khatatbeh M. Bacterial contamination of table eggs sold in Jordanian markets. Pakistan Journal of Nutrition. 2017;17(1):15-20.
6. Guven K, Mutlu MB, Gulbandilar A, Cakir P. Occurrence and characterization of Staphylococcus aureus isolated from meat and dairy products consumed in Turkey. Journal of Food safety. 2010;30(1):196-212.
7. Nazer A, Dadras H, Eskandari S. Aerobic bacteria isolated from eggs and day-old chicks and their antibacterial resistance in Shiraz, Iran. Iranian Journal of Veterinary Research. 2006;7(2):20-30.
8. Hosseini SM, Arabestani MR, Mahmoodi H, Farhangara E. Prevalence of G, H, I, J Enterotoxin genes and antibacterial susceptibility pattern in staphylococcus aureus strains isolated from different foods. Journal of Mazandaran University of Medical Sciences. 2015;25(123):1-10.
9. Nourbakhsh F, Momtaz H. Detection of antibiotic resistance patterns in Staphylococcus aureus strains isolated from patients admitted to Isfahan hospitals during 2014-2015. KAUMS Journal (FEYZ). 2015;19(4):356-63.
10. Troeman D, Van Hout D, Kluytmans J. Antimicrobial approaches in the prevention of Staphylococcus aureus infections: a review. Journal of Antimicrobial Chemotherapy. 2019;74(2):281-94.
11. Syed MA, Shah SHH, Sherafzal Y, Shafi-ur-Rehman S, Khan MA, Barrett JB, et al. Detection and molecular characterization of methicillin-resistant Staphylococcus aureus from table eggs in Haripur, Pakistan. Foodborne pathogens and disease. 2018;15(2):86-93.
12. Gill AA, Singh S, Thapliyal N, Karpoormath R. Nanomaterial-based optical and electrochemical techniques for detection of methicillin-resistant Staphylococcus aureus: a review. Microchimica Acta. 2019;186(2):1-19.
13. Hızlısoy H, Ertaş Onmaz N, Karadal F, Al S, Yıldırım Y, Gönülalan Z, et al. Antibiotic resistance gene profiles of Staphylococcus aureus isolated from foods of animal origin. Kafkas Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi. 2018;24.
14. Kemal J, Beji W, Tesfamariam G. Occurrence and Evaluation of Antimicrobial Susceptibility of Staphylococcus aureus Isolated from Chicken Eggs, Eastern Ethiopia. J Bacteriol Parasitol S. 2021;9.
15. Khakpoor M, Bozorgnia M. A comparative study of bacterial agents in eggs, with or without eggshell's contamination that produced in Tabriz. Food Hygiene. 2011;1(2):17-27.
16. Rasool A, Hussain L, Shahid M. In vitro antimicrobial susceptibility of bacterial isolates from chicken eggs in Faisalabad. Scholar's Advances in Animal and Veterinary Research. 2015;2(4):238-46.
17. Salihu M, Garba B, Isah Y. Evaluation of microbial contents of table eggs at retail outlets in Sokoto metropolis, Nigeria. Sokoto Journal of Veterinary Sciences. 2015;13(1):22-8.
18. Dehghani M, Akbarpour B, Salari M, Poursheykhani A, Rasoulzadeh H. Assessment of prevalence and antibiotic resistance of Staphylococcus aureus in raw and pasteurized milks of Sari city in the summer of 2014. Iranian Journal of Health and Environment. 2016;9(2):147-54.
19. Wang W, Baloch Z, Jiang T, Zhang C, Peng Z, Li F, et al. Enterotoxigenicity and antimicrobial resistance of Staphylococcus aureus isolated from retail food in China. Frontiers in microbiology. 2017;8:2256.
20. PIRHAJATI MR, Tabibi M, Yaghoubi S, Bakhtiarizadeh F, MOUSAVI NS. Investigation of antibiotic resistance in bacteria isolated from the contents and shell of industrial eggs in Qom city, Iran. 2016.
21. Islam M, Sabrin MS, Kabir MHB, Aftabuzzaman M. Antibiotic sensitivity and resistant pattern of bacteria isolated from table eggs of commercial layers considering food safety issue. Asian Journal of Medical and Biological Research. 2018;4(4):323-9.
22. Eid S, A NASEF S, M ERFAN A. Multidrug resistant bacterial pathogens in eggs collected from backyard chickens. Assiut Veterinary Medical Journal. 2015;61(144):87-103.
23. Aydin A, Muratoglu K, Sudagidan M, Bostan K, Okuklu B, Harsa S. Prevalence and antibiotic resistance of foodborne Staphylococcus aureus isolates in Turkey. Foodborne pathogens and disease. 2011;8(1):63-9.
24. Xu J, Shi C, Song M, Xu X, Yang P, Paoli G, et al. Phenotypic and genotypic antimicrobial resistance traits of foodborne Staphylococcus aureus isolates from Shanghai. Journal of food science. 2014;79(4):M635-M42.
25. Azizpour A. Prevalence and Antibiotic Resistance of Salmonella Serotypes in Chicken Meat of Ardabil, Northwestern Iran. Iranian Journal of Medical Microbiology. 2021;15(2):232-46.
_||_