مطالعه تاثیر قارچ مایکوریزا و سطوح مختلف اسید هیومیک و اسید سالیسیلیک بر شاخصهای رشدی و میزان اسانس سه رقم گیاه بادرنجبویه (Melissa Officinalis L.)
محورهای موضوعی : فیزیولوژی گیاهی
مهدی حمزه محمدابادی
1
,
علیرضا لادن مقدم
2
,
الهام دانائی
3
,
وحید عبدوسی
4
1 - گیاهان دارویی دانشگاه ازادعلی ابادکتول
2 - گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران
3 - علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار، گرمسار، ایران
4 - گروه علوم باغبانی ، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی ، واحد علوم تحقیقات ، دانشگاه آزاد اسلامی ، تهران ، ایران
کلید واژه: مایکوریزا, اسانس, بادرنجبویه, اسید آلی,
چکیده مقاله :
این تحقیق به منظور بررسی اثر قارچ مایکوریزا و سطوح مختلف اسید هیومیک (صفر، 200 و 400 میلیگرم در لیتر) و اسید سالیسیک (صفر، 100و 200 میلیگرم در لیتر) بر خصوصیات مورفولوژیکی و میزان اسانس سه رقمLemonella) ، Citronella و Varigated) گیاه بادرنجبویه (Melissa Officinalis L.) در سال 1397 و در گلخانهای در شمال ایران اجرا گردید. آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی با 3 تکرار انجام شد. تیمار مایکوریزا و اسید هیومیک در زمان کاشت بذور اعمال گردید و محلولپاشی اسید سالیسیلیک در طی دو مرحله (هفته دوم و سوم کشت در گلدان) انجام شد. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد، تمام تیمارها بر وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه، حجم ریشه و میزان اسانس اثر معنیدار داشتند و در بین ارقام بادرنجبویه رقم Lemonella دارای بالاترین خصوصیات مورفولوژیک و میزان اسانس بود. بیشترین وزن خشک اندام هوایی، وزن تر و خشک ریشه و حجم ریشه در تیمار مایکوریزا+ اسید هیومیک 400 میلیگرم در لیتر+ اسید سالیسیلیک 200 میلیگرم در لیتر و بیشترین وزن تر اندام هوایی در تیمار مایکوریزا+ اسید هیومیک 200 میلیگرم در لیتر+ اسید سالیسیلیک 200 میلیگرم در لیتر بدست آمد. همچنین بیشترین میزان اسانس در تیمار قارچ مایکوریزا+ اسید هیومیک 400 میلیگرم در لیتر+ اسید سالیسیلیک 100 میلیگرم در لیتر مشاهده شد. به طور کلی جهت بهبود رشد رویشی و میزان اسانس گیاه بادرنجبویه، استفاده از رقم Lemonella و کاربرد قارچ مایکوریزا به همراه اسید هیومیک 400 میلیگرم در لیتر و اسید سالیسیلیک 200 میلیگرم در لیتر توصیه میشود.
خدابخش، م. و ا، دانائی. 1398. ارزیابی اثر پرولین و گلایسینبتائین بر برخی خصوصیات مورفوفیزیولوژیک، آنزیمی، رشد و گلدهی شمعدانی(Pelargonium spp)
Binello, A., Cravotto, G., Boffa, L., Stevanato, L., Bellumori, M., Innocenti, M. and N, Mulinacci. 2017. Efficient and
Schmit, R., Peruzzo Ferrarezea, J., Gustavo Sganzerlaab, W., Bachega Rosa, G., Oliveira Xavier, L. Paula de LimaVeeck, A. Iaschitzki Ferreira, P. and S, Primieri. 2021. Salicylic acid application in the initial development of beans (Phaseolus vulgaris L.) under water stress conditions: Agronomical and antioxidant parameters. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology. Volume 31, 101896.