بررسی اثر برگ گیاه کاهوی ایرانی بر عملکرد و بافت کبد در موش های صحرایی نر بالغ تحت تیمار با اتانول
محورهای موضوعی : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیفاطمه سپرهم 1 , مهرداد شریعتی 2 , اکبر زراعت پیشه 3
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه بیولوژی، واحد کازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون. ایران.
2 - دانشیار، گروه بیولوژی، واحد کازرون،دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون. ایران
3 - استادیار، گروه بیولوژی، واحد جیرفت، دانشگاه آزاد اسلامی، جیرفت. ایران.
کلید واژه: کبد, اتانول, موش صحرایی, کاهو,
چکیده مقاله :
زمینه و هدف:امروزه مصرف الکل به عنوان یک معضل اجتماعی سبب ایجاد بیماری ها و ناهنجاری های مختلف در بدن انسان به خصوص اختلالات کبدی، می باشد. هدف از این مطالعه بررسی اثر برگ گیاه کاهوی ایرانی (Lactuca sativaL.) بر سطح سرمی آنزیم های کبدی(ASTALTALP و GGT)، میزان آلبومین و پروتئین تام، تغییرات بافت کبد به دنبال مصرف اتانول، می باشد.روش کار:در این مطالعه به منظور القای آسیب کبدی، از اتانول استفاده شد. 48 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار با وزن 10190 گرم به صورت تصادفی در 6 گروه 8 تایی قرار گرفتند و با مقادیر 20% و 40% و 60% کاهو و اتانول 30% تیمار شدند. اتانول با دوز 1 میلی لیتر بر 100 گرم وزن موش(میانگین 2 میلی لیتر) روزانه به صورت خوراکی و کاهو به صورت ترکیب با غذای روزانه به مدت 28 روز تجویز شدند. پس از خونگیری و جداسازی سرم، میزان فعالیت آنزیم های کبدی(ASTALTALP وGGT ) و آلبومین و پروتئین تام درون سرم اندازه گیری و به منظور مطالعات هیستوپاتولوژی کبد، مقاطع بافتی تهیه گردید.یافته ها:تغییرات وزن بدن و کبد در گروه های دریافت کننده اتانول و کاهو نسبت به گروه کنترل معنی دار نمی باشد. میزان تغییرات آنزیم های ASTALTALP GGT، پروتئین تام و آلبومین در گروه های تجربی دریافت کننده کاهو نسبت به گروه تیمار شده با اتانول به تنهایی، در سطح آماری 05/0 Pمعنی دار بود. مطالعات بافتی نشان داد که در گروه تیمار شده با اتانول مناطق وسیع خالی از سلول های هپاتوسیت وجود دارد و روند بهبودی در گروه های تجربی دریافت کننده کاهو مشاهده شد.نتیجهگیری:مصرف کاهو در دوز 60 % کاهو به علت داشتن ترکیبات آنتی اکسیدانی و فنلی بیشتر، باعث محافظت سلول های کبدی در مقابل استرس اکسیداتیو ناشی از اتانول می شود در نتیجه سطح آنزیم ها و فاکتورهای بیوشیمیایی کبد به حد طبیعی برمیگردد و تخریب بافت کبد به حداقل می رسد.
Inroduction and Objective: Today, consume of alcohol is social problems and as well as causing various diseases and abnormalities in physiological disorders in the human body, especially the liver. In this study has tried to, the effect of Lactuca sativa leaf on serum levels of liver enzymes (AST, ALT, ALP, and GGT) and albumin, total protein and liver tissue, followed by alcohol, were investigatedMaterial and Methods: In this study, in order to induce liver damage, ethanol was used. 48 adult male Wistar rats weighing 190 ± 10 g were randomly divided into 6 groups of 8 and with doses of 20%, 40% and 60% of Lactuca sativa and ethanol (30%) were treated. Daily dose of 2 mL of ethanol orally and Lactuca sativa combination with diet was administered daily for 28 days. After blood sampling and separation of serum, the activity level of liver enzymes (AST, ALT, ALP, and GGT) and albumin and total protein in serum were measured and in histopathological studies of liver tissue sections were prepared.Results:Changes in body weight and liver levels in the groups receiving ethanol and Lactuca sativa are not significant compared to the control group. Reducing the level of enzymes (AST, ALT, ALP, and GGT) and increased total protein and albumin in the group receiving Lactuca sativa compared to the group treated with ethanol alone, in the statistics level p ≤ 0.05 was significant. Histological studies showed that group treated with ethanol, there were large areas devoid of hepatocytes. Improvement was observed in the group receiving Lactuca sativaConclusion:Lactuca sativaconsumption at a dose of 60% due to higher phenolic compounds and antioxidant activity, cause of protect liver cells is against oxidative stress induced by ethanol , as a result, the level of liver enzymes and biochemical parameters returned to normal and liver tissue damage is minimized