توسعه دو روش بستهبندی بر پایه نانو ذرات نقره برای افزایش ماندگاری توت فرنگی
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی مواد غذایینگین احسانی 1 , شهلا شهریاری 2 , رضا فامیل مومن 3
1 - کارشناس ارشد گروه صنایع غذایی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - دانشیار گروه مهندسی شیمی، واحد شهر قدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
کلید واژه: اتمسفر اصلاح شده, بستهبندی, توت فرنگی, زمان نگهداری, نانونقره,
چکیده مقاله :
مقدمه: کاربرد راهکارهای جدید در بستهبندی به منظور حفظ خصوصیات کیفی و افزایش طول مدت نگهداری میوههای با ارزشی همچون توت فرنگی مورد توجه محققین بوده است. مواد و روشها: تاثیر استفاده از دو نوع بستهبندی مختلف توت فرنگی شامل (بستهبندی همزمان اتمسفر اصلاح شده به همراه نانو ذرات نقره و بستهبندی با نانو ذرات نقره) بر روی توتفرنگی مورد ارزیابی قرار گرفت. ارزیابی خصوصیات کیفی توتفرنگی هر چهار روز یکبار و در مدت 16 روز انجام شد. شاخصهای اندازهگیری شامل افت وزن، مواد جامد محلول، اسیدیته،pH ، سفتی بافت، میزان رنگ و تغییرات درصد گاز اکسیژن و دی اکسید کربن بود. یافتهها: هر دو نوع بستهبندی مورد مطالعه طول مدت نگهداری توت فرنگی را نسبت به نمونه شاهد افزایش میدهد و بر شاخصهای کیفی تاثیر مثبت داشته است. به طوری که افزایش سفتی بافت، کاهش وزن و درصد فساد مشاهده گردید. نمونههای مورد نظر از شاخصهای حسی بهتری نسبت به نمونه شاهد برخوردار شدند. نتیجهگیری: نتایج تجربی به دست آمده نشان داد که، تاثیر بستهبندی با اتمسفر اصلاح شده همرا ه با نانو ذرات نقره در مقایسه با نمونه شاهد در طول مدت نگهداری بیشتر بوده است به طوری که ماندگاری توتفرنگی از 4 روز به 16 روز افزایش یافت. این نوع بستهبندی توانایی بیشتری جهت حفظ خصوصیات کیفی توت فرنگی را دارا میباشد
Introduction: The application of new approaches for packaging valuable fruits such as strawberry has become an attractive research subject. These approaches are used to keep the fruits properties at high quality by increasing storage time. Materials and Methods: In this study, two different packing methods (Modified Atmosphere Packaging (MAP) using gas mixture (10% O2, 15% CO2, 75% N2) and Nano Silver Particles were employed. The impact of using these methods on the validity of storage time has been studied. The strawberry packaging using Nano Sliver Particles has been analyzed during 16 days in the poly-ethylene covers with the thickness of 40 microns at the temperature of 50°C. The measures used in the experiments consisted of weigh loss, solid particles in solutions, acidity, pH, fruit tissue hardness, color and the weight percentage of the O2 and CO2 existed in the package. Results: The results of the two methods on the qualitative properties of strawberry at 5°C and at different time intervals (i.e. 4, 8, 12 and 16 days) indicated that both methods increased the shelf life of the fruit regards to improved sensory characteristics. Conclusion: The experimental results illustrated that both introduced packaging approaches increased the storage time. The experimental data also indicated that the qualitative characteristics of strawberry, namely fruit color and tissue hardness have increased by using the presented approaches.
حسینی، ز. (1369). روشهای متداول در تجزیه مواد غذایی. انتشارات دانشگاه شیراز.
شیخ الاسلامی، ز. (1384). اثر زمان برداشت و مدت زمان انبارمانی بر خواص کمی و کیفی زردآلو. مجله تحقیقات مهندسی.
خلد برین، ب. و اسلامزاده، ط. (١٣٨٠). تغذیه معدنی گیاهان عالی، انتشارات دانشگاه شیراز، شیراز.
عشقی، ف. هاشمی محمدی، ع.، بدیعی، ف.، محمد حسینی، ز. و احمدی صومعه، ک. (1392). بررسی فعالیت ضد باکتریایی پوششهای بسته بندی نانو نقره در افزایش زمان ماندگاری.ارائه شده در بیست و یکمین کنگره ملی علوم و صنایع غذایی ایران 1392، دانشگاه شیراز.
Abeles, F. B., Morgan, P. W. & Saltveit, M. E. (1992). Ethylene in Plant Biology.2 ed. Academic Press, New York.
An, J., Zhang, M., Wang, S. & Tang, J. (2008).“Physical,Chemical,Microbiological Changes in Stored Green Asparagus Spears as Affected by Coating of Silver Nanoparticles- LWT,41,1000-1007.
Diaz-Mula, H. M., Zapata, P. J., Guillén, F., Valverde, J. M., Valero, D. & Serrano, M. (2011). Modified atmosphere packaging of yellow and purple plum cultivars. 2. Effect on bioactive compounds and antioxidant activity. Postharvest Biology and Technology, 61(2), 110-116.
Brody, A. L. (1989). Controlled/ modified atmosphere/vacuum packaging of food. F&N press. CT.
Barkai Golan, R. (1990). Postharvest disease suppression by atmospheric modification, in food preservation by modified atmospheres. (Eds. M. Calderon & R. Barkai-Golan), CRC press, Boca Raton, FL, 238-265.
Bartolomeu, G. S., Medeiros, A., Pinheiro, C., Maria, G., Carneiro-da-Cunha, A. & Vicente, A. (2012), Development and characterization of a nanomultilayer coating of pectin and chitosan – Evaluation of its gas barrier properties and application on ‘Tommy Atkins’ mangoes. Journal of Food Engineering, 110, 457–464.
Benítez, S., Achaerandio, I., Sepulcre, F. & Pujolà, M. (2013). Aloe vera based edible coatings improve the quality of minimally processed ‘Hayward’ kiwifruit. Postharvest Biology and Technology, 81, 29–36.
Chaudhry, Q., Castle, L. & Watkins R. (2010(. Nanotechnologies in Food. Royal Society of Chemistry. London, 69–85.
Cocci, E., Rocculi, P., Romani, S. & Dalla Rosa, M. (2006). Changes in nutritional properties of minimally processed apples during storage. Postharvest Biology and Technology, 39, 265–271.
Damm, C., Münstedt, H. & Rösch, A. (2008). The antimicrobial efficacy of polyamide 6/silver-nano-and microcomposites. Materials Chemistry and Physics, 108(1), 61-66.
Azeredo, D. & Henriette, M. C. (2009). Nanocomposites for food packaging applications. Food Research International, 42 (9), 1240-1253.
Diaz-Mula, H. M., Zapata, P. J., Guillén, F. N., Valverde, J. M., Valero, D. & Serrano, M. (2011). Modified atmosphere packaging of yellow and purple plum cultivars. 2. Effect on bioactive compounds and antioxidant activity. Postharvest Biology and Technology, 61(2), 110-116.
Feng, Q. L., Wu, J., Chen, G. Q., Cui, F. Z., Kim, T. N. & Kim, J. (2000). A mechanistic study of the antibacterial effect of silver ions on Escherichia coli and staphylococcus aureus. Journal of Biomedical Materials Research,14, 124-125.
Giampieri, F., Tulipani, S., Alvarez-Suarez, J. M., Quiles, J. L., Mezzetti, B. & Battino, M. (2012). The strawberry: composition, nutritional quality, and impact on human health. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 60 (9), 2322-2327.
Kvikliene, N., Kviklys, D. K. & Viskelis, P. (2006). Changes in fruit quality during ripening and storage in the apple cultivar Auksis. Journal of Fruit and Ornamental Plant Research, 14, 195-203.
Li, H., Li, F., Wang, L., Sheng, J., Xin, Z., Zhao, L., Xiao, H., Zheng, Y. & Hu, Q. (2009). Effect of nano-packing on preservation quality of Chinese jujube. Food Chemistry, 114, 547–562.
Martinez, D., Guillen, S., Castillo, S., Valero, D. & Serrano, M. (2003). Modified atmosphere packaging maintains quality of table grapes. Journal of Food Science, 68, 1838-1843.
Pretel, M. & Souty, M. (2000). Use of passive and active modified atmosphere packaging to prolong the postharvest life of three varieties of apricot (Prunus armeniaca L.). European Food Research International, 211,191-198.
Hu, Q., Yong, F., Yanting, Y., Ning, M. A. & Liyan, Z. (2011). Effect of nanocomposite-based packaging on postharvest quality of ethylene-treated kiwifruit (Actinidia deliciosa) during cold storage. Food Research International, 44, 1589-1596.
Graü, R. & María, A. (2007). Apple puree-alginate edible coating as carrier of antimicrobial agents to prolong shelf-life of fresh-cut apples. Postharvest Biology and Technology, 45 (2), 254-264.
Skog, S. & Smith, P. (2003). On-farm Modified atmosphere packaging of sweet cherries. Acta Horticulture, 628, 415-422.
Tian, S. & Jiang, A. (2004). Response of physiology and quality of sweet cherry fruit to different atmospheres in storage. Food Chemistry, 87, 43-49.
Watkins, C. B. (2006). The use of 1-methylcyclopropene (1-MCP) on fruits and vegetables. Journal of Biotechnology Advances, 24, 389-409.
Yang, F. M., Li, H. M., Li, F., Xin, Z. H., Zhao, L. Y., Zheng, Y. H. & Hu, Q. H. (2010). Effect of nano-packing on preservation quality of fresh strawberry (Fragaria ananassa Duch. cv Fengxiang) during storage at 4 degrees C. Journal of Food Science, 75(3), 236-240.
_||_