تأثیر سطوح مختلف اسیدآمینه سیستئین بر کیفیت اسپرم و توان آنتی-اکسیدانی تام پلاسمای منی در قوچ عربی
محورهای موضوعی : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیزهرا یوسف زاده 1 , صالح طباطبائی وکیلی 2 , مرتضی مموئی 3 , مهدی زارعی 4
1 - فیزیولوژی دام، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، اهواز، ایران.
2 - فیزیولوژی دام، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، اهواز، ایران.
3 - فیزیولوژی دام، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، اهواز، ایران.
4 - گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران.
کلید واژه: قوچ, برونتنی, سیستئین, کیفیت منی,
چکیده مقاله :
زمینه وهدف:طی نگه داری منی،آسیب های ناشی از اکسیداسیون از علل مهم کاهش کیفیت اسپرم ها محسوب می شود.هدف از مطالعه حاضر، بررسی تأثیر افزودن سطوح مختلف اسیدآمینه سیستئین به رقیق کننده بر خصوصیات منی قوچ عربی تحت شرایط نگهداری به صورت مایع بود. روش کار: اسپرم گیری از 10رأس قوچ عربی به طور هفتگی برای 8 هفته انجام و منی آن ها بلافاصله با هم مخلوط و رقیق سازی شد. نمونه ها به 5 قسمت تقسیم و سطوح مختلف سیستئین را دریافت نمودند. تیمارها شامل سطوح صفر، 5، 10، 15 و20 میلی مول سیستئین در رقیق کننده منی بودند. در زمان های مختلف نگهداری منی(1، 12، 24، 36 و 48 ساعت)، فراسنجه های کیفی منی بررسی شدند. یافته ها: در تمام زمان های نگه داری منی، میزان سلامت غشای پلاسمایی اسپرم در تیمارهای سیستئین بهبود یافت(05/0>P). 24 و 36 ساعت پس از نگه داری منی، زنده مانی اسپرم ها در سطوح 5، 10 و 15 میلی مول سیستئین بهبود یافت. در زمان های 36 و 48 ساعت، سطوح 5 و 10 میلی مول سیستئین موجب کاهش میزان ناهنجاری های اسپرم شدند(05/0>P). 48 ساعت پس از نگه داری منی، میزان تحرک پیش رونده و زنده مانی اسپرم در سطوح 5 تا 15 میلی مولسیستئین افزایش یافت. بیشترین میزان توان آنتی اکسیدانی تام پلاسمای منی در زمان های یک و 24 ساعت، مربوط به سطوح 15 و 20 میلی مول سیسئین بود(05/0>P). نتیجهگیری: با افزایش زمان نگه داری منی قوچ عربی، سطوح پایین سیستئین(کمتر از 15 میلی مول) باعث بهبود اغلب فراسنجه های کیفی اسپرم شدند. اما میزان توان آنتی اکسیدانی تام پلاسمای منی در سطوح بالاتر سیستئین(15 و 20 میلی مول) افزایش یافت.
1.Akhter, S.H., Allah Rakha, B., Iqbal, R., Ansari,M. (2014). Effect of bovine serum albumin on motility, plasmalemma, viabilityand chromatin integrity of buffalo bull spermatozoa. Pak. J.Zool, 46(1); 115-120.
2.Ansari, M.S., Allah Rakha, B.,Akhter, S. (2011). Effect of L-cysteine in extender on post-thaw quality ofSahiwal bull semen. Anim. Sci. Paper Report, 29(3); 197-203.
3.Barnett, D.K ., Bavister, B.D. (1992). Hypotaurine requirement for in vitro development of golden hamster one-cell embryos into morula and blastocysts, and production of term off spring from in vitro-fertilized ova. Biol. Reprod, 47; 297-304.
4.Benzie, I.F.F., Strain, J.J. (1996). The ferric reducing ability of plasma(FRAP) as a measure of antioxidant power: the FRAP assay. Anal.Biochem, 239; 70-76.
5.Bilodeau, J.F., Blanchette, S., Gagnon, C.,Sirard, M.A. (2001). Thiols prevent H-O mediated loss of sperm motility in cryo preserved bull semen. Theriogenology, 56; 275-286.
6.Bucak,M.N.,Atessahin, A., Varisti, O., Yuce, A., Tekin, N.,Akcay, A. (2007). The influence of trehalose, taurines, cysteamine and hyaloronan on ram semen. Microscopic and oxidative stressparameters after freeze-thawing process. Theriogenology, 67; 1060-1061.
7.Bucak, M.N., Tuncer, P.B., Sariozkan, S., Ulutas, P.A., Coyan, K., Baspinar, N., et al.(2009). Effects of hypotaurine, cycteamine and amino acids solution on post-thaw microscopic and oxidative stress parameters of Angora goat semen. J. Res. Vet. Sci, 87; 468-472.
8.Chen, Y.R.,Foote, H., Brockett, C.C. (1993). Effect of sucrose, trehalose, hypotaurine, taurine, and blood serum on survival of frozen bull sperm. Cryobiol, 30; 423-431.
9.Crabo, B.G., Brown, K.I., Graham, E.F. (1972). Effect of some buffers on storage and freezing of boar spermatozoa. J. Anim. Sci, 35; 377-382.
10.Elsheshtawy, R.I.,Elsisy, G.A.,Elna,W.S. (2008). Use of selected amino acids to improve buffalo bull semen. Cryopreserv, 2(4); 146-150.
11.Erkkilä, K., Hirvonen, V., Wuokko, E., Parvinen, M., Dunkel, L. (1998). N-acetyl-L-cysteine inhibits apoptosis in human male germ cells in vitro. J.Clin.Endocrinol.Met, 83(7); 2523-2531.
12.Evans, G., Maxwell, W.M.C. (1987). Handling and examination semen. In: Maxwell WMC, editor. Salamon’s artificial insemination of sheep and goat. Sydney: Butterworths, pp: 93-106.
13.Fanaei, H., Azizi, Y., Khayat, S. (2013). Role of oxidative stress in male infertility. J.Fasa. Univ. Med. Sci, 3(2); 93-102
14.Funahashi, H., Sano, T. (2005). Select antioxidants improve the function of extended boar semen stored at 10 degrees C. Theriogenology, 63(6); 1605-1616.
15.Gilmore, J.A., Liu, J., Peter, A.T., Critser, J.K. (1998). Determination of plasma membrane characteristics of boar spermatozoa and their relevance to cryopreservation. Biol. Reprod, 58(1); 28-36.
16.JafariAhangari, Y., Attarchi, H. (2008). The effect of royal jelly in tris extender on sperm characteristics of Dallagh rams. J. Agric. Sci.Natur.Resour, 15(3); 125-129.
17.Khalili, B., Jafaroghli, M., Farshad, A., Paresh-Khiavi, M.(2010). The effects of different concentrations of glycine and cysteine on the freezability of Moghani ram. Asian-Aust. J. Anim. Sci, 23; 318-328.
18.Khlifaoui, M., Battut, I., Bruyas, J.F. Chatagnon, G., Trimeche, A., Tainturier, D. (2005). Effects of glutamine on post-thaw motility of stallion spermatozoa: an approach of the mechanism of action at spermatozoa level. Theriogenology, 63(1); 138-149.
19.Kimura, M., Orikasa S., Mitsukawa, S.(1981). Effects of methyl cobalamin on sperm counts and sperm motility in oligo zoo spennic cases. J. Androl, 2;18-23.
20.Kundu, C.N., Das, K., Majumder, G.C.(2001). Effect of amino acids on goat cauda epididimal sperm cryo preservation using a chemically defined model system. J. Cryobiol, 42; 21-27.
21.Leboeuf, B., Restall, B., Salamon, S. (2000). Production and storage of goat semen for artificial insemination. Anim.Reprod.Sci, 62; 113–141.
22.Li, Y., Si, X.W.,Zhang, A.,Dinnyes, A. Ji, W. (2003). Effect of amino acids on cryo preservation of cynomolgus monkey(Maca cafascicularis) sperm. Anim. J. Primatol, 59(4); 159-165.
23.Memon, A.A., Wahid, H., Rosnina, Y., Goh, Y.M., Ebrahimi, M., Nadia, F.M. (2012). Effect of antioxidants on post thaw microscopic, oxidative stress parameter and fertility of Boer goat spermatozoa in tris egg yolk glycerol extender. Anim. Reprod. Sci, 136(1); 55-60.
24.ParizadianKavan, B., JafariAhangaran Y. (2010). Comparison the different extender effects on sperm characteristics in Atabi ram under storage in liquid condition. Research report. Research Institute Anim.Sci, Iran.
25.Purdy, P.H. (2006). A review on goat sperm cryo preservdation. Small Rumin.Res, 63(3); 215-22.
26.Samimi, A., Rezazadeh, M., Amanlu, M. (2009). Evaluation the cysteine and taurine antioxidants on oxidative stress and frozen semen parameters in human. M.Sc. thesis. TabriyatModares University, Iran.
27.Sarıozkan, S., Bucack, M.N., Tuncer, P.B., Ulutaş, P.A., Bilgen, A. (2009). The influence of cysteine and taurine on microscopic–oxidative stress parameters and fertilizing ability of bull semen following cryo preservation. Cryobiol, 58(2); 134-138.
28.Sukho, P., Juwarahawong, H., Sangiam, S. and Kaeoket, K. (2013). The effect of adding L-cysteine in modified kenny's extender on the quality of chilled stallion semen at 5 C°. J. Applied Anim. Sci, 6(1); 43-52.
29.Thuwanut, P. (2010). Role of oxidative stress and antioxidants in domestic and non-domestic cat spermatozoa. Doctoral thesis, Acta Universitatis Agriculturae Sueciae, Sweden.
30.Topraggaleh, T. R., Shahverdi, A., Rastegarnia, A., Ebrahimi, B., Shafiepour, V., Sharbatoghli, M. (2014). Effect of cysteine and glutamine added to extender on post‐thaw sperm functional parameters of buffalo bull. Andrologia, 46(7); 777-783.
31.Triwulanningsih, E., Situmorang, P., Sugiarti, T., Sianturi, R.G., Kusumaningrum, D.A. (2010). Effect of glutathaion addition to the sperm diluentmedium on quality of bovine chilled semen. Indonesian J. Agri, 3(1); 60-65.
32.Uysal, O., Bucak, M.N. (2009). The role of different trehalose concentrations and cooling rates in freezing of ram semen. Ankara Univ. Vet.Fak.Derg, 56; 99-103.
33.Zamiri. M.J. (2006). Physiology of Reproduction.1st ed. HaghShenas publication. Tehran, Iran.