بررسی اثر مولتی آنزیم بر صفات تولیدی و ریخت شناسی روده جوجه های گوشتی تغذیه شده با تفاله گوجه فرنگی
محورهای موضوعی : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیحسن لطفی 1 , بهمن نویدشاد 2 , محمدرضا اسدی 3 , فرزاد میرزایی آقجه قشلاق 4 , رضا بهمرام 5 , افسانه داداشی اورنج 6 , علی کلانتری حصاری 7
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2 - گروه علوم دامی،دانشگاه محقق اردبیلی،اردبیل،ایران.
3 - عضوهیات علمی ،موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی، کرج، ایران
4 - گروه علوم دامی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
5 - گروه علوم دامی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
6 - گروه علوم دامی،دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل،ایران
7 - گروه پاتوبیولوژی، دانشکده پیرادامپزشکی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
کلید واژه: "مولتی آنزیم", "ریخت سنجی", "تفاله گوجه فرنگی", "عملکرد رشدی",
چکیده مقاله :
زمینه و هدف: تفاله گوجه فرنگی یکی ازمحصولات فرعی صنایع غذایی است که به مقدار زیادی در ایران تولید می شود و به دلیل درصد فیبر بالا ممکن است سطح مصرف آن در جیره جوجه های گوشتی با محدودیت همراه باشد. بنابراین، مطالعه حاضر با هدف بهبود ارزش غذایی تفاله گوجه فرنگی با استفاده از مولتی آنزیم در تغذیه جوجه های گوشتی انجام گرفت.روش کار: در این آزمایش جوجه های گوشتی با جیره بدون تفاله گوجه فرنگی و آنزیم(شاهد)، 5 درصد تفاله گوجه فرنگی(بدون آنزیم)، 5 درصد تفاله گوجه فرنگی و 2/0 درصد مولتی آنزیم، 10درصد تفاله گوجه فرنگی(بدون آنزیم)، 10 درصد تفاله گوجه فرنگی و 2/0 درصد مولتی آنزیم برای مدت 42 روز تغذیه شدند.یافته ها: دردوره پایانی وکل دوره آزمایش، جوجههای تغذیه شده با سطوح مختلف تفاله گوجه فرنگی همراه با آنزیم، نسبت به گروههای تغذیه شده بدون آنزیم، میزان افزایش وزن بیشتر و قابل مقایسه با گروه شاهد داشتند (05/0>P). وزن سنگدان خالی در گروه مصرف کننده 5% تفاله گوجه فرنگی با آنزیم در مقایسه با گروه شاهد و نیز گروه 10% تفاله گوجه فرنگی و آنزیم، افزایش مشاهده شد(05/0>P). لیپیدهای سرم خون شامل کلسترول، تری گلیسیرید و LDLتحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار نگرفتند، اما جیره های حاوی تفاله گوجه فرنگی غلظت سرمی HDLبالاتری نسبت به تیمار شاهد داشتند(05/0>P). ارتفاع پرز ژژنوم و ایلئوم جوجه های تغذیه شده با جیره حاوی 5 درصد تفاله گوجه فرنگی همراه با آنزیم به طور معنی داری بیشتر از سایر تیمارها بود، اما بیشترین میزان ضخامت پرز ژژنوم و ایلئوم در تیمار 5 درصد تفاله گوجه فرنگی بدون آنزیم مشاهده شد(05/0>P). سطح 10 درصد تفاله گوجه فرنگی باعث کاهش هزینه خوراک به ازای واحد افزایش وزن زنده به میزان 5 درصد گردید.نتیجه گیری: نتایج این تحقیق نشان دهنده اثر مثبت استفاده از مولتی آنزیم بر افزایش ارزش غذایی تفاله گوجه فرنگی تا سطح 10 درصد از جیره غذایی جوجه های گوشتی بود.
AbstractInroduction & Objective: Tomato pulp is one of the by-products of the food industry that is produced in large quantities in Iran and due to the high percentage of fiber, its level of consumption in broiler diets may be limited.Therefore, the aim of this study was to improve the nutritional value of tomato pulp using a multivalent enzyme in the nutrition of broiler chickens.Materials and Methods: In this experimentthebroiler chicks fed diets without tomato pulp and enzyme (control), containing 5% tomato pomace without enzyme, containing 5% tomato pomace and 0.2% multi-enzyme, containing 10% tomato pomace without enzyme and 10% tomato pomace and 0.2% multi-enzyme for 42 days.Results: During the Finisher and the whole the experiment period, chicks fed different levels of tomato pomace with enzyme had a higher weight gain than enzyme free comparable diets (P<0.05). There was an increase in the the empty gizzard weight in chickens fed 5% tomato pomace with enzyme compared to the control group and also the 10% tomato pomace and enzyme group (P <0.05).Serum lipids including cholesterol, triglyceride and LDL were not affected by the experimental diets, but diets containing tomato pomace had higher HDL concentration than the control group (P <0.05). The villi height of jejunum and ileum of chicks fed 5% tomato pomace with enzyme was significantly higher than other treatments, but highest amount of villi of jejunum and ileum was observed in the group fed 5% tomato pomace without enzym. (P <0.05).The 10% level of tomato pomace reduced feed cost per unit of live weight gain by 5%.Conclusion: The results of this study showed a positive effect of multi-enzyme use on increasing the nutritional value of tomato pomace up to 10% of broiler diet..
1.AL-Betawi, N.A. (2005). Preliminary study on tomato pomace asunusual feedstuff in broiler diets. Pakistan Journal of Nutrition, 4; 57-63.
2.Agrawal, S., Rao, A. (2000). Tomato lycopene and its role in human health and chronic disease. Journal of Lipids, 33; 981-984.
3.Ammerman, B., Harms,R.H., Dennison,R.A., Arrington, L.R.( 1965). Dried tomato pulp, its preparation and nutritive value for livestock and poultry. Florida Agriculture Experiment Station,691; 1-19.
4.An, B.K., Choo, W.D., Kang, C.W., Lee, J., Lee, K.W. (2019). Effects of dietary lycopene or tomato paste on laying performance and serum lipids in laying hens and on malondialdehyde content in egg yolk upon storage. Japan Poultry Science, 56; 52-57
5.Ayhan, V., Aktan, S. (2004). Using possibilities of dried tomato pomace in broiler chicken diets. Journal of Animal Production, 45;19-22.
6.Bedford, M.R. (2000). Exogenous enzymes in monogastric nutrition-their current value and future benefits. Animal Feed Science and Technology, 86; 1-13.
7.Botsoglou, N., Papageorgiou, G., Nikolakakis, I., Florou, P., Giannenas, I., Sinapi, S. (2004). Effect of dietary dried tomato pulp on oxidative stability of Japanese quail meat. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 52; 2982-2988.
8.Esselen, W.B., Fellers, C.R. (1939). The nutritive value of dried tomato pomace. Journal of Poultry Science, 18; 45-47.
9.Fajri, M., Pirmohammadi, R., Hasanzadeh, S.H. (2011). Effects of different levels of dried tomato pomace on small intestinal tract histomorphometrical characteristics of broiler chicks. Animal Sciences Journal, 24; 61-71.
10.Hampson, D.J. (1986). Alteration in piglet small intestinal structure at weaning. Research Veterinary Science, 40; 39-40.
11.Havsteen, B.H. (2002). The biochemistry and medical significance of the flavonoids. Pharmacology and Therapeutics, 96; 67-202.
12.Hosseini Vashan, S.J., Golian, A., Yaghobfar, A., Raji, A.R., Nasiri, M.R., Esmilinasab, P. (2013). Determination the effects of natural antioxidants and fat sources on immune system and intestine morphology of heat stressed broilers. Animal Sciences Journal, 99; 42-52.
13.Hosseini Vashan, S.J., Coliani, A., Yaghobfar, A., Nasiry, M.R., Raji, A.R., Esmaeillnasab, P. (2014). Evaluation the effects of tomato pomace and herbal and animal oil sources on performance, carcass characteristics, and bone parameters of heat stressed brlilers. Iranian Journal of Animal Science Research, 6; 105-114.
14.Kavitha, P., Rama Prasad,P., Reddy,S., Reddy,P.V. (2004). Effects of dried pomace inclusion in broiler diets on serum and muscle cholesterol content. 22 nd Worlds Poultry Congress, Turkey.
15.King, A., Zeidler,G. (2003). Tomato pomace may be a good source of vitamin E in broiler diets. California Agriculture Journal, 58; 59-62.
16.Lake, J.R., Mandey,J.S., Ratulangi,F., Najoan,M. (2016). Effect of tomato (Solanum lycopersicum L) protein on carcass and meat quality of kampong chicken. Journal of the Indonesian Tropical Animal Agriculture, 43; 35-42.
17.Manzanos, M.J., Rikondo,Z., Bald, C. (2006). Dietary fiber physiochemical characterization and technological behavior of a tomato by-product from Spanish canning industry. Food Chemistry, 91; 395-361.
18.Marcos, D.V., Camara,M., Torija, M. (2006). Chemical characteristics of tomato pomace. Journal of the Science of Food and Agriculture, 86; 1232-1236.
19.Nobakht, A., Safamehr ,A.R. (2007). The effects of inclusion different levels of dried tomato pomace in laying hens diet on performance and plasma and egg yolk cholesterol contents. Journal of Animal and Veterinary Advances, 6;1101-1109.
20.Parsaie, S., Shariatmadari,F., Zamiri,M.J., Khajeh,K. (2007). Influence of wheat-based diets supplemented with xylanase, bile acid and antibiotic on performance, digestive tract measurements and gut morphology of broilers compared with a maize-based diet. British Poultry Science, 48; 594-600.
21.Persia, M.E., Parsons,C.M., Schang,M., Azcona, J. (2003). Nutritional evaluation of dried tomato seeds. Journal of Poultry Scince, 82; 53-57.
22.Qsterlie, M., Lerfall,J. (2004). Lycopene from tomato products added minced meat, effect on storage quality and colour. Food Research International, 38; 925-929.
23.Rezaeipor, V., Boldaji,F.A., Dastar, B., Yaghoubfar, A., Gheysari, AA. (2009). Determination of apparent nutrients digestibility and metabolizable energy of diets with different inclusion of dried tomato pomace in broiler chickens.16;90-102. (In Persian).
24.Roberfroid, M. (1993). Dietary fiber, inulin, and oligofructose, A review comparing their physiological effects. Critical Reviews in Food Science andNutrition, 33; 103-148.
25.Rahmatnejad, E., Bojarpour,M., Mirzadeh, K.H., Chaji, M. Ashayerzadeh, O. (2009). The effect of different levels of Dried tomato pomace on broilers chicken hematological indices. Journal of Animal and Veterinary Advances, 8;1680-5593.
26.Safamehr, A., Shams Borhan, M.B., Shahri, M. (2010). The Effect of multi enzyme supplementation to tomato pomace, as based on corn-soybean meal siets, on performance and carcass traits in broiler chicks. Iranian Journal of Animal Science(Iranian Journal of agricultural Sciences), 41; 53-63.
27.Sahin, K., Onderci,M., Sahin,N., Gursu, M.F., Kucuk,O. (2006a). Effects of lycopene supplementation on antioxidant status, oxidative stress, performance and carcass characteristics in heat-stressed Japanese quail. Journal of Thermal Biology, 32; 307–312.
28.Sahin, N., Sahin, K., Onderci, M., Karatepe, M., Smith, M.O., Kucuk , O. (2006b). Effects of dietary lycopene and vitamin E on egg production, antioxidant status and cholesterol levels in Japanese quail. Asian Australasian Journal of Animal Sciences, 19; 224-230.
29.Sahin, N., Orhan, C., Tuzcu,M., Sahin ,K., Kucuk, O. (2008). The effects of tomato powder supplementation on performance and lipid peroxidation in quail. Journal of Poultry Science, 87; 276-283.
30.Saleh, E.A., Watkins, S.E., Waldroup, A.L., Waldroup, P.W. (2004). Consideration for dietary nutrient density and energy feeding programs growing large male broiler chickens for further processing int. Journal of Poultry Science, 3; 11-16.
31.Sevcikova, S., Skrivan,M., Dlouha, G. (2008). The effect of lycopene supplementation on lipid profile and meat quality of broiler chickens. Czech Journal of Animal Science, 53; 431-440.
32.Sun, B., Ma,J., Zhang,J., Su,L., Xie,Q., Gao ,Y. (2014). Lycopene reduces the negative effects induced by lipopolysaccharide in breeding hens. British Poultry Science, 55; 628-634.
33.Weiss, W.P., Frobose, D.L., Koch, M.E. (1997). Wet tomato pomace ensiled with corn plants for dairy cows. Journal of Dairy Science, 80; 2896- 2900.
_||_