تاثیر تیمارهای حرارتی روی مراحل مختلف رشدی سوسک چهارنقطهای حبوبات Callosobruchus maculatus Pic. (Col., Bruchidae)
محورهای موضوعی : حشره شناسی و سایر بندپایانریحانه حبیبی 1 , رضا وفایی شوشتری 2 , حسین فرازمند 3 , عارف معروف 4 , سعیده لونی 5
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد حشره شناسی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک
2 - دانشگاه آزاد اراک
3 - موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور
4 - مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان
5 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، باشگاه پژوهشگران جوان، اراک، ایران
کلید واژه: تیمارهای حرارتی, Heat treatments, Callosobruchus maculatus, Key words: Callosobruchus maculates, واژههای واژه: سوسک چهارنقطهای حبوبات, کنترل مراحل رشدی, Control of development stages,
چکیده مقاله :
سوسک چهارنقطه ای حبوبات Callosobruchus maculatus Pic. یکی از آفات مهم صنایع غذایی در سراسر جهان است که از دانه های بقولات مختلف مانند لوبیا، نخود، ماش، عدس، باقلا و غیره تغذیه می کند.استفاده از دماهای بالا یا تیمارهای شوک حرارتی در مدیریت آفات انباری روش بسیار موثری است. در این تحقیق جهت ارزیابی مرگ و میر این حشره در حرارت های بالا، اثر 4 تیمار حرارتی شامل 45، 50، 55 و 60 درجه سلسیوس در زمان های 5، 10، 15، 20 و 30 دقیقه روی مراحل مختلف رشدی این آفت (تخم 3 روزه، لارو جوان یک روزه، لارو مسن 11 روزه و شفیره) و همچنین روی حشره کامل مورد بررسی قرار گرفت. نمونه ها پس از حرارت دهی در شرایط دمایی 1± 30 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 5± 65 درصد نگهداری شدند. نتایج نشان داد که حساس ترین مرحله رشدی حشره، مرحله تخم و مقاوم ترین مرحله، مرحله شفیرگی می باشد (با در نظر گرفتن مدت زمان مورد نیاز برای حرارت دهی). همچنین مشخص شد که حداقل دمای کنترل کننده برای لارو یک روزه، لارو 11 روزه و برای مرحله شفیرگی و حشرات کامل به ترتیب دمای 50، 55، 55 و 50 درجه سلسیوس می باشد. لذا با توجه به امکان وجود تمام مراحل رشدی آفت در یک توده آلوده، دمای °C55 در زمان 15 دقیقه برای کنترل همه مراحل رشدی آفت پیشنهاد می شود.
Cowpea weevil, Callosobruchus maculatus Pic., is one of the important pests of food industry in the world wide. The use of high temperatures or heat treatments is a very effective method for managing of the pests of stored products. In this study, the mortality of the pest in 5 constant temperatures, including 45, 50, 55 and 60°C each at durations of 5, 10, 15, 20 and 30 minutes on different growth stages (egg, 1-days larvae, 11-days larvae, pupae and adult C. maculates) was determined. The treated insects, were kept at 30±1°C and relative humidity of 65±5%. the results showed that, The most sensitive and resistant stages were eggs and pupal stages, respectively. It also revealed that the minimum temperature to control eggs, 1-day old larvae, 11-day old larvae, pupal and adult stages were, 50, 50, 55, 55 and 55°C respectively. Since all stage of the insect are usually present in stored products, it is recommend to use 55°C heating at the duration of 15 minutes to control stored products infested with C. maculates.
_||_