مطالعه محتوای دانه گیاهان چندساله تیره چتریان در استان یزد (مطالعه موردی Ferula assa-foetida،Dorema ammoniacum و Prangos ferulacea.)
محورهای موضوعی : فیزیولوژی گیاهیمحمد حسین حکیمی میبدی 1 , غلامرضا زارعی 2 , محدثه حبیب زاده میبدی 3
1 - استادیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، واحد میبد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران
2 - استادیار، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، واحد میبد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران
3 - دانشجوی دکتری، گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، واحد میبد، دانشگاه آزاد اسلامی، یزد، ایران
کلید واژه:
چکیده مقاله :
مطالعه میزان روغن، پروتئین و ترکیب اسیدهای چرب در دانه گیاهان به دلیل اهداف اقتصادی، تاکسونومیکی و مرتعی صورت میگیرد. در این تحقیق محتوای دانه سه گونه Ferula assa-foetida، Dorema ammoniacum و Prangos ferulacea مورد بررسی قرارگرفت. استخراج روغن به مدت 8 ساعت و در دمای 75 درجه سانتیگراد، آنالیز اسیدهای چرب با دستگاه گازکروماتوگراف و اندازه گیری پروتئین به روش کجلدال صورت گرفت. نتایج نشان داد روغن بذر در گونه های مورد مطالعه در مقایسه با دانه های روغنی معمول کم می باشد. میزان روغن کل در بذور این گونه ها بین 12/8% تا 15/10% متغیر است و آنغوزه بیشترین درصد روغن را دارا می باشد. آنالیز اسیدهای چرب نشان داد که روغن آنغوزه، جاشیر و وشاء به ترتیب دارای 69/82 درصد، 39/90 درصد و 67/90 درصد اسید چرب غیر اشباع هستند. پس از اسید چرب 18:1 اسید چرب لینولئیک (18:2) بیشترین میزان را از بین اسیدهای چرب غیر اشباع به خود اختصاص داده است. بیشترین میزان اسید لینولئیک در وشاء (57/23%) و کمترین آن در جاشیر (79/18%) مشاهده شد.