اولین گزارش از Fusarium chlamydosporum عامل پوسیدگی طوقه و مرگ گیاهچه گندم دوروم در الجزایر
محورهای موضوعی : گیاه پزشکیBENCHEIKH Amor 1 , ROUAG Noureddine 2 , BOUTALBI Walid 3 , BELABED Imane 4
1 - Laboratory Of Applied Microbiology. Department Of Agronomy, Faculty Of Nature And Life Sciences, University Ferhat Abbas - Sétif 1, Algeria.
2 - Department of Agronomy, Faculty of Nature and Life Sciences; laboratory of applied microbiology Ferhat ABBAS University – Setif, Algeria.
3 - National Center For Seeds And Plants Certification And Controle Setif, Algeria
4 - Department of Biology, Faculty of Nature and Life Sciences University of Bordj Bou Arreridj; Laboratory of applied Microbiology, Ferhat ABBAS University – Setif.
کلید واژه: گندم دوروم, الجزایر, Fusarium Chlamydosporum, پوسیدگی طوقه,
چکیده مقاله :
در قسمت شرقی الجزایر گندم دوروم را چندین گونه از Fusarium آلوده میکنند. در 50 نقطه در شرق الجزایر به طور تصادفی از قارچهای اندوفیت بذور گندم نمونهبرداری شد و بر اساس ویژگیهای ماکروسکوپی و میکروسکوپی وجود گونه F. chlamydosporum اثبات گردید. بررسی ملکولی با استفاده از آغازگرهای EF1 و ITS1 وجود قارچ F. chlamydosporum را برای اولین بار در بذور گندم دوروم در الجزایر ثابت کرد. آزمون بیماریزایی به منظور بررسی اثر این جدایه بر روی کولئوپتیل و بخش پایینی در سه رقم گندم دوروم انجام شد. نتایج نشان داد که قارچ F. chlamydosporum بر روی جوانه زنی بذر این سه رقم تحت بررسی اثر منفی داشت. در واقع، کاهش جوانه زنی بذور دوروم بین 85 و 92 درصد در ارقام GTAdur و Waha متغیر بود. به علاوه، قارچ F. chlamydosporum به ترتیب باعث کاهش طول 97/60 تا 05/70 درصدی در طول کولئوپتیل رقمهای GTAdur و Waha شد. از طرف دیگر، تأثیر بسیار متفاوتی در پارامترهای رشد گیاه مشاهده گردید. بدین ترتیب که اثر قارچ بر کاهش طول ریشه و وزن اندام رویشی سبز رقم Waha به ترتیب 04/75 و 15/71 درصد بود و در مورد وزن تر ریشه رقم Bousselam مقدار قابل توجهی بود. این سطوح بالای آلودگی موجب میشود تا در برنامههای تیماری و صدور گواهی بذور در مورد این گونه از فوزاریوم تجدید نظر گردد.
Several species of Fusarium infect durum wheat plants in the eastern part of Algeria. Endophytic fungus from random wheat seeds were sampled from fifty locations in eastern Algeria and shows the existence of Fusarium chlamydosporum regarding the macroscopic and microscopic characteristics. Molecular identification using EF1 and ITS1 primers were confirmed the presence of Fusarium chlamydosporum for the first time on durum wheat seeds in Algeria. The pathogenicity test was carried out on three durum wheat varieties for determining the effect of this isolate on the coleoptile and basal part of durum wheat. The results show that F.chlamydosporum had a negative impact on seed germination of the three varieties tested. Indeed, the reduction in germination varies between 85 and 92% reduction on GTAdur and Waha varieties, respectively. More, F.chlamydosporum caused a reduction in coleoptiles length in all varieties ranging from 60.97 to 70.05% in GTAdur and Waha, respectively. On the other hand, it showed a very different impact on plant growth parameters. Thus, the action was much more pronounced on reducing the root system length and the fresh weight of the vegetative system of Waha variety equal to 75.04 and 71.15%, respectively, and it is notable for the fresh weight of the root system of Bousselam variety. These very high levels of infectivity prompt us to reconsider our vision for this species of Fusarium in treatment and certification programs.
_||_