بررسی خواص آنتی اکسیدانی و فیتوشیمیایی میوههای قرآنی
محورهای موضوعی : فصلنامه مطالعات قرآنیخاطره خندان بارانی 1 , زهرا حکمت پور 2
1 - گروه شیمی، واحد زاهدان، دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران
2 - گروه شیمی، واحد زاهدان، دانشگاه آزاد اسلامی، زاهدان، ایران
کلید واژه:
چکیده مقاله :
ذکر برخی میوهها و خوراکیها در قرآن کریم با هدفی حکیمانه و دقیق صورت گرفته و امروزه خاصیت آنتی اکسیدانی بسیاری از خوراکیهای نام برده شده در قرآن، مورد تأکید دانشمندان قرار گرفته است. از جمله این میوهها میتوان انگور، انار، خرما، زیتون و انجیر نام برد. میوهها و سبزیجات منبع مهم ویتامینها، مواد معدنی و فیبر برای انسان میباشند. با این حال از جنبههای زیادی مثل محتوای ویتامینها، مواد معدنی، فیبر و همچنین توانایی آنتی اکسیدانی آنها متفاوت هستند. آنتی اکسیدانها موادی هستند که سلولها را از آسیبهای ناشی از مولکولهای ناپایدار موسوم به رادیکالهای آزاد محافظت میکند. رادیکالهای آزاد مولکولهایی هستند که به وسیله آلودگی محیط، فرآیند محیطی افزایش سن، مصرف مواد غذایی ناسالم و اغلب طی فرایند متابولیسم(مصرف اکسیژن برای تولید انرژی) به وجود میآیند. ترکیبات فیتوشیمیایی یا مواد شیمیایی گیاهی، از نظر زیستی ترکیباتی فعالاند که توسط گیاهان تولید میشوند. واژه فیتوشیمیایی، به مواد شیمیایی گیاهی اطلاق میشود که بر سلامتی تأثیر فراوانی دارند، این ترکیبات زیستی فعال، تنوع ساختاری زیادی، از مولکولهای ساده تا پلیمرها نشان میدهند. بنابراین در این مقاله خواص فیتوشیمیایی و آنتی اکسیدانی میوههای قرآنی را مورد مطالعه قرار دادهایم.
Mentioning some fruits and nourishments in Holy Quran are scholarly and exactly and the antioxidant efficiencies which re mentioned in the Book are emphasized by today's scientists. Some of these fruits are grape, pomegranate, date, olive and fig. fruits and vegetables are important sources of vitamins, minerals and fiber for human beings; yet they are different in antioxidants and minerals quantity. Antioxidants protect the cells' damages caused by unstable molecules called free radicals. Photochemical combinations or organic chemicals are active combinations which are produced by plants. The word photochemical is given to the organic chemicals which affect the health. The present paper studies the antioxidants and photochemical efficiencies of Quranic fruits.
قرآن کریم.
ایرانی قمی، اکبر. 1371ش، روش شیخ طوسی در تفسیر تبیان، تهران: انتشارات تبلیغات اسلامی.
رسولی، مهدیه و همکاران. 1394ش، نکات کلیدی اثرات مصرف آنتی اکسیدانها در پیشگیری و درمان بیماریها، تهران: انتشارات گسترش علوم پایه.
طباطبائی، محمدحسین. 1374ش، ترجمه تفسیر المیزان، محمدباقر موسوی همدانی، قم: دفتر انتشارات اسلامی.
قرائتی، محسن. 1376ش، تفسیر نور، تهران: انتشارات مرکز فرهنگی درسهایی از قرآن.
کارلیه، لئوس. 1393ش، سبزیها و میوههای شفابخش، ترجمه مهدی نراقی، تهران: انتشارات امیرکبیر.
منابع لاتین
De Nigris, F., Williams-Ignarro, S., Botti, C. et al. 2006. ''Pomegranate juice reduces oxidized low-density lipoprotein down regulation of endothelial nitric oxide synthase in human coronary endothelial cells'', Nitric Oxide, 15: 259-263.
Egues, I., Sanchez, C., Mondragon, I. 2012. ''Antioxidant activity of phenolic compounds obtained by autohydrolysis of corn residues'',Indust Crops Prod, 36: 164-171.
El Gharras, H. 2009. ''Polyphenols: Food sources, properties and applications'', Int J Food Sci Technol, 44: 2512-2518.
Ghaffari, M. A., Ghiasvand, T. 2006. ''Effect of lycopene on formation of low density lipoprotein-copper complex in copper peroxidation of low-density lipoprotein, as in vitro experiment'', Iran Biomed J, 10: 191-196.
Vayalil, P. K. 2002. ''Antioxidant and antimutagenic properties of aqueous extract of date fruit'', J Agr Food Chem, 50: 610-617.
_||_
Bibliography
The Holy Quran
Iraniqomi, Akbar. 1993, Shihlatous Method in Interpretation Tebyan, Tehran: Islamic propaganda publication.
Elahi Qomishahi, Mohiuddin Mehdi. 2000, translation of Quran al-Karim, Qom: Fatemeh al-Zahra publications.
Rasouli, Mahdieh et al. 2015, Key points of the antioxidant effects in the prevention and treatment of diseases, Tehran: Publication of the spread of basic sciences.
Tabataba'i, Mohammad Hussein. 1996, translation of the commentary of al-Mizan, Mohammad Bagher Mousavi Hamedani, Qom: Islamic Publications Office.
Geraati, Mohsen. 1998, Interpretation of Noor, Tehran: Publications of the Cultural Center Lessons from the Qur'an.
Carlieu, Leos. 2014, Vegetables and Healing Fruits, Translator Mehdi Naraghi, Tehran: Amir Kabir Publications.
De Nigris, F., Williams-Ignarro, S., Botti, C. et al. 2006. ''Pomegranate juice reduces oxidized low-density lipoprotein down regulation of endothelial nitric oxide synthase in human coronary endothelial cells'', Nitric Oxide, 15: 259-263.
Egues, I., Sanchez, C., Mondragon, I. 2012. ''Antioxidant activity of phenolic compounds obtained by autohydrolysis of corn residues'', Indust Crops Prod, 36: 164-171.
El Gharras, H. 2009. ''Polyphenols: Food sources, properties and applications'', Int J Food Sci Technol, 44: 2512-2518.
Ghaffari, M. A., Ghiasvand, T. 2006. ''Effect of lycopene on formation of low density lipoprotein-copper complex in copper peroxidation of low-density lipoprotein, as in vitro experiment'', Iran Biomed J, 10: 191-196.
Vayalil, P. K. 2002. ''Antioxidant and antimutagenic properties of aqueous extract of date fruit'', J Agr Food Chem, 50: 610-617.