تاثیر عوامل اقلیمی، نوع بذر و زمان برداشت بر کمیت و کیفیت تکنولوژیکی چغندرقند مناطق غرب ایران
محورهای موضوعی : میکروبیولوژی مواد غذاییمحمد عرفان بهرامی 1 , مسعود هنرور 2
1 - دانشجوی دکتری علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات،
دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2 - دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم و مهندسی صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
کلید واژه: ارزش تکنولوژیکی, چغندرقند, زمان برداشت, شرایط اقلیمی,
چکیده مقاله :
مقدمه: کیفیت تکنولوژیکی چغندرقند مجموعه ای از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی ریشه ذخیره ای چغندرقند است که به صورت پتانسیل ژنتیکی در رقم های اصلاح شده نهفته و تحت شرایط اقلیمی، محیطی و اکولوژیکی هر منطقه و تحت تاثیر تکنیک های زراعی تهیه بستر بذر، کاشت و داشت چغندرقند در مزرعه شکل می گیرد و پس از برداشت و انتقال به کارخانه، طی فرایند استحصال شکر از ریشه چغندرقند نشان داده می شود. مواد و روش ها: این تحقیق در طول یک دوره بهره برداری در سال زراعی 92-1391 روی چغندرهای تحویلی به کارخانه قند همدان انجام شد. در بخش اول به منظور سنجش اثر عوامل محیطی، چغندرها در مناطق مختلف غرب کشور کاشت شده و خصوصیات مختلف فیزیکوشیمیایی و تکنولوژیکی آنها محاسبه گردید. در بخش دوم به منظور بررسی تاثیر زمان برداشت، نمونه ها در دوره های زمانی مختلف برداشت و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و در قسمت آخر این پژوهش اثرات نوع بذر بر کیفیت چغندرهای قند یکی از مناطق مورد سنجش قرار گرفت. تمامی آزمون های آماری در این بررسی بر اساس طرح بلوک کاملا تصادفی و با 4 تکرار انجام شد. یافته ها: نتایج حاصل از بررسی اثرات شرایط محیطی مختلف نشان از تفاوت معنی دار در تمامی فاکتورها بین نمونه ها در سطح 5% داشت. تاثیر زمان های مختلف برداشت بر غلظت سدیم، پتاسیم و ازت مضره نمونه ها نیز معنی دار یافت شد. همچنین ثابت شد نوع بذر می تواند مقادیر پتاسیم، ازت و ضریب قلیائیت چغندرها را تحت تاثیر قرار دهد. نتیجه گیری: نتایج این تحقیق نشان داد که شرایط اقلیمی متفاوت، به عنوان یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر کیفیت نهایی چغندرقند بیشترین اثر را بر نمونه ها دارد.
Introduction: Sugar beet (Beta vulgaris L.) might be considered as one of the most important agricultural plants. The quality and technological values of sugar beets differ from each other and are considered important in sugar industry. The technological values of sugar beet are defined as physical and chemical properties that might be changed by different environmental conditions and genotypes and also determined after extraction of sugar in industry. Materials and Methods: This study was carried out during the years 1391-1392 in Hamedan sugar factory. First, the influences of different climatical conditions on the technological values of sugar beet that were planted in the western part of Iran were determined. Various harvesting times were chosen to evaluate the effect of harvesting time on the quality of sugar beet and finally the effects of genotypes on the quality of the products were demonstrated. Results: Significant differences related to the influence of different climatical conditions on sugar beet quality were observed. In the case of harvesting time, the results indicated that the concentrations of sodium, potassium and nitrogen can vary at different times. The genotype affected the concentrations of potassium and nitrogen as well as the alkalinity coefficient of sugar beets. Conclusion: The results of this study indicated that different environmental conditions are most important factors that influence the sugar beet quality.
ابراهیمی کولائی. ح. (1381). تعیین تاریخ مناسب برداشت سه رقم چغندرقند در همدان. مجله چغندرقند، جلد 18، شماره 2، 131-142
احمدزاده اراجی ح. ر.، عبداللهیان نوقابی. م.، کمالی، غ. ع. و واحدی، س. (1390). تاثیر عوامل اقلیمی بر افزایش عیارچغندر در سال 1386 در ایران، مطالعه موردی:حوضه کارخانه قند چناران. مجله چغندرقند، جلد 27، شماره 1، 101-115
بهادربیگی، ا. (1393). بررسی استفاده از تکنیک پردازش تصویر و هوش مصنوعی برای تخمین برخی ویژگیهای تکنولوژیکی چغندرقند. پایان نامه کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد شهرقدس، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
عبدالهیان نوقابی، م.، شیخ الاسلامی، ر. و بابایی، ب. (1384(. اصطلاحات و تعاریف کمیت و کیفیت تکنولوژیکی چغندرقند. مجله چغندرقند، جلد 21، شماره 1، 101
شیخ الاسلامی، ر. (1382). تکنولوژی قند. 350 صفحه. 104
صادق زاده حمایتی، س.، شیرزادی، م. ح.، آقایی زاده، م.، فتح الله طالقانی، د.، جواهری، م. ع. و علیعسگری، ع. (1391). اثر تاریخ کاشت و برداشت بر عملکرد کمی و کیفی پنج رقم چغندرقند در زراعت پاییزه در منطقه جیرفت. مجله چغندرقند، شماره 28، جلد 1، 25-42 .
عبدالهیان نوقابی، م .(1386) .تحلیلی بر وضعیت زراعت و تولید چغندرقند کشور طی چند سال اخیر. مجله علمی- پژوهشی چغندرقند، جلد 23، شماره 2، 197-198.
هنرور، م.، علیمرادی، ا. و عبداللهیان نوقابی، م. (1384) بررسی وضعیت تکنولوژیکی چغندرقند در مناطق مختلف استان های اصفهان و چهار محال بختیاری. مجله علمی پژوهشی علوم غذایی و تغذیه، سال دوم، شماره 4، 8-17 .
Abdollahian-Noghabi, M., Shaikholeslami, R. & Babaei, B. (2005). Technical terms of sugar beet yield and quality. Sugar Beet Journal, 21 (1), 101-104 .
Akeson, W. R. (1981). Relationship of climate and sucrose content of sugar beet roots. Journal of the ASSBT. 21 (1), 27-40.
Asadi, M. (2006). Beet-sugar handbook: John Wiley & Sons.
Beckett, J. (1982). Variety× environment interactions in sugar beet variety trials. The Journal of Agricultural Science, 98 (02), 425-435.
Besheit, S. & El-Gharbawy, A. (1991). Cultivars, harvesting dates and their effect on yield and quality of sugar beet. Annals of Agricultural Science, Moshtohor.
Bravo, S., Lee, G. & Schmehl, W. (1989). The effect of planting date, nitrogen fertilizer rate and harvest date on seasonal concentration and total content of six macronutrients in sugar beet. Journal of Sugar Beet Research, 29 (1,2), 45-57.
Campbell, L. & Kern, J. (1982). Cultivar✕ Environment Interactions in Sugarbeet Yield Trials. Crop Science, 22 (5), 932-935.
Carter, J. & Traveller, D. (1981). Effect of time and amount of nitrogen uptake on sugarbeet growth and yield. Agronomy Journal, 73 (4), 665-671.
Goto, A., Sato, M., Sasaoka, M., fujii, K., Shinsenji, A., Sugawara, T. & Kimura, M. (1992) Interaction between varietal characteristics and environmental conditions. (1) Location of experiment and harvest time. Proceedings of the Japanese Society of Sugar Beet Technologists, 34, 64-69.
Hayashida, M., Takada, S. & Dempo, H. (1990). Distribution of sucrose and non-sucrose substances in sugar beet [Beta vulgaris] root, 3. Paper presented at the Proceedings of the Sugar Beet Research Association (Japan).
Hoffmann, C. & Marlander, B. (2002). Breeding progress in yield and technical quality of sugarbeet. Zuckerindustrie, 127 (6), 425-429.
Hoffmann, C. M., Huijbregts, T., van Swaaij, N. & Jansen, R. (2009). Impact of different environments in Europe on yield and quality of sugar beet genotypes. European Journal of Agronomy, 30 (1), 17-26.
Hoffmann, C. M. & Märländer, B. (2005). Composition of harmful nitrogen in sugar beet (Beta vulgaris L.)—amino acids, betaine, nitrate—as affected by genotype and environment. European Journal of Agronomy, 22 (3), 255-265.
Jozefyová L, Urban J, Pulkrábek J (2002) The influence of harvest time delaying on yield of sugar beet and sugar. Listy Cukrovarnické a Reparské,118(9/10), 205-207. Ceská zemedelská univerzita v Praze, Prague, Czech Republic
Kandil, A., Badawi, M., El-Moursy, S. & Abdou, U. (2004). Effect of planting dates, nitrogen levels and bio-fertilization treatments on 1: Growth attributes of Sugar Beet (Beta vulgaris, L.). Scientific Journal of King Faisal University (Basic Appl. Sci.), 5 (2), 227-236.
Kenter, C., Hoffmann, C. M. & Märländer, B. (2006). Effects of weather variables on sugar beet yield development (Beta vulgaris L.). European Journal of Agronomy, 24 (1), 62-69.
Mengel, K. (1984). Ernaehrung und Stoffwechsel der Pflanze.
Milford, G., Armstrong, M., Jarvis, P., Houghton, B., Bellett-Travers, D., Jones, J. & Leigh, R. (2000). Effect of potassium fertilizer on the yield, quality and potassium offtake of sugar beet crops grown on soils of different potassium status. The Journal of Agricultural Science, 135 (01), 1-10.
Reinefeld, E., Emmerich, A., Baumgarten, G., Winner, C., & Beiss, U. (1974). Zur voraussage des melassezuckers aus rubenanalysen. Zucker.
Sarwar, M. A., Hussain, F., Ghaffar, A., Nadeem, M. A., Ahmad, M. M., Bilal, M. & Sarwar, M. (2008). Post-harvest studies in sugarbeet (Beta vulgaris). Journal of Agriculture and Social Sciences, 4, 89-91.
Stibbe, C. & Märländer, B. (2002). Field emergence dynamics significance to intraspecific competition and growth efficiency in sugar beet (Beta vulgaris L.). European Journal of Agronomy, 17 (3), 161-171.
Swaaij, N. V. & Huijbregts, T. (2010). Long-term storability of different sugarbeet genotypes-results of a joint IIRB study. Sugar Industry/Zuckerindustrie, 135 (11), 661-667.
Van der Poel, P. (1998). Sugar Technology Beet and Cane Sugar Manufacture PW van der Poel, H. Schiweck, T. Schwartz. Berlin: Verlag Dr. Bartens KG, 479-563.
van der Poel, P., Schiweck, H. & Schwartz, T. (2015). Sugar Technology Beet and Cane Sugar Manufacture. SUGAR INDUSTRY-ZUCKERINDUSTRIE, 140 (1), 22-25.
Winter, S. R. (1998). Sugarbeet response to residual and applied nitrogen in Texas. Journal
of Sugar Beet Research, 35, 43-62.
Wojtczak, M. (2003). ICUMSA-International Commission for Uniform Methods of Sugar Analysis. Gazeta Cukrownicza, 6 (111), 191-192.