بررسی ویژگیهای مورفوفیزیولوژیک و عمر گلجایی آلسترومریا (Alstromeria spp.) با کاربرد اسید سالیسیلیک در پس از برداشت
محورهای موضوعی : باغبانیمهناز قنبری 1 , الهام دانائی 2
1 - کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران
2 - دانشیار، گروه علوم و مهندسی باغبانی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران
کلید واژه: اسید سالسیلیک, نانو ذرات نقره, آلسترومریا, عمر گلجایی,
چکیده مقاله :
این تحقیق به منظور افزایش کیفیت و طول عمر پس از برداشت گلهای شاخه بریده آلسترومریا طراحی و انجام شد. در این بررسی از تیمار کوتاه مدت اسید سالیسیلیک در سه سطح 50، 100 و 150 میلیگرم در لیتر و سپس محلول نگهدارنده نانو ذرات نقره 2 میلیگرم در لیتر به همراه ساکارز 3 درصد استفاده شد. آب مقطر و نانو ذرات نقره به همراه ساکارز به عنوان شاهد، بود. این آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 3 تکرار (هر تیمار شامل 5 شاخه گل بریده آلسترومریا) انجام شد. نمونهبرداری و اندازهگیری صفات مورد نظر در روزهای شروع آزمایش، 5، 10 و 15 صورت گرفت. نتایج نشان داد که بیشترین وزن تر نسبی، میزان جذب محلول، درصد شاخص ثبات غشاء سلول و عمر گلجایی گلهای شاخه بریده آلسترومریا در تیمار اسید سالیسیلیک 150+ نانو ذرات نقره+ ساکارز بود. بیشترین میزان مواد جامد محلول، محتوای آنتوسیانین و کلروفیل کل در تیمار اسید سالیسیلیک 100+ نانو ذرات نقره+ ساکارز بدست آمد. لذا میتوان غلظتهای 100 و 150 میلیگرم در لیتر اسید سالیسیلیک به همراه نانو ذرات 2 میلیگرم در لیتر و ساکارز 3 درصد را برای بهبود ویژگیهای مورفوفیزیولوژیک و عمر گلجایی آلسترومریا توصیه نمود.
This research was designed in order to increase the quality and longevity of Alstroemeria cut flowers after harvesting. In this study, the puls treatment of salicylic acid at three levels of 50, 100 and 150 mg/liter and then the preservative solution of silver nanoparticles 2 mg/liter with 3% sucrose was used. Distilled water and silver nanoparticles with sucrose were used as controls. The experiment was conducted as a factorial in the form of a completely randomized statistical design with 5 treatments and 3 replications (each treatment included 5 Alstroemeria cut flower branches). Sampling and measurement of desired traits were done on the 5th, 10th and 15th days of the experiment. The results showed that the highest relative fresh weight, solution absorption rate, percentage of cell membrane stability index and shelf life of Alstroemeria cut flowers were in salicylic acid 150+ silver nano particles+ sucrose Treatment. The highest amount of soluble solids, anthocyanin content and total chlorophyll was obtained in salicylic acid 100+ silver nanoparticles+ sucrose treatment. Therefore, concentrations of 100 and 150 mg/L of salicylic acid with nanoparticles 2 mg/L and sucrose 3% can be recommended to improve the morphophysiological characteristics and shelf life of Alstromeria spp.
1) حسینزاده، ا.، کلاتهجاری، س.، زریننیا، و.، مشهدی اکبربوجار، م و. س، حسینزاده. 1393. بررسی اثر نانو ذرات نقره بر کیفیت و طول عمر گل بریده رز. نشریه گیاه و زیست بوم،10(40):85-73.
2) سید حاجیزاده، ح. 1397. مقایسهی کاربرد پیش و پس از برداشت اسید سالیسیلیک در روند پیری گل لیلیوم عید پاک رقم tresor. مجله علوم باغبانی ایران (علوم کشاوری ایران)، 49(2): 383-395.
3) علیپور، ن و. ا، دانائی. 1397. اثر محلولپاشی نانوکلات پتاسیم، سلنیوم و کلسیم بر خصوصیات کمی، کیفی، رشد و گلدهی جعفری آفریقایی(Tagetes erecta). فصلنامه زیستشناسی سلولی و مولکولی گیاهی، 13(1): 42-31.
4) کاظمیپور، ص.، هاشمآبادی، د.، کاویانی، ب و. ر، محمدی. 1394. اثر نانوذرات نقره و سیلیکات سدیم بر عمر گلجایی و کیفیت گل شاخه بریده داوودی (Dendranthema grandiflorum L). نشریه تولید فرآوری محصولات زراعی و باغی، 5(18): 73-63.
5) مالکی، م ص. و ع ا، احسانپور. 1396. اثر اسید سالیسیلیک بر مقدار فنل کل، فلاونوئید، آنتوسیانین و آنزیمهای فنیل آلانین آمونیالیاز و تیروزین آمونیالیاز در گیاه گوجه فرنگی (Solanum lycopersicum Mill). زيستشناسی گیاهی ايران، 9(34): 37-33.
6) محمدی، ز و. س ن ا، مرتضوی. 1393. تأثير ساكارز و اسيد ساليسيليك بر ماندگاري و كيفيت پس از برداشت گل شاخه بريده آلسترومريا (Alstroemeria cv. Stratus). نشريه علوم باغباني (علوم و صنايع كشاورزي)، 28(4): 516-505.
7) Abdossi, V. and E, Danaee. 2019. Effects of Some Amino Acids and Organic Acids on Enzymatic Activity and Longevity of Dianthus caryophyllus cv. Tessino at Pre-Harvest Stage. Journal of Ornamental Plants, 9(2): 93-104.
8) Amin, A O. 2017. Influence of Nanosilver and stevia extract on cut anthurium inflorescence. MiddleEast Journal of Applied Sciences, 7(2): 299-313.
9) Arfan, M., Athar, H R. and M, Ashraf. 2007. Does exogenous application of salicylic acid through the rooting medium modulate growth and photosynthetic capacity in two differently adapted spring wheat cultivars under salt stress? Journal of Plant Physiology, 164: 685-694.
10) Danaee, E. and V, Abdossi. 2018. Effect of Different Concentrations and Application Methods of Polyamines (Putrescine, Spermine, Spermidine) on Some Morphological, Physiological, and Enzymatic Characteristics and Vase Life of Rosa hybrida cv. ‘Dolce Vita’ Cut Flower. Journal of Ornamental Plants, 8(3): 171-182.
11) Danaee, E. and V, Abdossi. 2016. Evaluation of the effect of plant growth substances on longevity of gerbera cut flowers cv. Sorbet. Iranian Journal of Plant Physiology, 7 (1): 1943- 1947.
12) Dareini, H., Abdossi, V. and E, Danaee. 2014. Effect of some essential oils on postharvest quality and vase life of gerbera cut flowers (Gerbera Jamesonii cv. sorbet). European Journal of Experimental Biology, 4(3): 276-280.
13) Ezhilmathi, K., Singh, E V P., Arora, E A. and E R K, Sairam. 2007. Effect of 5-sulfosalicylic acid on antioxidant activity in relation to vase life of Gladiolus cut flowers. Plant Growth Regulation, 51(2): 99–108.
14) Ichimura, K., Kohata, K. and R, Goto. 2000. Soluble carbohydrates in Delphinium and their influence on sepal abscission in cut flowers. Physiology, 108: 307-313.
15) He, Y., Qian, L., Liu, X., Hu, R., Huang, M., Liu, Y., Chen, G., Losic, D. and H, Zhu. 2018. Graphene oxide as an antimicrobial agent can extend the vase life of cut flowers. Nano Research, 11(11): 6010-6022.
16) Javadi Moghadam, A R., Ladam Moghadam, A R. and E, Elham Danaee. 2015. Response of growth and yield of cucumber plants (cucumis sativus l.) different foliar application of nano- iron and zinc. International Research Journal of Applied and Basic Sciences, 9(9).
17) Kazemi, M., Hadavi, E. and J, Hekmati. 2011. Role of Salicylic Acid in Decreases of Membrane Senescence in Cut Carnation Flowers. American journal of plant physiology, 6(2): 106-112.
18) Lu, P., Cao, J., He, S., Liu, J., Li, H., Cheng, G., Ding, Y. and D C, Joyce. 2010. Ano-silver pulse treatments improve water relations of cut Rose cv. Movie Star flowers. Postharvest Bio Tec, 57: 196-202.
19) Mei-hua, F W., Jian-xin, L., Shi, G. and L, Fan. 2008. Salicylic acid and 6-BA effects in shelf-life improvement of Gerbera Jamesonii cut flowers. Anhui Agricultural Science Bulletin.
20) Moghadam, M., Omid Beygi, R., Yazdani, N. and N, Asgari Raberi. 2008. Evaluation of antifungal secondary metabolites obtained from some medicinal plants against fungal Macrophomina phaseolina. In: Proceeding of the 5th Iranian Horticultural Science Congress. Fars, Iran.
21) Pun, U K., Shimizu, H., Tanase, K. and K, Ichimura. 2005. Effect of sucrose on ethylene biosynthesis in cut spray carnation flowers. Acta Horticulturae, 669: 171-174.
22) Rai, M., Yadav, A. and A, Gade. 2009. Silver nanoparticles as a new Generation of antimicrobials. Biotech Advances, 27: 76-83.
23) Soroori, S., Danaee, E., Hemmati, Kh. and A R, Ladan Moghadam. 2021. Effect of Foliar Application of Proline on Morphological and Physiological traits of Calendula officinalis L. Under Drought Stress. Journal of Ornamental Plants, 11(1): 13-30.
24) Wang, L J., Fan, L., Loescher, W., Duan, W., Lie, G J., Cheng, J S., Lou, H B. and S H, Li. 2010. Salicylic acid alleviates decreases in photosynthesis under heat stress and accelerates recovery in grapevine leaves. Plant Biology, 10: 1-15.
25) Zamani, S., Kazemi, M. and A, Aran. 2011. Postharvest life o Rose flowers as affected by salicylic acid and glutamine. Applied Sciences, 12(9): 1621-1624.