بررسی اثر میوه زرشک زرافشان بر عملکرد و بافت کبد در موش های صحرایی نر بالغ تحت تیمار با اتانول
محورهای موضوعی : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیشیوا شکوری نیا 1 , مهرداد شریعتی 2
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه بیولوژی، واحدکازرون، دانشگاه آزاد اسلامی،کازرون. ایران.
2 - دانشیار، گروه بیولوژی، واحدکازرون، دانشگاه آزاد اسلامی، کازرون. ایران
کلید واژه: کبد, اتانول, موش صحرایی, زرشک زرافشان,
چکیده مقاله :
زمینه و هدف:امروزه مصرف الکل سبب ایجاد بیماریها و ناهنجاریهای مختلف به خصوص اختلالات کبدی می شود. هدف از این مطالعه بررسی اثر میوه زرشک زرافشان(Bereberis integerrima) بر سطح سرمی آنزیم های کبدی(ALTASTALPGGT)، میزان آلبومین و پروتئین تام و تغییرات بافت کبد به دنبال مصرف اتانول می باشد.روش کار:در این مطالعه به منظور القای آسیب کبدی، از اتانول استفاده شد.50 سر موش صحرایی نر بالغ از نژاد ویستار با وزن 160تا220 گرم به صورت تصادفی در 5 گروه10تایی:1 )گروه کنترل،2)گروه شاهد مثبت(دریافت کننده الکل 20%)، 3)گروه شاهد منفی(دریافت کننده دوزmg/kg 200 زرشک)گروه تجربی 1 و 2 به ترتیب(21 روز اول الکل 20 % و 28 روز دوم دوزmg/kg 100و 200 زرشک زرافشان) تقسیم گردیدند.پس از خون گیری و جداسازی سرم، میزان فعالیت آنزیم های کبدی(AST,ALT,ALP,GGT) و آلبومین و پروتئین تام درون سرم سنجش و به منظور مطالعات هیستوپاتولوژی کبد، مقاطع بافتی تهیه شد.یافته ها:نتایج تغییرات یکسان وزن بدن و کبد را در گروه های دریافت کننده اتانول و زرشک نسبت به گروه های شاهد و کنترل نشان داد. میزان تغییرات آنزیم های ASTALTALPGGT، پروتئین تام و آلبومین در گروه های تجربی دریافت کننده زرشک نسبت به گروه تیمارشده با اتانول در سطح0.05 p≤معنی دار بود. مطالعات بافتی نشان داد،که در گروه تیمار شده با اتانول مناطق وسیع خالی از سلول های هپاتوسیت وجود دارد و روند بهبودی در گروه های تجربی دریافت کننده عصاره میوه مشاهده گردید.نتیجه گیری:مصرف عصاره میوه زرشک زرافشان در دوز 200 به علت داشتن ترکیبات آنتی اکسیدانی و فلاونوئید بیشتر، باعث محافظت سلول های کبدی در مقابل استرس اکسیداتیو ناشی از اتانول می شود.
Inroduction & Objective:Nowadays consuming alcohol causes diseases and different disorders ,specially liver disorder.The purpose of this survey is to study the effect of berberis integerrima’s fruit on liver enzymes,serum level (ALT, AST, ALP,GGT), albumin scale and total protein and changes in liver tissue caused by consuming alcohol.Material and Methods:: In this study, ethanol was used to apply liver damage.50 male Wistar rats(160-220 gr) were randomly divided into 5 groups as follows:1)Control group without any treatment,2)Positive sham group receiving 2 ml of 20% ethanol daily by gavage ,3)Negative sham group receiving berberis integerrima dose(200 mg/kg bw) and experimental groups1 and 2 receiving 20% ethanol respectively for 21 days and in the second 28days,100mg/ kg and 200 mg / kg doses of berberis integerrimawere prescripted ,Then blood samples,were taken to measure,liver enzyme ,Albumin and the Total proteinlevels.Histological section for histopathological studies of liver were provided.Results: The results showed that changes in body and liver weight in sham groups were not significant in comparison to control groups. In enzymes like AST, ALP, GGT,ALT,Albumin and total protein in exprimental groups receiving Berberis integerrima were significant atp≤./5 level in compare to positive sham group that was treated with ethanol.Histological studies shows that in the positive sham group that was treated with ethanol large areas of empty hepatocyte cells were seen, and the recovery processes were observed in the experimental groups receiving Berberis integerrima’s extractConclusion: Because of having anti-oxidative compounds and more flavonord Consuming berberis integerrima extract in (200 mg/kg) dose protects liver cell against oxidative stress caused by ethanol