ارزیابی ایمنی خوراک دام تراریخته در صنعت دام و طیور
محورهای موضوعی :
بیوتکنولوژی
سمانه نصراللهی بروجنی
1
1 - مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان شاهین شهر و میمه/ کارشناس مسئول زراعت و باغبانی
تاریخ دریافت : 1400/06/16
تاریخ پذیرش : 1400/12/03
تاریخ انتشار : 1400/12/01
کلید واژه:
محصولات تراریخته,
ارزیابی,
علوفه,
سم شناسی,
اصلاح ژنتیکی,
چکیده مقاله :
امنیت غذایی یکی از مهمترین مسائل جوامع بشری است. روشهای بیوتکنولوژی نوین کشاورزی، از جمله اصلاح ژنتیکی، راهکاری است که از طریق امکان افزایش تولید، استفاده بیشتر از منابع طبیعی و کاهش اثرات زیست محیطی مورد توجه است. بااین حال، انواع جدید محصولات زراعی تراریخته که با روشهای مهندسی ژنتیکی تغییر یافته اند لازم است در معرض ارزیابیهای ایمنی برای تحقق الزامات نظارتی، قبل از بازاریابی قرار گیرند. هدف از ارزیابی، بررسی تاثیر محصولات زراعی تراریخته بر سلامت انسان، حیوان و محیط زیست است. اگرچه، مطالعات بسیاری در مورد ارزیابی ریسک مواد غذایی تراریخته (GM) منتشر شده است، خوراک دام GM مورد توجه نبوده است، با وجوداین که بین 70 تا 90٪ از کل محصولات GM و زیست توده آنها به عنوان خوراک دام استفاده میشود. دراین مقاله، چارچوب نظارتی محصولات GM برای خوراک دام در نظر گرفته شده است و اطلاعات موجود در مورد ارزیابی مواد غذایی GM به عنوان مبنا بررسی میشود. اگرچه، اکثر تکنیکهای مورد استفاده برای ارزیابی ایمنی مواد غذایی GM میتوانند در خوراک دام GM استفاده شوند، بااین وجود بسیاری از قسمتهای گیاهی که برای تغذیه دام استفاده میشود برای انسان غیرقابل استفاده هستند. بنابراین، غلظت پروتئینهای بیان شده جدید در بافتهای مختلف گیاه و و ترکیباتی که بطور طبیعی در گیاه وجوددارند اما مقدارشان در گیاه تراریخته و و خوراک دام حاصل از آن تغییر کرده است به عنوان شاخص در نظر گرفته میشود. توسعه بیشتر روشهای اختصاصی برای ارزیابی محصولات GM برای مصرف حیوانات، در ایمنی خوراک GM ضرورت دارد.
منابع و مأخذ:
Alexandrova N., Georgieva K. and A, Atanassov. 2005. Biosafety regulations of GMOs: national and international aspects and regional cooperation. Biotechnol. Equip.19 (sup3): 153–172.
Barros J., Temple S. and R. A, Dixon. 2019. Development and commercialization of reduced lignin alfalfa. Opin. In Biotechnol,56: 48–54.
Boutigny A. L., Barranger A., De Boisséson C., Blanchard Y. and M, Rolland. 2019. Targeted next generation sequencing to study insert stability in genetically modified plants. Rep,9 (1): 2308.
Buzoianu S. G., Walsh M. C., Rea M. C., Cassidy J. P., Ross R. P. and G. E, Gardiner. 2012. b. Effect of feeding genetically modified Bt MON810 maize to ∼40-day-old pigs for 110 days on growth and health indicators, Animal6 (10): 1609–1619.
Cen H., Ye W., Liu Y., Li D., Wang K. and W, Zhang. 2016. Overexpression of a chimeric gene, OsDST-SRDX, improved salt tolerance of perennial ryegrass. Rep.6: 27320.
Corbisier, P. and H, Emons. 2019. Towards metrologically traceable and comparable results in GM quantification. Bioanal. Chem,411 (1): 7–11.
Dalmira F. U., Melina P. U., Jose´-Benigno V. T., Josefina L. F., Raymundo G. E. and A. S, Abraham. 2016. Development, optimization and evaluation of a duplex droplet digital PCR assay to quantify the T-nos/hmg copy number ratio in genetically modified maize. Chem,88 (1):, 812–819.
Devos, Y., Demont, M., Dillen, K., Reheul, D., Kaiser, M. and O, Sanvido. 2009. Coexistence of genetically modified and Non-GM crops in the european union: a review. Agric,29: 11–30.
Devos, Y., Gaugitsch H., Gray, A. J., Maltby, L., Martin, J. and J. S, Pettis. 2016. Advancing environmental risk assessment of regulated products under EFSA’s remit. EFSA J,14: e00508.
Flachowsky, G., Aulrich, K., Berk, A., Daenicke, R. and T, Reuter. 2002. Nutritional assessment of feeds from genetically modified (GM) crops. Soc. Nutr. Physiol,11: 183–186.
Flachowsky, G., Schafft, H. and U, Meyer. 2012. Animal feeding studies for nutritional and safety assessments of feeds from genetically modified plants: A review. Für Verbrauch. und Lebensm, 7 (3): 179–194.
Fraiture, M. A., Saltykova, A., Hoffman ,S., Winand, R., Deforce, D. and K, Vanneste. 2018. Nanopore sequencing technology: a new route for the fast detection of unauthorized GMO. Rep,8 (1): 7903.
Gao, W., Tian ,J., Huang, K., Yang, Z., Xu, W. and Y, Luo. 2019. Ultrafast, universal and visual screening of dual genetically modified elements based on dual super PCR and a lateral flow biosensor. Food Chem,279: 246–251.
Giraldo, P. A., Cogan, N., Spangenberg, G., Smith, K. and H, Shinozuka, 2019. Development and application of droplet digital PCR tools for the detection of transgenes in pastures and pasture-based products. In Plant Sci,9: 1923.
Guttikonda, S. K., Marri, P., Mammadov, J., Ye, L., Soe, K. and K, Richey. 2016. Molecular characterization of transgenic events using next generation sequencing approach. PloS One, 11(2): e0149515.
Hong, B., Du, Y., Mukerji, P., Roper, J. M. and L. M, Appenzeller. 2017. Safety assessment of food and feed from GM crops in Europe: evaluating EFSA’s alternative framework for the rat 90-day feeding study. Agric. Food Chem,65 (27): 5545–5560.
Klümper, W. and M, Qaim. 2014. A meta-analysis of the impacts of genetically modified crops. PloS One,9 (11): e111629.
Levitsky, E. L. 2016. Problem of genetically modified foods safety: a toxicologist's view. Acta, 9(1): 7–25.
Li, X., He, X. L. Y., Xiao, G., Jiang, X. and K, Huang. 2008. Comparative analysis of nutritional composition between herbicide-tolerant rice with bar gene and its non-transgenic counterpart. Food Compos Anal,21: 535–539.
Li, R., Quan, S., Yan, X., Biswas, S., Zhang, D. and J, Shi. 2017. Molecular characterization of genetically modified crops: challenges and strategies. Adv,35 (2): 302–309.
Lin, C. H. and T. M, Pan. 2016. Perspectives on genetically modified crops and food detection. Food Drug Anal,24 (1): 1–8.
Panter, S., Mouradov, A., Badenhorst, P., Martelotto, L., Griffith, M. and K. F, Smith. 2017. Re-programming photosynthetic cells of perennial ryegrass (Lolium perenne L.) for fructan biosynthesis through transgenic expression of fructan biosynthetic genes under the control of photosynthetic promoters. Agronomy, 7(2): 36.
Pauwels, K., De-Keersmaecker, S., De-Schrijver, A., Du-Jardin, P., Roosens, N. and P, Herman. 2015. Next-generation sequencing as a tool for the molecular characterisation and risk assessment of genetically modified plants Added value or not? Trends in Food Sci. Technol,45: 319–326.
Putnam, D. H., Woodward, T., Reisen, P. and S, Orloff. 2016. Coexistence and market assurance for production of non–genetically engineered alfalfa hay and forage in a biotech era. Crop Forage Turfgrass Manage,2: 1.
Ramessar, K., Peremarti, A., Gómez-Galera, S., Naqvi, S., Moralejo, M. and P, Munoz. 2007. Ransgenic crop plants: a case of the science not supporting the politics. Transgenic Res,16: 261–280.
Ren, R., Wang, H., Guo, C., Zhang, N., Zeng, L. and Y, Chen. 2018. Widespread whole genome duplications contribute to genome complexity and species diversity in angiosperms. Plant, 11(3): 414–428.
Smith, K. and G, Spangenberg. 2016. Considerations for managing agricultural co-existence between transgenic and non-transgenic cultivars of outcrossing perennial forage plants in dairy pastures. Agronomy, 6(4): 59.
Songstad, D. D., Petolino, J. F., Voytas, D. F. and N. A, Reichert. 2017. Genome editing of plants. Rev. In Plant Sci,36 (1): 1–23.
Tiwari, A. and K. N, Singh. 2018. Transgene copy number. Pharmacogn. Phytochem,7 (2): 1829–1835.
Tsatsakis, A. M., Nawaz, M. A., Tutelyan, V. A. and K, Golokhvast. 2017. Impact on environment, ecosystem, diversity and health from culturing and using GMOs as feed and food. Food Chem. Toxicol,107: 108–121.